Ιστορική δικαίωση για δανειολήπτες - Δικαστήριο διέγραψε οριστικά το χρέος τους

 
Ιστορική δικαίωση για δανειολήπτες - Δικαστήριο διέγραψε οριστικά το χρέος τους

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Ενημερώθηκε: 09/06/16 - 18:37

Νέα απόφαση-σταθμός για την ελληνική νομολογία και συγχρόνως μήνυμα ελπίδας σε χιλιάδες μικροοφειλέτες. Το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης όχι απλώς έκανε δεκτή την αίτηση ενός φτωχού ζευγαριού να ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά προέβη στην οριστική διαγραφή του 100% των οφειλών προς δύο τράπεζες.

Είναι η απόφαση 2285/2016, σύμφωνα με την οποία το δικαστήριο αναγνώρισε στο ζευγάρι των 60χρονων από την Κάρπαθο πως βάσει της πενιχρής οικονομικής τους κατάστασης έχουν πραγματική αδυναμία να αποπληρώσουν το υπόλοιπο των δανειακών υποχρεώσεών τους προς την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Το δικαστήριο δεν όρισε μηδενικές καταβολές προς τους πιστωτές για τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως συνήθως συνέβαινε σε ανάλογες περιπτώσεις, αλλά προέβη στην οριστική διαγραφή των χρεών τους.

Έτσι διέσωσε την περιουσία του ζευγαριού από τη ρευστοποίηση προς όφελος των τραπεζών. Να σημειωθεί πως μοναδικά περιουσιακά στοιχεία του ζευγαριού ήταν δύο ακίνητα στο Νεοχώρι Καρπάθου, από τα οποία το ένα (του συζύγου) έτσι κι αλλιώς προστατεύεται ως κύρια κατοικία.

Το 1990 το ζευγάρι αγόρασε τα δύο αυτά ακίνητα, τα οποία ήταν ημιτελή, με σκοπό να τα επισκευάσει και να τα αποπερατώσει. Το 2002 πήραν στεγαστικά δάνεια γι' αυτόν τον σκοπό από δύο τράπεζες (ΑΤΕ και Εμπορική), συνολικού ύψους περίπου 400.000 ευρώ, με τη μηνιαία δόση να ανέρχεται σε 1.600 ευρώ τον μήνα, ποσό υψηλό ακόμα και εκείνη την περίοδο.

Λίγο μετά το ξέσπασμα της κρίσης, το ζευγάρι έφυγε από τον τόπο καταγωγής του στην Κάρπαθο και μετοίκησε στη Ρόδο για οικονομικούς λόγους.

Η γυναίκα έψαχνε δουλειά, ενώ ο άντρας της ως ελαιοχρωματιστής αναζήτησε καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς στον τόπο τους οι δουλειές λιγόστευαν.

Τα πρώτα χρόνια κατάφερναν να μισθώνουν το ιδιόκτητο σπίτι της συζύγου όπου έμεναν αρχικά, στο Νεοχώρι της Καρπάθου.

Στη Ρόδο η γυναίκα βρήκε αρχικά εργασία ως καθαρίστρια στη Δημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας, απολύθηκε όμως τον Δεκέμβριο του 2010.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι άρχισε να συρρικνώνεται πάνω από 60% το εισόδημα του συζύγου, ανάγκασε τους αιτούντες να μετοικήσουν στη Θεσσαλονίκη σε φιλικό τους πρόσωπο προς εύρεση εργασίας αλλά και προς αποφυγή εξόδων (ενοίκια κτλ).

Από τότε μέχρι σήμερα η γυναίκα παραμένει άνεργη, αντιμετωπίζοντας και χρόνια προβλήματα υγείας, ενώ ο άντρας με δυσκολία βγάζει 500 ευρώ τον μήνα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναγκαστούν να σταματήσουν την αποπληρωμή του δανείου χρωστώντας στις τράπεζες 360.000 ευρώ.

Το δικαστήριο αναγνώρισε πως βάσει των πραγματικών δεδομένων (μακροχρόνια ανεργία, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, μειωμένες δεξιότητες, προβλήματα υγείας αλλά και γενικότερα λόγω της οικονομικής κρίσης) η κατάσταση της συζύγου δεν αναμένεται να βελτιωθεί στο μέλλον.

Ως εκ τούτου το δικαστήριο επέβαλε μηδενικές καταβολές στην οφειλέτρια, δηλώνοντας πως «η υποχρέωση καταβολής μηνιαίων δόσεων οδηγεί σε εξαθλίωση τον οφειλέτη» και αποφάσισε να μην ορίσει καν νέα δικάσιμο για την υπόθεση.

Με πληροφορίες από efsyn.gr