Υπό "κατάρρευση" το Νοσοκομείο Λαμίας από τις ελλείψεις γιατρών

 
Υπό "κατάρρευση" το Νοσοκομείο Λαμίας από τις ελλείψεις γιατρών

Ενημερώθηκε: 04/07/16 - 22:01

Mε τα πλέον μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Λαμίας, η εκπρόσωπος των εργαζομένων κα Δέσποινα Γυπαράκη, σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Στερεάς Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή που το σωματείο των εργαζομένων κάνει λόγο για 311 κενές οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο της Λαμίας και περιγράφει κατάρρευση κλινικών, εργαστηρίων αλλά και ανεπάρκεια πιστώσεων, ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μπακογιάννης, διαπιστώνει ότι εδώ και ένα χρόνο υπάρχουν 120.000 ευρώ στην Περιφέρεια, τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί από την 5η ΥΠΕ της Λάρισας.

«Θεωρούμε υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τον τομέα της υγείας ακόμα και με τις λιγοστές οικονομικές δυνατότητες που έχουμε. Όμως 120.000 ευρώ εδώ και ένα χρόνο παραμένουν στο ταμείο της Περιφέρειας, χωρίς τα συγκεκριμένα χρήματα να πάνε στον προορισμό τους» αποκάλυψε ο κύριος Μπακογιάννης, τονίζοντας ότι τόσο η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όσο και άλλες Περιφέρειες, διέθεσαν χρήματα τα οποία θα έπρεπε να δοθούν με μορφή κινήτρων σε γιατρούς, για κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία, σε δυσπρόσιτες και ορεινές περιοχές, τις οποίες δεν προτιμούν οι γιατροί.

Παράλληλα ο Κώστας Μπακογιάννης διαπίστωσε ακριβώς την ίδια εικόνα σε όλα τα νοσοκομεία της Περιφέρειας, με σημαντικές ελλείψεις και τρομακτικά κενά.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Λαμίας, η Παιδιατρική Κλινική εργάζεται μόνο λίγες μέρες το μήνα, ενώ συγχρόνως, όπως είπε, οι προκηρύξεις για δύο μόνιμους γιατρούς σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ευοδωθούν, καθώς δεν επαρκεί το δυναμικό αυτό για να λειτουργήσει κλινική, «γεγονός που κάνει τους γιατρούς να μην την προτιμούν. Όπως διαπίστωσε κλείνοντας, η Παιδιατρική Κλινική βάζει λουκέτο και η Μαιευτική Κλινική ενώ εδώ και τρία χρόνια ψάχνει αλλά δεν βρίσκει χειριστή του μαστογράφου που παραμένει εγκατεστημένος, αλλά χωρίς να εργάζεται.

Σε ό,τι αφορά τον αξονικό τομογράφου σημείωσε πως δεν υπάρχει συμβόλαιο συντήρησης με αποτέλεσμα να εργάζεται κάτω από τις προσπάθειες των τεχνικών του νοσοκομείου, «μέχρι να καταρρεύσει» όπως είπε η εκπρόσωπος των εργαζομένων. Ίδια περιέγραψε ακόμη ένα κλίμα διάλυσης, καθώς τα εργαστήρια παραμένουν χωρίς υλικά, προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα θα κλείσουν ακόμη και τα επείγοντα περιστατικά, ενώ ακόμη και για τις πλέον απλές εξετάσεις, οι ασθενείς μετακινούνται με ασθενοφόρα από τη Λαμία στη Λάρισα και επιστρέφουν, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνουν στη Λαμία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς, παρόμοιες εικόνες αποτυπώθηκαν για όλα τα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας, καθώς οι περιφερειακοί σύμβουλοι περιέγραψαν με τα πλέον μελανά χρώματα τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον τομέα της υγείας.

Ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην διαχρονικότητα της κατάστασης και θεώρησε αναγκαίο να τονίσει ότι «πρέπει να καλυφτούν τα κενά στον τομέα της υγείας». Διέγνωσε ακόμη πως με τη δομή διοίκησης στον τομέα της υγείας και με την 5η ΥΠΕ στη Λάρισα, είναι αδύνατο να λύνονται προβλήματα, τονίζοντας την ανάγκη «να σπάσει στα δύο, έτσι ώστε αυτοτελώς να συντονίζεται η Στερεά Ελλάδα και ανεξάρτητα από τη Θεσσαλία» όπως τόνισε.

«Προσωπικά είχα τη δυνατότητα όλες αυτές τις σκέψεις και τα συμπεράσματα τα μεταφέρω στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας στον κ. Ξανθό και τον κ. Πολάκη πριν μια βδομάδα σε συνάντηση που είχα μαζί τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, σημειώνοντας ακόμη ότι «ειδικά στον τομέα της Υγείας δεν χρειάζονται οι κομματικοί ανταγωνισμοί...».