Την λύση του Πόντιου Πιλάτου φαίνεται πως έχει επιλέξει ο Αρχιεπίσκοπος για να λυθεί το θέμα που έχει προκύψει με τους Αγίους Ισιδώρους στο Λυκαβηττό.Αν και με δηλώσεις του στην Καθημερινή τόνισε πως η κοινότητα υπό τον π.Δημήτριο Λουπασάκη θα μεταφερθεί σε ησυχαστήριο στη Βάρη, όπως έγινε γνωστό αυτό θα είναι στο μετόχι της Αρχιεπισκοπής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου που είναι στα όρια των μητροπόλεων Γλυφάδας και Μεσογαίας.
Το θέμα δεν είναι ο χώρος αλλά το γεγονός οτι στο συγκεκριμένο κτήμα δεν υπάρχουν κτήρια για να φιλοξενήσουν τον ιερέα και τους 16 νεαρούς που τον ακολουθούν και οτι δεν είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς .Στο κτήμα της Βάρης που είναι κοντά σε ιδιωτικά σχολεία υπάρχουν δασικές εκτάσεις κάτι πυο θα εμποδίσει την ανάπτυξη μιας μοναστικής κοινότητας.
Το μεγάλο αγκάθι για τον κ.Ιερώνυμο και για την Εκκλησία είναι το που θα μείνουν ο ιερέας και οι ακολουθοί του έως ότου ανεγερθούν τα απαραίτητα κτήρια και ποιοί θα καταβάλουν το σχετικό κόστος.
Με την λύση αυτή , όλα δείχνουν οτι ο κ.Ιερώνυμος επιθυμεί και να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και παράλληλα να μειώσει τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει με τη δράση του π.Δημήτριου και τα θαύματα που γίνονται χάρη στον σταυρό!
Θεωρείται βέβαιο οτι η παράνομη μοναστική κοινότητα θα αποδεχτεί την πρόταση αλλά θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να εγκατασταθεί στον συγκεκριμένο χώρο.
Υπενθυμίζεται οτι σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συντετευξή του στην Καθημερινή ο Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος πλέον ο ιερέας και οι ακολουθοί του , 16 άτομα ,θα φύγουν τις επόμενες μέρες από το Λυκαβηττό προκειμένου να κλείσει το θέμα.
Ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις του κ.Ιερώνυμου γιατί επί οκτώ χρόνια κρατούσε στα συρτάρια του το πόρισμα καταπέλτης σε βάρος του ιερέα του νυν μητροπολίτη Λαρίσης κ.Ιερώνυμου .Αν και παραδέχεται οτι κάτι δεν πάει καλά , όπως εξηγεί προτίμησε να φερθεί σαν πατέρας,αν και το 2017 παρέπεμψε τον Λουπασάκη σε δίκη η οποία δεν προχώρησε.
«Ήρθε η ευθύνη σε μένα. Εγώ τι είμαι; Στρατιωτικός διοικητής, διευθυντής αστυνομίας ή είμαι και πατέρας; Πείτε ότι έχετε παιδί που παρεκτρέπεται, δεν θα προσπαθήσετε να το συμβουλέψετε; Είπα να σηκώσω ένα βάρος αλλά να γίνω και πατέρας. Δεν είναι μόνο αυτός είναι 16 παιδιά 25-30 ετών. Μία κοινότητα χωρίς νομική ύπαρξη. Τους κάλεσα, μίλησα με τα παιδιά, τους είπα ”θέλετε να γίνετε μοναχοί, εδώ δεν ισχύει αυτό, δεν υπάρχει μοναστήρι”. Δεν πρέπει να το βοηθήσω;».
Είναι γεγονός οτι όλα αυτά τα χρόνια 16 νεαροί βρέθηκαν να συγκροτούν , όπως παραδέχτηκε ,μια μοναστική κοινότητα "χωρίς νομική ύπαρξη". "Τους κάλεσα , μίλησα με τα παιδιά , τους είπα "θέλετε να γίνετε μοναχοί, εδώ δεν ισχύει αυτό.Δεν υπάρχει μοναστήρι".Και αναρωτήθηκε : "να μη βοηθήσω;".
Μάλιστα για να δικαιολογήσει τη στάση του τόνισε πως και κατά το παρελθόν υπήρχαν προβλήματα λέγοντας ότι έτσι γεννήθηκαν οι οργανώσεις "Ζωή", "Σωτήρας" ,"Καντιώτης".Όλοι αυτοί έτσι ξεκίνησαν .Ετσι ξεκινάει και αυτό τώρα".
Ο Αρχιεπίσκοπος αν και θεωρεί αφελείς όσους πιστεύουν στα θαύματα δεν ρίχνει ευθύνες στον ιερέα:
«Θα τους δώσω ένα μοναστήρι παλιό στη Βάρη που θα γίνει κανονικό μοναστήρι με νόμο, παρακολούθηση κλπ. Θα έχουν κανόνες, θα πειθαρχούν κάπου. Τους έδωσα περιθώριο λίγων ημερών και περιμένω σε πέντε μέρες απάντηση. Αν πουν ότι δέχονται θα το παρακολουθήσουμε. Αν πουν ”μένουμε εδώ”, θα γίνει ό,τι λένε οι κανόνες της Εκκλησίας και ό,τι λένε οι νόμοι του Κράτους»,είπε.
Μάλιστα ,αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των πιστών το αν θα επισκέπτονται το νέο μοναστήρι:«Αν πάνε σε νόμιμο μοναστήρι και πάνε οι αφελείς, είναι υπόλογοι οι ίδιοι, αλλά θα είναι κάτι που ελέγχεται, ενώ τώρα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Δεν επιτρέπεται n εργαλειοποίηση του Σταυρού. θα μπει σε μια προθήκη και όποιος θέλει μπορεί να προσκυνάει".