Ανησυχία για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων – Από παράταση σε παράταση το lockdown

 
Ανησυχία για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων – Από παράταση σε παράταση το lockdown

Ενημερώθηκε: 04/12/20 - 08:04

Παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε χθες ο Στέλιος Πέτσας, με δεδομένο πως ακόμη δεν έχει επέλθει η πτώση που αναμενόταν τόσο στα κρούσματα όσο –κυρίως– στους διασωληνωμένους. Κατ’ εξαίρεσιν θα ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών και θα επιτραπεί η πώληση των ειδών αυτών από τα σούπερ μάρκετ.

Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας απομακρύνεται χρονικά, κάτι που ανέβαλε και το διάγγελμα του πρωθυπουργού, που με βάση τα δεδομένα στην αρχή της εβδομάδας ήταν προγραμματισμένο για σήμερα. Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα γίνουν μόλις υπάρξει αισθητή μείωση του επιδημικού φορτίου και κριθεί πως μπορεί να υπάρξουν ανακοινώσεις για την επόμενη μέρα. Πάντως, με βάση τα όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, το μόνο που μπορεί να ανοίξει εντός του Δεκεμβρίου είναι το λιανεμπόριο, και όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες –σχολεία, εστίαση, καφέ, μπαρ, αθλητισμός– παραπέμπονται για τον Ιανουάριο, που θα έχουν ξεκινήσει και οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Την ίδια στιγμή, έντονη πίεση ασκούν τις τελευταίες ώρες και οι ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων, ώστε να επαναλειτουργήσουν στις 7 Δεκεμβρίου. Με νέα επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς, η Σύμπραξη των Εκδοτών ζητά το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων την επόμενη Δευτέρα, καθώς «αυτό ακριβώς συμβαίνει σε 37 τουλάχιστον ευρωπαϊκές και μη χώρες, όπου τα βιβλιοπωλεία κατατάσσονται στα καταστήματα ζωτικής ανάγκης», καταλήγουν.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Σε ειδική συνεδρίασή τους με θέμα την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο, τα μέλη της Επιτροπής απέρριψαν επί της αρχής το ενδεχόμενο αυτό, με αρκετούς εκ των επιστημόνων να ζητούν να μετατεθεί η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων στις αρχές του 2021, ώστε να αποφευχθούν οι πολλές επαφές από τις μετακινήσεις των γονέων.

Παρότι οι επιστήμονες ανανέωσαν το ραντεβού για το συγκεκριμένο θέμα, για να το συζητούν για άλλη μια φορά πριν καταλήξουν η εξέλιξη του επιδημιολογικού φορτίου προδικάζει ήδη το σχετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μεταξύ των μελών της Επιτροπής, με το σχολικό κουδούνι να ηχεί εκ νέου από τον Ιανουάριο.

Γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα

Χθες ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) 1.882 νέα κρούσματα, αριθμός χαμηλότερος μεν σε σχέση με εκείνα των προηγούμενων ημερών, αλλά δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για μείωση στην επιδημιολογική καμπύλη. Ωστόσο, το στίγμα της ημέρας έδωσαν οι 622 διασωληνωμένοι και οι 100 νεκροί του 24ωρου.

Για ακόμα μια μέρα αρνητική πρωτιά κατακτά ξανά η Θεσσαλονίκη με 428 κρούσματα, ενώ ακολουθεί η Αττική με 334 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις. Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται και στην Λάρισα με 121 περιπτώσεις, καθώς και στην Πιερία με 110. Ακόμα, ανησυχητικά νούμερα ανακοινώθηκα και σε Σέρρες και Δράμα με 76 και 75 κρούσματα αντίστοιχα.

Βέβαια, το ερώτημα που απ' όλους είναι γιατί 4 εβδομάδες μετά το lockdown δεν πέφτουν τα κρούσματα; Η απάντηση δεν είναι απλή και μία, αλλά συνάρτηση πολλών πραγμάτων. Ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος λέγεται «περιφέρεια». Την ώρα που επετεύχθη ο μεγάλος στόχος να μην ξεφύγει η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έστω και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση σταθεροποιήθηκε, ξεπήδησαν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, ειδικά στη Βόρεια, εκατοντάδες κρούσματα, δημιουργώντας σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην Πέλλα και στην Πιερία, ασφυκτικές καταστάσεις. Ο άλλος λόγος που τα κρούσματα δεν έπεσαν, όπως αναμενόταν, ήταν η απείθεια του κόσμου.