Έντονη αντίδραση της Τουρκίας για τη «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ: Υπαγορεύτηκε από Ελλάδα και Κύπρο

 
Στρατηγική Πυξίδα

Ενημερώθηκε: 22/03/22 - 23:05

Πυρά από το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών κατά της ΕΕ της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου για το «παράνομο», όπως το χαρακτηρίζει, σχέδιο της ΕΕ «Στρατηγική Πυξίδα», το οποίο διαμορφώθηκε τη Δευτέρα 22/3 στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας: “το κεφάλαιο του εγγράφου για την Ανατολική Μεσόγειο όπου αναφέρεται η χώρα μας, φαίνεται ότι υπαγορεύτηκε από τα δύο μέλη της ΕΕ, που αρνούνται επίμονα τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων σε αυτή τη θάλασσα και προβάλλουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις όσον αφορά τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες”. “Αυτό το κεφάλαιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, την πρακτική, ακόμη και το κεκτημένο της ΕΕ κι είναι εκτός πραγματικότητας. Καθώς το έγγραφο αυτό αποτυγχάνει να δείξει τη σωστή κατεύθυνση, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ‘πυξίδα΄ ούτε μπορεί να ονομαστεί ‘στρατηγικό’”.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: “Αυτό το έγγραφο αναμφίβολα καθιστά την ΕΕ μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης στην ανατολική Μεσόγειο και δεν οδηγεί την Ένωση στις σωστές στρατηγικές”. “Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις, το γεγονός ότι το έγγραφο αγνοεί την αλήθεια και την πραγματικότητα και βλέπει μια υποψήφια χώρα και έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ από μια τόσο ρηχή προοπτική είναι ατυχές και δείχνει την έλλειψη οράματος της ΕΕ”.

Μπορέλ: Ικανοποίηση για την υιοθέτηση της «Στρατηγικής Πυξίδας»

Παράλληλα ο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση της στρατηγικής πυξίδας από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και 'Αμυνας της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα «ισχυρό μήνυμα ενότητας της ΕΕ».

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας συνιστά μια τεκτονική αλλαγή στην ευρωπαϊκή ιστορία», είπε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι πλέον όλοι έχουν πεισθεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο από ένα γείτονα που είναι αποφασισμένος να διεξάγει πόλεμο. Η «Στρατηγική πυξίδα» περιλαμβάνει σαφή χρονοδιαγράμματα για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ και την κάλυψη των «αμυντικών κενών», τα επόμενα χρόνια, ανέφερε ο Μπορέλ, ενώ πρόσθεσε ότι ο μέσος όρος των αμυντικών δαπανών στην ΕΕ θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά από το σημερινό 1,5% του ΑΕΠ.