Πώς θα απολαύσετε σήμερα την τελευταία υπερ Πανσέληνο του έτος

 
Πώς θα απολαύσετε σήμερα την τελευταία υπερ Πανσέληνο του έτος

Ενημερώθηκε: 03/12/17 - 14:08

Σήμερα Κυριακή 3/12 θα έχετε την δυνατότητα να απολαύσετε την τελευταία υπερ Πανσέληνο του έτους με το "Ολόγιομο Παγωμένο Φεγγάρι", όπως ονομάζεται να κάνει την εμφάνισή του στον βραδινό ουρανό και να χαρίζει μοναδικές στιγμές σε όσους το απολαύσουν.

Ελλάδα

Σελήνης

Στην η υπερ-πανσέληνος θα σημειωθεί στις 17:47 ενώ το περίγειο της Σελήνης (δηλαδή το κοντινότερο πλησίασμά της στη Γη) θα συμβεί τη Δευτέρα στις 10:42, όταν θα πλησιάσει στα 357.492 χιλιόμετρα την Γη. Οι "σούπερ" πανσέληνοι συμβαίνουν όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο της . Αυτό κάνει το φεγγάρι να φαίνεται μέχρι και 14% μεγαλύτερο και 30% πιο φωτεινό από το συνηθισμένο.

ΓΙΑΤΙ ΣΤΟΛΙΖΟΥΜΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ

Η υπερ-πανσέληνος του Δεκεμβρίου είναι η πρώτη από τις συνολικά τρεις που θα σημειωθούν μέσα στους επόμενο δίμηνο. Την 1η Ιανουαρίου και στις 31 του ίδιου μήνα το φεγγάρι θα συμπέσει και πάλι με το περίγειο της Σελήνης. Στις 31 Ιανουαρίου μάλιστα η Μπλε Πανσέληνος, όπως λέγεται, θα κάνει την εμφάνισή της κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης Σελήνης.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
 
Τι είναι η "σούπερ" πανσέληνος

Η μέση απόσταση της Σελήνης από τη Γη είναι 382.900 χιλιόμετρα, ωστόσο η τροχιά της δεν είναι απολύτως κυκλική, κάτι που σημαίνει ότι η απόσταση παρουσιάζει μικρές διαφοροποιήσεις. Όταν φτάσει στο απόγειο, δηλαδή στην μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη, θα είναι στα 406.603 χιλιόμετρα μακριά.

Το περίγειο της υπερ-πανσελήνου του Δεκεμβρίου δεν θα είναι το πιο κοντινό για φέτος, καθώς στις 25 Μαΐου το φεγγάρι ήταν στα 357.208 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Τότε όμως δεν υπήρξε πανσέληνος και κατά συνέπεια δεν αποδόθηκε ο προαναφερόμενος χαρακτηρισμός.

Οι "σούπερ" πανσέληνοι δεν συμβαίνουν κάθε μήνα λόγω του ότι η τροχιά του φεγγαριού αλλάζει προσανατολισμό καθώς η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο. Έτσι ο άξονας της ελλειπτικής πορείας του Σελήνης γύρω από τη Γη γυρίζει προς διαφορετικές κατευθύνσεις, κάτι που σημαίνει ότι η πανσέληνος δεν συμβαίνει πάντα στο απόγειο ή το περίγειο.
Να σημειωθεί ότι η επόμενη φορά που η πανσέληνος θα έρθει τόσο κοντά στη Γη θα είναι στις 25 Νοεμβρίου του 2034.