Η Αθήνα του περασμένου αιώνα σε ένα συγκλονιστικό βίντεο

 
Η Αθήνα του περασμένου αιώνα σε ένα συγκλονιστικό βίντεο

Ενημερώθηκε: 07/09/17 - 14:35

Μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, η Αθήνα θα δει την ιστορία της να ξετυλίγεται μέσα από ένα σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό του 1917 που για πρώτη φορά εκτίθεται στη χώρα μας.

Μουσείο Μπενάκη

Η έκθεση ονόματι «Αθήνα 1917. Με το βλέμμα της Στρατιάς της Ανατολής», και θα ανοίξει τις πύλες της στις 14 Σεπτεμβρίου στο . Προέρχεται από γαλλικά στρατιωτικά αρχεία, με λήψεις που τράβηξαν δύο Γάλλοι στρατιώτες - φωτογράφοι ενός εκστρατευτικού σώματος 5000 Γάλλων της συμμαχικής «Στρατιάς της Ανατολής» στην Αθήνα, προκειμένου να στηρίξει την επάνοδο του Ελευθέριου Βενιζέλου και την επίσημη είσοδο του συνόλου της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλευρό της Αντάντ.

έκθεση

Μέσα από την θα έρθουν στο φως λησμονημένες εικόνες της πόλης, σκηνές του δρόμου με την καθημερινότητα των ανθρώπων της, και θα αποκαλύπτει συνοικίες που εξαφανίστηκαν λόγω πολεοδομικών αλλαγών ή και αρχαιολογικών ανασκαφών. Φέρνει, επίσης, τον απόηχο της γαλλικής παρουσίας στην Αθήνα στις αρχές του 20ου αιώνα αλλά και την ισχυρή, ήδη από τότε, πολιτιστική παρουσία της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, η οποία διοργανώνει την έκθεση.

Η πρωτεύουσα πριν από εκατό χρόνια βρισκόταν στο μεταίχμιο της κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής της, λίγο πριν και από την πληθυσμιακή αλλαγή της με την έλευση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Στιγμές καθημερινότητας στο κέντρο της πόλης με κάρα, βοσκούς και αγελάδες στον Ναό του Ηφαίστου, πωλητές στην Πανδρόσου, πλανόδιοι πωλητές σταφυλιών, το Πάσχα του 1917, δρόμοι στα Αναφιώτικα, κομψές Αθηναίες, εμφανίζονται στην πρώτη ενότητα της έκθεσης. «Βλέπουμε κάποια πορτρέτα Αθηναίων της εποχής στα οποία παρατηρούμε ότι υπάρχει ένα είδος, θα έλεγα, επαρχιακής αυθεντικότητας. Η Αθήνα είναι πρωτεύουσα ενός κράτους με μεγάλα μνημεία κλπ. κι από την άλλη εξακολουθεί και είναι μία πόλη με έναν επαρχιώτικο ρυθμό ζωής. Να βλέπουμε ζώα στην Ακαδημίας και Πανεπιστημίου μάς φαίνεται κάπως με τη σημερινή ματιά» σχολιάζει ο Τάσος Αναστασιάδης, υπεύθυνος των Σύγχρονων Σπουδών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, δίνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάποια «κλειδιά» της έκθεσης που διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Εμ. Μακρόν στην Ελλάδα - Δείτε live την άφιξή του

Αναγγελία θέσεων μαθητείας αποκλειστικά, μέσω του www.oaed.gr

Αρχαιοκάπηλοι αποπειράθηκαν να πουλήσουν αρχαία αντικείμενα μεγάλης αξίας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)