200.000 ιδιοκτήτες θέλουν να «ξεφορτωθούν» τα σπίτια τους λόγω ΕΝΦΙΑ!

 
200.000 ιδιοκτήτες θέλουν να «ξεφορτωθούν» τα σπίτια τους λόγω ΕΝΦΙΑ!

Ενημερώθηκε: 23/10/16 - 16:54

Πάνω από 200.000 πωλητήρια έχουν μπει σε όλη τη χώρα, ποσοστό αυξημένο κατά 25% σε σχέση με πριν από μία διετία, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που καθιστά ασύμφορη την κατοχή ακινήτου με τους αλλεπάλληλους φόρους και τα χαράτσια που τσακίζουν τους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» περίπου 99.000 κατοικίες διατίθενται προς πώληση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τον αριθμό για το σύνολο της χώρας να προσεγγίζει τις 110.000.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στα βόρεια και ανατολικά της Αθήνας εμφανίζονται να είναι προς πώληση 23.144 κατοικίες.

Με στοκ 23.025 ακινήτων βρίσκονται τα κεντρικά και νότια προάστια της Αττικής, ενώ μικρότερο αριθμό προς διάθεση κατοικιών εμφανίζει ο Πειραιάς και το υπόλοιπό του (Νίκαια, Κερατσίνι, Κορυδαλλός και Πέραμα) με συνολικά 8.129 ακίνητα.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, τα ανατολικά προάστια εμφανίζουν το μεγαλύτερο στοκ προς διάθεση κατοικιών, με σύνολο 7.030 ακινήτων.

Περί τις 5.000 κατοικίες πωλούνται στην Πελοπόννησο, με Αχαΐα και Κορινθία να είναι πρώτες στη λίστα. Ειδικότερα, στον πρώτο νομό διατίθενται 2.160 κατοικίες και στο δεύτερο 1.250.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ για τουλάχιστον ακόμη ένα χρόνο, πριν τον αντικαταστήσει με έναν άλλο φόρο στην ακίνητη περιουσία, λειτουργεί επιβαρυντικά στην απόφαση των ιδιοκτητών. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός τους δεν σηκώνει άλλα βάρη, το στοκ των προς διάθεση κατοικιών αναμένεται να εκτιναχθεί τους προσεχείς μήνες», σχολιάζουν χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα ήδη έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, ο ΕΝΦΙΑ θα συνεχίσει να επιβάλλεται και το 2017, με τη μόνη διαφορά ότι θα υπάρξουν κάποιες απαλλαγές, οι οποίες, όμως, θα αφορούν στους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ρουκέτες» Τσίπρα για ανασχηματισμό και τηλεοπτικές άδειες

ΝΔ - Μαξίμου: Πόλεμος για Αρτεμίου, το ρόλο του και panama papers

Πόλεμος ανακοινώσεων Μαξίμου - ΝΔ μετά από δημοσίευμα περί του «Κυπρίου των off shore και των Panama Papers»