Ολοκλήρωση του 14ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών του Στρατού Ξηράς

 
Ολοκλήρωση του 14ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών του Στρατού Ξηράς

Ενημερώθηκε: 04/02/24 - 10:56

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Με την απονομή των διακριτικών και των πτυχίων τους ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους και αποφοίτησαν επιτυχώς από αυτό, οι καταδρομείς οι οποίοι συμμετείχαν στο 14ο Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών του Στρατού Ξηράς, στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Σχολείου, στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), στη Νέα Πέραμο Αττικής.



Στην τελετή παρέστησαν οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Διοικητής της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης, εν ενεργεία αξιωματικοί, καθώς και συγγενείς των αποφοίτων του Σχολείου.

Το προαναφερθέν Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών Στρατού Ξηράς είχε διακόψει τη λειτουργία του το 2016-17, επί Αρχηγού ΓΕΕΘΑ του Ναυάρχου ε.α. Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, ο οποίος ήταν και ο ίδιος Υποβρύχιος Καταστροφέας της ΔΥΚ (ΜΥΚ όταν την είχε τελειώσει και ο ίδιος) του Πολεμικού Ναυτικού, της οποίας είχε διατελέσει και Διοικητής της, και από τότε που διέκοψε τη λειτουργία του επαναλειτούργησε στις 16 Οκτωβρίου 2023 μετά από σχετική απόφαση του τότε Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού ε.α. Κωνσταντίνου Φλώρου, επίσης αποφοίτου της ΔΥΚ (τότε ΜΥΚ) προκειμένου να υλοποιήσει την εκπαίδευση των καταδρομέων μέχρι και τις 1 Φεβρουαρίου 2024. Η διάρκεια του Σχολείου είναι τετράμηνης διάρκειας και σε αυτό συμμετέχουν μόνο καταδρομείς του Στρατού Ξηράς, σε αντίθεση με του αντίστοιχου Σχολείου της ΔΥΚ (ΣΥΚ), που είναι εξάμηνης διάρκειας και σε αυτό μπορούν να συμμετάσχουν υποψήφιοι από το ΠΝ, τον ΣΞ και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.

«Σκοπός του Σχολείου είναι η επιχειρησιακή ειδική εκπαίδευση του προσωπικού των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, στις Υποβρύχιες Καταστροφές. Η εκπαίδευση περιέλαβε μεταξύ άλλων, αντικείμενα φυσικής αγωγής μάχης, κολύμβηση επιφανείας, υποβρύχιες πορείες, εκτέλεση θαλάσσιου άλματος καθώς και αθλητικές δοκιμασίες» σημειώνεται από το ΓΕΣ.

«Πρακτικώς» αυτό μεταφράζεται στο ότι ο Στρατός Ξηράς και κατ’ επέκταση τώρα η ΔΕΠ στην οποίο ανήκουν επιχειρησιακά Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων του ΣΞ, επειδή έχει περισσότερες τέτοιες μονάδες από τη ΔΥΚ, επομένως χρειάζεται και περισσότερο προσωπικό γι’ αυτές, χρειαζόταν στελέχη του που να έχουν γνώσεις υποβρύχιου καταστροφέα για την εκπλήρωση των ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ αποστολών που καλούνται να εκτελέσουν οι Μονάδες του για παράδειγμα οι Αμφίβιοι Καταδρομείς. Επομένως, συμφώνως με το σκεπτικό των αρμοδίων, δεν ήταν απαραίτητο το προσωπικό του να διατίθεται επί εξάμηνο για την εκπαίδευση του Βασικού Σχολείου Υ/Κ της ΔΥΚ τη στιγμή που αυτό συμπεριλαμβάνει στο εξάμηνό του αυτό και περίπου δίμηνη φάση εκπαιδεύσεως σε αναρριχήσεις/καταρριχήσεις και εκρηκτικά (Φλέβες και Πλατιά) που οι καταδρομείς είχαν ΗΔΗ περατώσει με επιτυχία στο Βασικό Σχολείο Καταδρομών στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ανορθοδόξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης προκειμένου να γίνουν καταδρομείς και να πάρουν τον πράσινο μπερέ τους.

Επομένως, λένε οι του ΣΞ, η δημιουργία του Σχολείου Υ/Κ ΣΞ δεν έχει την έννοια του να λειτουργεί «ανταγωνιστικά» ως προς τη ΔΥΚ, η παρουσία και η εκπαίδευση της οποίας είναι αναντικατάστατη, ο σεβασμός μας απόλυτος και γι΄ αυτό εξακολουθούμε και στέλνουμε στελέχη όλων των βαθμών για να φοιτήσουν, και όσοι μπορέσουν να αποφοιτήσουν, από αυτό. Γιατί τους χρειαζόμαστε ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ σε άλλου είδους αποστολές. «Δεν λειτουργούσε ανταγωνιστικά της ΔΥΚ, αλλά συμπληρωματικά αυτής» μας λένε επιγραμματικώς, προκειμένου να «εξαφανίσουν» εν τη γεννέσει τους τις όποιες «ενστάσεις» είχαν προκληθεί (ανεπισήμως πάντα) από πλευράς ΔΥΚ και των αποφοίτων των Σχολείων της, μεταξύ των οποίων και απόφοιτοι του ΣΞ, ως προς τη χρήση κυρίως των λέξεων «Υποβρύχιοι Καταστροφείς».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ