Ο Ερντογάν προσγειώθηκε και δεν του αρέσει καθόλου

 
Ο Ερντογάν προσγειώθηκε και δεν του αρέσει καθόλου

Ενημερώθηκε: 02/10/21 - 12:04

Του Γιάννη Μιχελάκη

Αρθρογράφος: Γιάννης Μιχελάκης

Αν θελήσουμε να παρουσιάσουμε την σημερινή γεωπολιτική κατάσταση της Τουρκίας με έναν απλό και παραστατικό τρόπο, δεν θα ήταν υπερβολή αν θα λέγαμε, ότι ο τρόπος με τον οποίο ασκεί την εξωτερική πολιτική ο Ερντογάν, έχει καταστήσει τη χώρα του το "τυράκι" σε ένα "σάντουιτς", που η μια φέτα του ψωμιού είναι οι ΗΠΑ και η άλλη η Ρωσία…

Και αναφορικά με τις ΗΠΑ δεν χρειάζεται να αναλύσω διεξοδικά το γιατί είναι η μία "φέτα" του "σάντουιτς". Θα σταθώ στην άλλη "φέτα" του "σάντουιτς", τη Ρωσία.

Η πρόσφατη συνάντηση του Ερντογάν με τον Πούτιν στο Σότσι κάθε άλλο παρά ικανοποίησε τον Τούρκο Πρόεδρο, χωρίς να του δώσει έναν λόγο να "ρεφάρει" την αποτυχία του -για μια ακόμα φορά- να δει τον Μπάιντεν, στο τελευταίο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ.

Παρά το γεγονός, ότι εμφανίστηκε "κιμπάρης" και άφησε υποσχέσεις για νέες εξοπλιστικές αγορές από τη Ρωσία και επέκταση της μεταξύ τους συμφωνίας για νέα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, ο Πούτιν ήταν ψυχρός (δείτε τη φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα τα μούτρα και των δύο θύμιζαν… κηδεία), αξιοσημείωτο δε, ότι δεν έγιναν κοινές δηλώσεις και -το κυριότερο- οι Ρώσοι φρόντισαν να γίνει γνωστό ότι τα "αγκάθια", στις μεταξύ τους σχέσεις, παραμένουν!

Και δεν είναι λίγα αυτά τα "αγκάθια"; Από την αντιρωσική πολιτική στην Κριμαία και την πώληση επιθετικών drones στην Ουκρανία, έως την διαφορετική στάση της Άγκυρας στη Συρία και τη Λιβύη.

"Άγκάθια" που σκίασαν τη συνάντηση στο Σότσι και έκαναν την γαλλική Le Figaro να γράψει ότι "Πούτιν και Ερντογάν δεν είναι πλέον τόσο κοντά όσο παλιά"..!

Στα παραπάνω προβλήματα του Ερντογάν έρχεται πλέον να προστεθεί και η Ευρώπη. Ο Τούρκος πρόεδρος, μέσα στη μεγαλομανία του, φαντάστηκε, ότι το μέγεθός του ήταν τέτοιο, που μπορούσε να τα βάλει με τη Γαλλία και να την εκτοπίσει από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ίσως ήθελε να ετεροπροσδιοριστεί ανταγωνιζόμενος με μια μεγάλη δύναμη.

Όμως, ήρθε η αμυντική συμφωνία της Αθήνας με το Παρίσι για να προσγειώσει επικίνδυνα τον "γιαλαντζί σουλτάνο". Και το χειρότερο, βοήθησε και αυτός -με τον τρόπο του- να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αμυντικής δύναμης, στην οποία η Τουρκία, όχι μόνο δεν θα μπορεί να έχει λόγο, αλλά θα την βρει και απέναντι. Ερωτηματικό, βέβαια, τι θα πράξει η νέα γερμανική κυβέρνηση… Αλλά σε κάθε περίπτωση Μέρκελ δεν θα υπάρχει!

Πως το έλεγε ο Σωκράτης; "Τους μεν κενούς ασκούς η πνοή διίστησι, τους δ’ ανόητους, το οίδημα", δηλαδή "τα άδεια σακιά τα φουσκώνει ο αέρας και τους ανόητους η έπαρση"…

Πηγή: News247