Τέσσερις παρανομίες έχουν εντοπιστεί στο παραθαλάσσιο ακίνητο στο Μάτι, όπου εγκλωβίστηκαν και βρήκαν τον θάνατο 27 άτομα, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Από στοιχεία που συγκέντρωσαν έως τώρα οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος προκύπτουν τα εξής:
- Εχει κατασκευαστεί παράνομα μάντρα, παρά το γεγονός ότι, με βάση το άρθρο 23 του νόμου 1338/1983, απαγορεύεται ρητά η περίφραξη σε ακίνητα που βρίσκονται σε ζώνη βάθους 500 μέτρων από την ακτή στις εκτός σχεδίου περιοχές. Με την ίδια διάταξη, οι μάντρες χαρακτηρίζονται αυθαίρετες και κατεδαφίζονται.
- Μέσα στο ίδιο οικόπεδο έχουν εντοπιστεί τρία αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία δεν έχουν νομιμοποιηθεί με κάποιον από τους οκτώ νόμους που έχουν θεσπιστεί από το 1977.
- Με πρωτόδικη απόφαση δικαστηρίου, το ακίνητο βρίσκεται μέσα σε δημόσια δασική έκταση. Αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
- Με βάση το προεδρικό διάταγμα της 3ης Μαρτίου 2003 για τους εκτός σχεδίου οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, που φτάνει ώς τις ακτές του Ευβοϊκού, το μοιραίο ακίνητο βρίσκεται σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων.
Το οικόπεδο βρίσκεται στην άκρη ενός γκρεμού ύψους περίπου έξι μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και για να φτάσει κάποιος στη μικρή αμμουδιά που υπάρχει από κάτω πρέπει να κατέβει τα σκαλιά που έχουν κατασκευαστεί από χρόνια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» (29/7/2018) που δεν έχει διαψευστεί, ανήκει στη Χριστίνα και τον Βασίλη Φράγκο. Ο τελευταίος είχε δηλώσει ότι άνοιξε ο ίδιος την πόρτα της αυλής για να βρουν διέξοδο οι πολίτες προς τη θάλασσα. Οσοι δεν γνώριζαν το μονοπάτι προς την ακτή ή χάθηκαν μέσα στους καπνούς εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους.
Η Χριστίνα Φράγκου, που πριν από χρόνια είχε εκλεγεί νομαρχιακή σύμβουλος Ανατολικής Αττικής, δηλώνει στην εφημερίδα ότι το ακίνητο ανήκει στην οικογένειά της και τα σκαλοπάτια προς τη θάλασσα τα είχε φτιάξει ο παππούς της το 1938. Ανέφερε επίσης ότι είχε περιφράξει το ακίνητο προς την πλευρά του γκρεμού.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα είναι συγγενής του Δημήτρη Φράγκου, πρώην βουλευτή της Ν.Δ. και νομάρχη Ανατολικής Αττικής, ο οποίος το 1999 είχε κατηγορηθεί για παράνομες ηλεκτροδοτήσεις 3.560 αυθαιρέτων, με τη δικαιολογία ότι ανήκαν σε άτομα που έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη. Είχε αξιοποιήσει υπέρμετρα την εγκύκλιο του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ που επέτρεπε την κατ' εξαίρεση σύνδεση αυθαιρέτων με το δίκτυο της ΔΕΗ για λόγους υγείας των ενοίκων τους. Είχε γίνει έρευνα τότε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, η υπόθεση παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη και έκλεισε με την έκδοση αθωωτικής απόφασης.