Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού: Μία διαφορετική πρόταση για σήμερα

 
Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού: Μία διαφορετική πρόταση για σήμερα

Ενημερώθηκε: 22/05/16 - 13:07

Μάγδα Καραμανόγλου

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ορίσε το 1977 την Διεθνή Ημέρα Μουσείων για την προώθηση των μουσείων ανά τον κόσμο με απώτερο σκοπό την κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών. Σήμερα Κυριακή 22 Μαϊου τα περισσότερα από αυτά ανοίγουν τις πόρτες τους και στη χώρα μας για να υποδεχτούν δωρεάν το κοινό τιμώντας την επέτειο.

Στα δημοφιλή και μεγαλοπρεπή μουσεία μας περιμένει πάντα κάποιος υπάλληλος στην είσοδό τους, θα χρειαστεί ως επί το πλείστον να πληρώσουμε ένα εισητήριο για να περιηγηθούμε σε αυτά και πολλές φορές ο επισκέπτης υποχρεώνεται να περάσει και τον απαραίτητο έλεγχο από τα μηχανήματα ασφαλείας. Έτσι ορίζουν οι όροι λειτουργίας τους. Σίγουρα όλο και κάποιο από αυτά θα έχουμε επισκεφτεί και με δέος θα έχουμε θαυμάσει τις πολύτιμες συλλογές τους και τα ανεκτίμητης αξίας έργα τους.

Υπάρχουν όμως και κάποια Μουσεία που η επίσκεψη τους όλο το έτος είναι δωρεάν, δεν περνάμε κανέναν έλεγχο, και η είσοδός τους μοιάζει με μια πόρτα ενός μικρού σπιτιού οπου εκεί σε υποδέχεται είτε η κυρία Ντίνα είτε η κυρία Ρένα και άλλοτε η Νίνα ή η Ελλη.

Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού που άνοιξε τις πόρτες του σε μια γειτονιά του Αιγάλεω το 2010. Επρόκειτο για ένα ερειπωμένο προσφυγικό σπίτι χαρακτηριστικό κτίσμα ενός κατεξοχήν προσφυγικού οικισμού, το Αιγάλεω, στον οποίο είχαν εγκατασταθεί χιλιάδες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Το σπίτι αυτό με την δυναμική πρωτοβουλία των πολιτών και τη σύμπραξη των δημόσιων φορέων μεταμορφώθηκε σε ένα διαμάντι για την πόλη, όπως συνηθίζουν να το χαρακτηρίζουν οι κάτοικοί του.

Η συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει συνολικά 150 εκθέματα εκ των οποίων ιστορικά έγγραφα, αντικείμενα της καθημερινής ζωής από τον ιδιωτικό και δημόσιο βιο, νομίσματα, λογοτεχνικά βιβλία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Ολα τα αντικέιμενα είναι δωρεές των φίλων του Μουσείου με καταγωγή από την Μικρά Ασία. Το Αϊβαλί, τα Βουρλά, τα Αλάτσατα, το Αϊδινι, η Μάκρη, η Αμάσεια, η Σμύρνη, το Λιβίσι, η Καππαδοκία και πολλές ακόμη περιοχές του γεωγραφικού χώρου της Μικράς Ασίας αναβιώνουν σε αυτό.

Μέχρι σήμερα το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού έχουν επισκεφτεί 6.000 άτομα και πραγματοποιούνται κάθε είδους επισκέψεις, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πολιτιστικών συλλόγων αλλά ακόμη και εκπρόσωπων πρεσβειών.

Αξίζει και εσείς να το επισκεφτείτε. Μπορεί να μην είναι μεγαλειώδες σαν οικοδόμημα ή με διάσημες συλλογές ανεκτίμητης αξίας αλλά όταν φτάσετε στο τέλος της ξενάγησή σας θα νιώσετε οτί έχετε αποτήσει ένα μικρό φόρο τιμής στους ανθρώπους που μας έμαθαν φέρνοντας μαζί τους ανθρώπινες οικουμενικές αξίες τι σημαίνει να ξαναρχίζουν από αύριο όλα από την αρχή. Να ξαναχτίζεις τα ερείπια και να φτιάχνεις διαμάντια με υπομονή και επιμονή.

Το Μουσείο βρίσκεται στην οδό Καραϊσκάκη 2-4 στο Αιγάλεω. Τηλ. Επικοινωνίας: 210-5908767

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού απευθυνθείτε στους υπεύθυνους του μουσείου:
κ. Γιάννη Κουτούλια, τηλ. 6944315227 ή κα. Αθηνά Δασκαλάκη, τηλ. 6945867941.

Ξεναγήσεις σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε συλλόγους και φορείς πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού.