Τα αποτελέσματα της συνάντησης Πούτιν - Ερντογάν - Γέφυρες ανάμεσα στις δυο πλευρές

 
Τα αποτελέσματα της συνάντησης Πούτιν - Ερντογάν - Γέφυρες ανάμεσα στις δυο πλευρές

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Ενημερώθηκε: 09/08/16 - 22:42

Την κοινή τους βούληση για πλήρη επανεκκίνηση των σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας εξέφρασαν, στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου από την Αγία Πετρούπολη, οι πρόεδροι των δύο χωρών, Βλάντιμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν.

Στις δηλώσεις τους, έγινε λόγος για επιτάχυνση των διαδικασιών για επανάληψη των πτήσεων τσάρτερ μεταξύ των δύο χωρών, ενώ εκφράστηκε η βούληση για επανέναρξη υλοποίησης των κοινών σχεδίων στον ενεργειακό τομέα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε ότι το τηλεφώνημα του Ρώσου ομολόγου του, μετά την αποτυχία της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, σήμαινε πολλά «από ψυχολογική άποψη».
Οι δύο χώρες θέτουν εκ νέου στόχο το μεταξύ τους εμπόριο να φθάσει σε όγκο 100 δισ. δολαρίων κατ' έτος.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, όπου οι δύο χώρες υποστηρίζουν διαμετρικά αντίθετα στρατόπεδα στον εμφύλιο πόλεμο, οι δύο άνδρες απέφυγαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους, με τον μεν κ. Ερντογάν να σημειώνει ότι το θέμα θα συζητηθεί στη συνέχεια των συνομιλιών και τον κ. Πούτιν να δηλώνει ότι είναι γνωστό πως παλαιότερα οι δύο χώρες είχαν αντίθετες απόψεις.

"Πράσινο Φως" για τον Turkish Stream

Την αναβίωση του σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream ανακοίνωσαν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος πρόεδρος και ο Τούρκος ομόλογός του.

Στην πρώτη επίσκεψή του στη Ρωσία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16 τον περασμένο Νοέμβριο, ο Τούρκος πρόεδρος είχε την ευκαιρία να «σφίξει τα χέρια» με τον Ρώσο ηγέτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποκατάστασης των σχέσεων των δύο χωρών σε οικονομικό και αμυντικό επίπεδο.

Οι δύο ηγέτες, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσαν ότι το σχέδιο για την κατασκευή του Turkish Stream «θα προχωρήσει και θα εφαρμοστεί γρήγορα», με τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει λόγο για «προτεραιότητα» και να επισημαίνει πως το έργο θα αποτελείται από δύο αγωγούς φυσικού αερίου.

Ο Ερντογάν, μάλιστα, τόνισε πως οι δύο χώρες πρόκειται να επαναφέρουν τον κοινό στόχο για διμερείς εμπορικές συναλλαγές ύψους 100 δισ. δολαρίων.

Κατάργηση Βίζας, κοινό επενδυτικό ταμείο, διακρατική αμυντική συνεργασία...

Σε θερμό κλίμα οι δύο επικεφαλής κρατών ανακοίνωσαν πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί θα αρθούν σταδιακά, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος ερωτηθείς σχετικά με την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, απάντησε πως ο περιορισμός φέρνει δυσκολίες, αλλά ότι η χορήγηση ελευθέρου καθεστώτος θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των σχέσεων των δύο πλευρών.

«Η ζωή προχωράει και περνάει γρήγορα. Αλλαγές έχουν σημειωθεί στο πλαίσιο των επαφών μας. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας. Αυτό που θέλουμε είναι ένα μεσοπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα. Θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο καιρό γιατί επιθυμούμε να σημειωθεί σύντομα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως οι πτήσεις τσάρτερ θα ξεκινήσουν και πάλι τα δρομολόγια με τη Ρωσία και επιβεβαίωσε τη συνεργασία για την κατασκευή του σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, Ερντογάν και Πούτιν συμφώνησαν τη δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού ταμείου, καθώς και τόνωση της διακρατικής συνεργασίας σε θέματα άμυνας.

«Ο λαοί των δύο χωρών αναμένουν την αποκατάσταση των σχέσεων σε πολλά επίπεδα, οικονομικό, πολιτικό, ανθρωπιστικό», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος επανέλαβε πόσο σημαντική ήταν η τηλεφωνική κλήση του Πούτιν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Μάλιστα, ευχαρίστησε τη Ρωσία για την ηθική και ψυχολογική στήριξη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος «από τους υποστηρικτές του Γκιουλέν», χαρακτηρίζοντας τον Πούτιν «αγαπητό φίλο».

Ερωτηθείς για τη συριακή κρίση, ο Ρώσος πρόεδρος, απάντησε πως οι απόψεις του δεν συγκλίνουν με εκείνες του Ερντογάν, αλλά τόνισε πως «θα προσπαθήσουμε να βρούμε κοινά σημεία» καθώς όπως είπε είναι απαραίτητη η δημοκρατική επίλυση.

Την ίδια στιγμή, δήλωσε πως ο στόχος και των δύο πλευρών είναι κοινός, που δεν είναι άλλος από τον τερματισμό του πολέμου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μία ωφέλιμη επίλυση της κρίσης.

Ο Ερντογάν από την άλλη, εξήγησε πως θα υπάρξει νέα, ειδική συνάντηση για το συριακό ζήτημα.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η μάχη κατά της τρομοκρατίας αποτελεί σημείο-κλειδί για τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, ενώ τόνισε πως δέχθηκε εγγυήσεις από τον Ερντογάν για την ασφάλεια των τουριστών στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, δήλωσε έτοιμος ώστε να επανέλθουν οι δεσμοί με την Άγκυρα στο επίπεδο προ της κρίσης, αναγνωρίζοντας βέβαια πως οι σχέσεις των δύο χωρών βίωσαν αρκετές διακυμάνσεις τα προηγούμενα χρόνια, αλλά πάντα υπήρχε σεβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ολοκληρώνοντας, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «φίλους» τους Τούρκους και πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές πρέπει να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους καθώς αυτό θα αποδειχθεί ωφέλιμο και για τα δύο κράτη.

Νωρίτερα, ο Πούτιν καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και τάχθηκε κατά κάθε είδους τέτοιων «αντισυνταγματικών ενεργειών».

Θερμή υποδοχή Πούτιν...

Ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός έκαναν αμφότερες Ρωσία και Τουρκία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να εμφανίζεται έτοιμος να αποκαταστήσει τόσο τις οικονομικές όσο και τις άλλες σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη. Στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο τελευταίος, στην πρώτη του επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, είπε ότι η Τουρκία «εισέρχεται σε μία πολύ διαφορετική περίοδο» στις σχέσεις της με την Ρωσία και ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να είναι η απάντηση στα προβλήματα της περιοχής.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Πούτιν για το τηλεφώνημα που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος λέγοντας ότι έφερε στον τουρκικό λαό «μεγάλη ευτυχία».

«Η επίσκεψή σας, η οποία πραγματοποιείται παρά την πολύ περίπλοκη εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, δείχνει πως όλοι μας θέλουμε θα αποκαταστήσουμε τον διάλογο και τις σχέσεις, προς το συμφέρον του ρωσικού λαού και του τουρκικού λαού» δήλωσε ο Πούτιν, μετά την καθιερωμένη χειραψία μεταξύ των δύο ηγετών.

Στο ίδιο θερμό κλίμα ο Τούρκος ηγέτης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη μου «για αυτή την ευκαιρία να είμαι μαζί σας και να σας συναντήσω», συμπληρώνοντας πως «έχουμε πολλά να συζητήσουμε. Η περιοχή έχει πολιτικές προσδοκίες από την Τουρκία και τη Ρωσία. Μπορούμε να λύσουμε προβλήματα μαζί».

Καλωσορίζοντας τον Ερντογάν στη μεγαλοπρεπή αίθουσα του παλατιού Κονσταντινόφσκι, σε απόσταση 15 χλμ. νότια της Αγίας Πετρούπολης, ο Πούτιν υπογράμμισε σήμερα ότι είναι έτοιμος να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία, για τις οποίες είπε ότι έπεσαν από ένα ιστορικά υψηλό σημείο, σ' ένα πολύ χαμηλό επίπεδο.
"Η σημερινή επίσκεψή σας, την οποία πραγματοποιήσατε παρά την πραγματικά περίπλοκη εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, δείχνει πως θέλουμε όλοι να επανεκκινήσουμε τον διάλογό μας και να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας", δήλωσε ο Πούτιν πριν οι δύο άνδρες αποσυρθούν για συνομιλίες.

Ο Πούτιν, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που τηλεφώνησαν στον Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, επανέλαβε πως η Ρωσία «τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας δράσης με μη συνταγματικό τρόπο», ουσιαστικά τοποθετούμενος ως ένας σύμμαχος του κ. Ερντογάν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η Τουρκία «θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα και πως η τάξη και ο συνταγματικός νόμος θα αποκατασταθούν» στη χώρα.

Ο Πούτιν δήλωσε πως οι δύο άνδρες θα συζητήσουν πώς θα αποκατασταθούν οι εμπορικές και οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών καθώς και η συνεργασία τους εναντίον της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, πολλοί υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, καθώς και ο επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (MIT) Χακάν Φιντάν, συνοδεύουν τον Ερντογάν στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας ήταν τεταμένες μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού κοντά στα σύνορα με την Συρία, τον περασμένο Νοέμβριο, με την Ρωσία να επιβάλει εμπορικές κυρώσεις στην Τουρκία, ενώ ο αριθμός των ρώσων τουριστών που επισκέφθηκαν την Τουρκία στο πρώτο εξάμηνο του 2016 μειώθηκε κατά 87%.

Στα τέλη Ιουνίου, μετά από επιστολή του Ερντογάν στον Πούτιν οι δύο πλευρές αποφάσισαν την επαναπροσέγγισή τους και το τέλος της κρίσης.

Αξίζει να υπογραμμισθεί πως το ταξίδι του Ερντογάν στη Ρωσία πραγματοποιείται ενώ οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι τεταμένες εξαιτίας ανησυχιών για τον χειρισμό από την Άγκυρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος, κατά το οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 240 άνθρωποι.