Έθιμα και παραδόσεις της Πρωτομαγιάς: Ξέρετε γιατί φτιάχνουμε στεφάνι με λουλούδια;

 
Έθιμα και παραδόσεις της Πρωτομαγιάς: Ξέρετε γιατί φτιάχνουμε στεφάνι με λουλούδια;

Ενημερώθηκε: 29/04/17 - 21:26

Η πρώτη Μαΐου είναι συνδεδεμένη με τους αγώνες των εργατών για καλύτερες εργασιακές συνθήκες, από τον Μάη του 1886 που τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας τα δικαιώματα τους... όμως ξέρετε γιατίς φτιάχνουμε στεφάνι με λουλούδια;

Η Πρωτομαγιά όμως έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, τότε που οι εκδηλώσεις που γίνονταν είτε για τη Θεά Δήμητρα, είτε για τον Διόνυσο, είχαν σκοπό να γιορτάσει ο κόσμος τη γονιμότητα των αγρών, την καρποφορία της γης, την άνθιση της φύσης, το οριστικό τέλος του χειμώνα και τον ερχομό του καλοκαιριού.

Στην Ελλάδα το πιο διαδεδομένο έθιμο είναι η δημιουργία του πρωτομαγιάτικου στεφανιού από λουλούδια κομμένα από τους αγρούς.

παράδοση

πρωτομαγιάτικα στεφάνια

Η θέλει τους αγρότες να φτιάχνουν από μόνοι τους τα με κάπως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχουμε συνηθίσει.

Στη Σέριφο, ήδη από το βράδυ της πρωτομαγιάς, κρεμούν στην πόρτα του σπιτιού τους ένα στεφάνι από λουλούδια, προσθέτοντας όμως και τσουκνίδες, κριθάρι και σκόρδο.

Στην Αγιάσο της Λέσβου, φτιάχνουν στεφάνια από όλα τα λουλούδια και βάζουν μέσα "δαιμοναριά", άγριο χόρτο με πλατιά φύλλα και κίτρινα λουλούδια για να δαιμονίζονται οι γαμπροί.

λουλούδια

Στα μέρη της Μικράς Ασίας σε κάθε στεφάνι έβαζαν, εκτός από , ένα σκόρδο για τη βασκανία, ένα αγκάθι για τον εχθρό κι ένα στάχυ για την καλή σοδειά.

Το μαγιάτικο στεφάνι στόλιζε τις πόρτες των σπιτιών ως τις 23 Ιουνίου, του Αϊ - Γιαννιού του Θεριστή και τότε, το καίγανε στις φωτιές του αγίου.

Εκτός από το μαγιάτικο στεφάνι, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας αναβιώνουν ακόμα και στις μέρες μας κάποια ενδιαφέροντα έθιμα που έχουν λυτρωτικές, εξαγνιστικές ιδιότητες και κυρίως έχουν να κάνουν με την καλοτυχία και την υγεία.

Στην Κέρκυρα, ένα νησί που φημίζεται για τις ξεχωριστές της παραδόσεις και για τους ανθρώπους της που παραμένουν πιστοί σε αυτές, το Μαγιόξυλο έχει την τιμητική του.

Οι κάτοικοι περιφέρουν έναν κορμό κυπαρισσιού, σκεπασμένο με κίτρινες μαργαρίτες που γύρω του έχει ένα στεφάνι με χλωρά κλαδιά.

μαγιόξυλο

Με το αυτό, οι νέοι εργάτες ντυμένοι με κάτασπρα παντελόνια και πουκάμισα και κόκκινα μαντήλια στο λαιμό βγαίνουν στους δρόμους, τραγουδώντας το Μάη.

Στη σύγχρονη εποχή, απαλλαγμένοι από τέτοιου είδους συμβολισμούς, το στεφάνι της Πρωτομαγιάς αποτελεί περισσότερο μία ευχάριστη δραστηριότητα για τα παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανοιξιάτικος ο καιρός το τριήμερο της Πρωτομαγιάς

Έθιμα και Παραδόσεις της Πρωτομαγιάς: Ήρθε ο καιρός να ξορκίσουμε το κακό!

Πρωτομαγιά: Η άνοιξη στη λαϊκή παράδοση