Σόιμπλε: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος

 
Σόιμπλε: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος

Ενημερώθηκε: 21/11/16 - 16:04

Τον ίδιο «σκληρό» δρόμο της λιτότητας είναι αποφασισμένος να συνεχίσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, «αδειάζοντας» ουσιαστικά όσους μιλούν για ελάφρυνση.

Πιο συγκεκριμένα ο «σκληρός» Γερμανός, σύμφωνα με το Reuters επανέλαβε σήμερα ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα».

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αρχίσει να αντιστρέφει σταδιακά την επεκτατική νομισματική πολιτική της, προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει προσεκτικά.

«Δεν θα κουραστώ να λέω ότι θα προτιμούσα αν αυτό άρχιζε όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε. «Η έξοδος από αυτή την ασυνήθιστη νομισματική πολιτική πρέπει να γίνει με τεράστια προσοχή», πρόσθεσε, προειδοποιώντας για πιθανές αντιδράσεις σοκ σε τέτοια μέτρα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε επίσης τη Βρετανία να μην προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές των εταιρικών φόρων, λέγοντας ότι όσο η χώρα παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες της ένωσης.

«Η Βρετανία συνεχίζει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Σόιμπλε ερωτηθείς για το εάν τα σχέδια της Βρετανίας να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα διαγωνισμό ντάμπινγκ. «Άρα, δεσμεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση είχε ήδη παρουσιάσει επιγραμματικά τα σχέδια για μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 17% έως το 2020 και χαρακτήρισε «εικασίες» τις όποιες συζητήσεις για περαιτέρω μειώσεις.

Σόιμπλε

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσπωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθείς για τις δηλώσεις τόνισε πως πρόκειται για γνωστές θέσεις του από το 2010, αλλά, εκτίμησε, ότι έχει πλέον αλλάξει το κλίμα καθώς «τα έχει βάλει με όλη την Ευρώπη και ακόμη με τον πρόεδρο Ομπάμα».

«Η ρύθμιση του χρέους και η επιστροφή στις αγορές δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει άμεσος αντίκτυπος στους πολίτες. Είναι ξεκάθαρο πως είναι το πρώτο βήμα γαι να χαλαρώσει το καθεστώς επιτροπείας» κατέστησε σαφές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.