Εν μέσω διπλωματικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή με την πιθανή αναγνώριση από τον Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ να είναι «κόκκινη γραμμή» φτάνει την Πέμπτη στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Τον Ταγίπ Ερντογάν θα συνοδεύουν ο με καταγωγή από Ροδόπη Αντιπρόεδρος Χακάν Τσαβουσογλου, ο υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Οικονομίας, ο υπουργός Ενέργειας (και γαμπρός του) και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
τα μέτρα που λαμβάνονται δεν έχουν ανάλογό τους σε επίσκεψη άλλου ηγέτη στην Ελλάδα
Από την άλλη η Αθήνα μετατρέπεται σε φρούριο για καθ' όλη τη διάρκεια της εδώ παρουσίας του Τούρκου προέδρου, αφού .
προκαλέσουν αξιοποιώντας την παρουσία Ερντογάν στη Θράκη
Παράλληλα διάφοροι κύκλοι προσπαθούν να.
Τι προσδοκά η ελληνική πλευρά
Με ξεκάθαρο τρόπο περιέγραψε τις προσδοκίες της κυβέρνησης από την ιστορική επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Έχουμε πει αρκετές φορές, σε σχετικές ερωτήσεις, ότι πρόκειται για μία επίσκεψη με εξαιρετικά μεγάλη σημασία και σπουδαιότητα, καθώς για πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια Τούρκος Πρόεδρος επισκέπτεται τη χώρα μας. Και θα τον καλωσορίσουμε και θα θέσουμε, στην ατζέντα των επαφών, όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες. Προφανώς, θα συζητηθεί η κατάσταση στο Αιγαίο, θα συζητηθεί το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, θα συζητηθούν οι οικονομικές σχέσεις, σε σχέση με το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια. Και αυτό το οποίο προσδοκούμε, ως ελληνική κυβέρνηση, είναι μια ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεων μας με την Τουρκία, καθώς κάτι τέτοιο σε μία περίοδο ευρύτερης αποσταθεροποίησης στην περιοχή θα παίξει καταλυτικό ρόλο και για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για τη βελτίωση των ειδικών σχέσεων, τόσο της Ελλάδας με την Τουρκία όσο και της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το επίπεδο, λοιπόν, θα διεξαχθεί η συγκεκριμένη επίσκεψη και αναμένουμε να έχουμε εξαιρετικά εποικοδομητικές συζητήσεις».
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη Θράκη. «Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε με φοβικότητα τη συγκεκριμένη επίσκεψη. Αντιθέτως, θεωρούμε ότι, στο πλαίσιο άσκησης των θρησκευτικών του πιστεύω και της θρησκευτικής λατρείας, θα επισκεφθεί μία περιοχή, η οποία κατοικείται και από ομόδοξούς του. Νομίζουμε ότι είναι μία εύλογη επίσκεψη, αλλά από εκεί και πέρα υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πει, σε όλους τους τόνους, ότι η Συνθήκη της Λοζάνης εξακολουθεί να ισχύει και να δεσμεύει όλους όσοι την έχουν υπογράψει».
Επαναπροσέγγιση της Ευρώπης μέσω Αθήνας επιχειρεί σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο ο Ταγίπ Ερντογάν Ο Γερμανός ανταποκριτής εκτιμά πάντως ότι η σημασία της επίσκεψης Ερντογάν «υπερβαίνει κατά πολύ το διμερές επίπεδο». Όπως επισημαίνει, «πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι ο Ερντογάν θέλει με αυτό το ταξίδι να προσπαθήσει να χτίσει νέες γέφυρες προς την ΕΕ προκειμένου να βγει από τη διεθνή απομόνωση. Από αυτήν την άποψη η επίσκεψή του στην Αθήνα είναι και μια απάντηση στη νέα πολιτική της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία. Το γεγονός ότι ο Ερντογάν ξεκινά τη διπλωματική οικοδόμηση γεφυρών στην Ακρόπολη δεν είναι σύμπτωση: Η Ελλάδα είναι σταθερά ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές μιας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Πίσω από αυτή τη στήριξη κρύβεται η ελπίδα να "τιθασευθεί" ο πανίσχυρος και συνάμα επιθετικός γείτονας διά της ενσωμάτωσής του στην ΕΕ. Αυτό ισχύει περισσότερο από ποτέ σήμερα δεδομένης της προσφυγικής κρίσης».
Το δημοσίευμα εκτιμά ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει μάλλον συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια πλήρη ρήξη με την Ευρώπη από οικονομική σκοπιά και ότι «πρέπει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μεσολαβητή για τον Τούρκο πρόεδρο». Σύμφωνα με τον Γερμανό ανταποκριτή, ο ρόλος αυτός μπορεί να είναι κολακευτικός για τον Ελληνα πρωθυπουργό αναβαθμίζοντας τη θέση του στην Ευρώπη, ωστόσο στην Αθήνα δεν απουσιάζει και η «νευρικότητα» ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν, ο οποίος θεωρείται «απρόβλεπτος».
Παράλληλα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα του βάλει θέμα την ανάγκη τήρησης της συνθήκης Λωζαννης ως αναπόσπαστου μέρους του διεθνούς δικαίου, και εμμέσως θα υπαινιχθεί ότι συμφέρει η τήρηση της και την Τουρκία (Kούρδοι κτλ)
Το πρόγραμμα του Ερντογάν
Πέμπτη
Στις 11.10 αναμένεται στο Προεδρικό. Θα γίνει η επίσημη υποδοχή στην Ηρώδου Αττικού και ακολούθως δηλώσει στον καναπέ του γραφείου (δεν θα υπάρχει παράλληλη μετάφραση αλλά οι μεταφραστές θα κάθονται πίσω από τον καναπέ και θα μεταφράζουν στις παύσεις των δυο προέδρων)
Στις 13:00 μεταβαίνει στο Μαξίμου για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ΠΘ έως τις 14:00. Ακολουθεί γεύμα εργασίας στο Μαξίμου και στις 15:15 θα γίνουν δηλώσεις προς τον τύπο. Στις 19:30 θα παρατεθεί το επίσημο δείπνο στην Προεδρία (ολιγόλεπτες ομιλίες ΠτΔ και Ερντογαν).
Την Πέμπτη το μεσημέρι η Εμινέ Ερντογάν θα έχει κοινό πρόγραμμα με την σύζυγο ΠτΔ (ακόμα δεν οριστικοποιήθηκε), ενώ την επόμενη ημέρα και μέχρι την αναχώρηση του ζεύγους Ερντογάν για Αλεξανδρούπολη πιθανα να υπάρξει επίσκεψη στην Ακρόπολη με την σύζυγο του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Μπαζιάνα.
Παρασκευή
10.00 αναχωρούν για το Αεροδρόμιο
11.00 Άφιξη στην Αλεξανδρούπολη και οδικώς μετάβαση στην Κομοτηνή. Θα προσευχηθεί τελικά στο Κιρ Μαχαλέ και εν συνεχεία θα επιστρέψει στο Ξενοδοχείο του (ακόμα δεν το ξέρουμε) όπου θα δει μειονοτικούς και θα γευματίσουν.