Η Ουάσιγκτον δεν κρύβει την ανησυχία της σχετικά με τις πωλήσεις τουρκικών οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Αιθιοπία, μάλιστα δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα είπαν ότι ολοένα και πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η κυβέρνηση της Αιθιοπίας έχει χρησιμοποιήσει τα όπλα αυτά εναντίον ανταρτών.
Η Ουάσιγκτον έχει «βαθιές ανθρωπιστικές ανησυχίες» σχετικά με τις πωλήσεις, οι οποίες ίσως αντιβαίνουν τους περιορισμούς των ΗΠΑ για όπλα στην Αντίς Αμπέμπα, δήλωσε ανώτερος δυτικός αξιωματούχος.
Ο πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης της Αιθιοπίας και της ηγεσίας της βόρειας περιοχής Τιγκρέι, που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο, είναι μεταξύ των πιο αιματηρών συγκρούσεων της Αφρικής, καθώς έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άμαχοι και έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό εκατομμύριων.
Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα είπε ότι ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Κέρας της Αφρικής Τζέφρι Φέλτμαν «παρέδωσε αναφορές για χρήση ένοπλων drone στην Αιθιοπία και τον συνακόλουθο κίνδυνο τραυματισμού αμάχων».
Επίσης ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον εξέφρασε τη σχετική δυσαρέσκειά της σε μερικές συναντήσεις, ενώ ο στρατός και η κυβέρνηση της Αιθιοπίας δεν απάντησαν σε σχετικά ερωτήματα που τους έγιναν.
Η Τουρκία, η οποία πουλά drones σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, έχει απορρίψει την κριτική ότι παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Αφρική και έχει δηλώσει ότι βρίσκεται σε επαφή με όλες τις πλευρές στην Αιθιοπία και προσπαθεί να τους πείσει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις.
Την περασμένη εβδομάδα τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν να ξεκινήσουν μια ανεξάρτητη έρευνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αιθιοπία, μια κίνηση που αντιτίθεται έντονα από την τοπική κυβέρνηση.
Οι δυνάμεις των ανταρτών του Τιγκρέι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι αποσύρονται από ορισμένες περιοχές στα βόρεια μετά την προέλαση κυβερνητικών δυνάμεων και σε επιστολή τους προς τον ΟΗΕ ζήτησαν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για drones και άλλα εχθρικά αεροσκάφη πάνω από το Τιγκρέι.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απαγόρευσε τον Μάιο τις εξαγωγές αμυντικών προϊόντων για τις ένοπλες δυνάμεις της Αιθιοπίας.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Λευκός Οίκος ενέκρινε κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται, έστω και έμμεσα, σε πολιτικές που απειλούν τη σταθερότητα, επεκτείνουν την κρίση ή διαταράσσουν την ανθρωπιστική βοήθεια εκεί, αν και δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη για τέτοια επικείμενη δράση κατά της Τουρκίας.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο έχει ευρεία εξουσία οικονομικών κυρώσεων βάσει αυτού του εκτελεστικού διατάγματος, αρνήθηκε να σχολιάσει εάν οι κυρώσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην Τουρκία.
Ο ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών εξέτασε πώς οι πωλήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ενδέχεται να επηρεάσουν την παραπάνω εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ως μέρος του προϋπολογισμού του 2022.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τις πωλήσεις drone της Τουρκίας... αλλά η Τουρκία θα συνεχίσει να ακολουθεί τις πολιτικές που έχει θέσει σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο τούρκος αξιωματούχος στο Reuters.
Οι τουρκικές αμυντικές εξαγωγές στην Αιθιοπία αυξήθηκαν σε σχεδόν 95 εκατομμύρια δολάρια τους πρώτους 11 μήνες του 2021, από σχεδόν καθόλου πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του συνδέσμου Εξαγωγέων της Τουρκίας.
Στρατιώτες της κυβέρνησης της Αιθιοπίας σε συνέντευξη που έδωσαν κοντά στην Γκασένα, μια πόλη στην πλαγιά του λόφου κοντά στο μέτωπο του πολέμου, είπαν ότι μια πρόσφατη κυβερνητική επίθεση στέφθηκε με επιτυχία μετά από την άφιξη ενισχύσεων και με την χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αεροπορικών επιδρομών που έπληξαν τις θέσεις των ανταρτών.
Ένας ξένος στρατιωτικός αξιωματούχος που εδρεύει στην Αιθιοπία είπε ότι οι δορυφορικές εικόνες και άλλα στοιχεία έδωσαν «σαφείς ενδείξεις» ότι χρησιμοποιούνται drones και εκτιμάται ότι λειτουργούσαν έως και 20. Δεν ήταν σαφές πόσα μπορεί να ήταν τουρκικής κατασκευής.
«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο...και είναι πολύ χρήσιμα», είπε ο ξένος στρατιωτικός αξιωματούχος , προσθέτοντας όμως ότι τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι λιγότερο χρήσιμα στο ανταρτοπόλεμο.
Ερωτηθείς εάν ξένες χώρες είχαν επίσης «δανείσει» και χειριστές drone, ο αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά: «Ξέρω ότι κάποια στιγμή ήταν εδώ τουρκικό προσωπικό».
Τούρκοι και Αιθίοπες αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει δημόσια την πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν απάντησε σε αίτημα για περισσότερες λεπτομέρειες.
Λέγεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Feltman και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sedat Onal συζήτησαν τις εξελίξεις στην Αιθιοπία, τη Σομαλία και το Σουδάν.
Υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα έχει διοχετεύσει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων στη Σομαλία, όπου έχει βάση.
Ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 πέρυσι με επιτυχία στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προκαλώντας το ενδιαφέρον των αγοραστών παγκοσμίως σε μια αγορά με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους Κινέζους και τους Ισραηλινούς κατασκευαστές.
Τον Οκτώβριο, ένας εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η Αιθιοπία είναι ελεύθερη να προμηθεύεται drones από οπουδήποτε. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι συνδιαλλαγές με την Αφρική βασίζονται στο αμοιβαίο όφελος.
Ουάσιγκτον και Άγκυρα, σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ,έχουν τεταμένες σχέσεις για πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής αγοράς ρωσικών αντιπυραυλικών αμυντικών συστημάτων και της υποστήριξης των ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ο Φέλτμαν είχε υπογραμμίσει ότι «τώρα είναι η ώρα για όλους τους εξωτερικούς παράγοντες να πιέσουν για διαπραγματεύσεις και να τερματίσουν τον πόλεμο» στην Αιθιοπία.
Ο δυτικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, είπε ότι η Άγκυρα απάντησε στις ανησυχίες των ΗΠΑ λέγοντας ότι οι συμφωνίες με την Αιθιοπία περιλαμβάνουν και ανθρωπιστικές παροχές ενώ έχουν υπογραφεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις που περιγράφουν τον τρόπο χρήσης των drones.
ΠΗΓΗ: ARAB WEEKLY