Αύριο το Τριπρόσωπο για την Αρχιεπισκοπή Κρήτης 

 
Αύριο το Τριπρόσωπο για την Αρχιεπισκοπή Κρήτης 

Ενημερώθηκε: 27/12/21 - 11:59

Aύριο συνεδριάζει η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, προκειμένου να εκλέξει το «Τριπρόσωπο» για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου μετά την παραίτηση Ειρηναίου. Δέκα πέντε μέρες μετά η Σύνοδος του Πατριαρχείου θα εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο.

Μέχρι τώρα όλα δείχνουν ότι οι τρείς θα είναι οι μητροπολίτες Μυλοποτάμου Ευγένιος, Αρκαλοχωρίου Ανδρέας και Κισάμου Αμφιλόχιος, χωρίς να αποκλείεται και πρόσωπο έκπληξη.

Η περίπτωση της Κρήτης ενδιαφέρει ιδιαίτερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αφού είναι μία περιοχή, η οποία λειτουργεί αυτόνομα σε σχέση με την Εκκλησία της Ελλάδος, έχει επιρροή και σε άλλες περιοχές και είναι πάντα δίπλα στις επιλογές του Φαναρίου.

Σήμερα η Εκκλησία της Κρήτης απαρτίζεται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και οκτώ Ιερές Μητροπόλεις. Ανώτερη εκκλησιαστική διοικητική Αρχή της Κρήτης είναι η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, που εδρεύει στο Ηράκλειο της οποίας πρόεδρος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και μέλη οι Μητροπολίτες Κρήτης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, εκλέγεται από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου μεταξύ τριών Μητροπολιτών, τους οποίους έχει υποδείξει μέσω εκλογής η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτη. Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος των Μητροπολιτών της Κρήτης αποφασίζει επίσης αυτόνομα για τα υπόλοιπα θέματα της Εκκλησίας Κρήτης. Εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο, οι υπόλοιποι Μητροπολίτες εκλέγονται και αυτοί από την Επαρχιακή Σύνοδο.

Ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας Κρήτης έγινε νόμος του ελληνικού κράτους το 1961. Συγκεκριμένα, η σημερινή διοικητική της μορφή υφίσταται σχεδόν αναλλοίωτη από το 1900, όπως είχε διαμορφωθεί από την εποχή του βιλαετίου της Κρήτης και συμπληρώθηκε επί Κρητικής Πολιτείας, ενώ τελευταίες τροποποιήσεις έγιναν με τον νόμο 4149/1961, ο οποίος κύρωσε και τον καταστατικό της χάρτη.

Από το 1962 με πράξη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι Επίσκοποι της Εκκλησίας Κρήτης έλαβαν τον τίτλο του Μητροπολίτη τιμής ένεκεν, ενώ το 1967 με όμοιο τρόπο ο Μητροπολίτης Κρήτης έλαβε τον τίτλο του Αρχιεπισκόπου τιμής Ένεκεν. Στις 9 Μαρτίου 1993 εκδόθηκε Πατριαρχικός Τόμος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου που ανακηρύσσει σε εν ενεργεία Μητροπόλεις τις μέχρι τότε «τιμής ένεκεν» Ιερές Μητροπόλεις της Κρήτης και προσδίδει στους Μητροπολίτες της νήσου τον τίτλο «Υπέρτιμος και Έξαρχος».

Aπό τότε επί της ουσίας η Εκκλησία του νησιού έχει αποκτήσει και τη δική της φωνή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς λειτουργεί σε καθεστώς ημιαυτονομίας. Εντός των ελληνικών συνόρων, μετά τις μητροπόλεις της Δωδεκανήσου που υπάγονται απευθείας στο Φανάρι ,η Κρήτη είναι η δεύτερη περιοχή που ακολουθεί τη «γραμμή» του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ταυτίζεται με τις θέσεις του σε διεθνές επίπεδο και ταυτόχρονα εκφράζει τις απόψεις του Πατριάρχη στην εκάστοτε κυβέρνηση της Αθήνας, χωρίς απαραίτητα αυτές σε συμφωνούν με αυτές τις Ελλαδικής Εκκλησίας.