Το «κλειδί» για την επαναφορά στην κανονικότητα φαίνεται ότι αποτελούν τα self test, στα οποία έγινε εχθές αναλυτική αναφορά κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.
Το σχέδιο για τα εν λόγω τεστ θα τεθεί σε εφαρμογή από τις πρώτες μέρες του Απριλίου και, σε συνδυασμό φυσικά με την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας, αναμένεται να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα της χαλάρωσης των μέτρων και της επιστροφής στην κανονικότητα. Παρόλο που τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένουν πολύ επιβαρυμένα, ασκώντας μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Yγείας επεξεργάζεται το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων που θα γίνει την επόμενη μέρα, όταν δηλαδή μειωθούν τα νέα κρούσματα και οι εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία. Υπενθυμίζεται ότι εχθές η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη γενική επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, κάνοντας λόγο για σημάδια σταθεροποίησης στον αριθμό των νέων μολύνσεων μετά από 7 εβδομάδες.
Η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας η οποία θα φέρει σύντομα την ύφεση και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει αρχίσει ήδη τον προγραμματισμό για το άνοιγμα της αγοράς, το οποίο αναμένεται 5 Απριλίου, με την κυβέρνηση να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης μιας εβδομάδας, προκειμένου να μην διακινδυνεύσουν νέα αναζωπύρωση της πανδημίας φτάνοντας δηλαδή έως και τις 12 Απριλίου.
Βασικός στόχος είναι η αγορά να προλάβει να λειτουργήσει πριν από το Πάσχα ενώ το πλαίσιο λειτουργίας της ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από την εικόνα της πανδημίας όταν ληφθούν οι αποφάσεις. Οι επιστήμονες, αναμένεται όπως έγινε γνωστό εχθές να εξετάσουν από εβδομάδα ξανά τα διαθέσιμα δεδομένα έτσι ώστε να καταλήξουν σε αποφάσεις σχετικά με τις ημερομηνίες ανοίγματος της αγοράς. Ανάλογα τα δεδομένα οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να προκρίνουν είτε την λύση του click away και του click in shop είτε απελευθέρωση της αγοράς με μόνο περιορισμό τον αριθμό καταναλωτών ανάλογα τα τετραγωνικά των καταστημάτων.
Τώρα, όσον αναφορά την εστίαση, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος μιλώντας σήμερα στο mega, ανέφερε αρχικά πως «η συμπληρωματική στρατηγική που θα εφαρμοστεί από αρχές Απριλίου έχει στόχο το ελεγχόμενο άνοιγμα αγοράς, κοινωνίας και εκπαίδευσης. Τα δωρεάν τεστ θα δώσουν αυτή τη δυνατότητα», ενώ εξήγησε ότι πρόκειται για έγκυρα, αποτελεσματικά οικιακά τεστ, ώστε κάθε πολίτης να έχει έλεγχο της υγείας του.
Παρόλα αυτά, ένα σημαντικό ζήτημα αποτελεί και η επαναλειτουργία των σχολικών βαθμίδων, με το υπουργείο Παιδείας να αναφέρει ότι κατέθεσε αναλυτική πρόταση στην επιτροπή των ειδικών που συνεδρίασε εχθές για άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων στις 5 Απριλίου. Παρόλο που η χθεσινή επιτροπή δεν κατέληξε σε αποφάσεις και εισηγήσεις, μια σκέψη που έπεσε στο τραπέζι είναι το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων στις 5 Απριλίου, με την προϋπόθεση μαθητές και καθηγητές να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ κατά του κορωνοϊού.
Στις 14 Μαΐου αναμένεται και το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα, σύμφωνα με του υπουργείο τουρισμού. Σύμφωνα με την υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία μιλώντας στο mega, τόνισε ότι υπάρχει μια πιλοτική επανεκκίνηση με το Ισραήλ, ενώ σε λίγες μέρες θα γνωστοποιηθεί η επικαιροποιημένη μορφή των πρωτοκόλλων για την επαναλειτουργία του τουρισμού
Σύμφωνα με την κ.Ζαχαράκη, για να εισέλθουν στην Ελλάδα τουρίστες θα χρειάζονται πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό τεστ pcr αλλά ίσως και βεβαίωση για νόσηση από τον ιό. Ωστόσο, ανέφερε ότι υπάρχει η σκέψη να προηγηθούν στον εμβολιασμό οι εργαζόμενοι του τουρισμού. Και εκτίμησε ότι η επικείμενη τουριστική σεζον θα έχει αρκετές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ενώ έκανε λόγο ότι πιθανόν η σεζόν να παραταθεί.