Αγιορείτικο ψωμί με καρύδια και βερίκοκα

 
Αγιορείτικο ψωμί με καρύδια και βερίκοκα

Ενημερώθηκε: 13/12/21 - 13:51

Αγιορείτικο ψωμί με καρύδια και βερίκοκα από την Αργυρώ.

Υλικά Συνταγής

1 κιλό σκληρό αλεύρι για ψωμί (η μίξη αλεύρων επιλογής σας ) 2 κ.σ. κοφτές γλυκάνισο 2 κύβους 50γρ. νωπή μαγιά 1 κ.σ. ζάχαρη 550 γραμ. χλιαρό νερό 2 κ.σ. κοφτές αλάτι 100 γραμ. ελαιόλαδο 100 γραμ. καρύδια χοντροκομμένα 150 γραμ. κεφαλοτύρι ψιλοκομμένο σε καρέ 1 χωριάτικο λουκάνικο ψημένο και ψιλοκομμένο (προαιρετικά) 2 κ.σ. σουσάμι

Εκτέλεση

Για το τυρόψωμο με καρύδια, ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά. Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά για το ψωμί με καρυδια, Τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζαχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε τη μαγιά με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλευρι. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλευρι ,το γλυκανισο, την ενεργοποιημένη μαγια και το νερό. Προσθέτουμε το αλατι. Σε χαμηλή ταχύτητα αρχίζουμε να ζυμώνουμε να μαζευτούν τα υλικά, προσθέτοντας λίγο λίγο το λαδι. Τέλος, προσθέτουμε τα καρυδια, το τυρί και το λουκάνικο. Όταν η ζύμη πιει όλο το λαδι, τη βγάζουμε από το μπολ και της δίνουμε σχήμα φραντζόλας. Την ακουμπάμε σε ελαφρά λαδωμένη μικρή γαστρα. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Σκεπάζουμε με το καπάκι τη γαστρα. Τη βάζουμε στο φούρνο στην τελευταία σχαρα του φουρνου, στις αντιστάσεις, στους 50ºC, και την αφήνουμε για 1 ώρα ακριβώς. Δυναμώνουμε το φούρνο στους 250ºC στις αντιστάσεις και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 1 ώρα. Στα 50′ το τσεκάρουμε γιατί από φούρνο σε φούρνο έχει διαφορά. Όταν ροδοκοκκινίσει και φουσκώσει, βγάζουμε το ψωμι από τη γαστρα πάνω σε σχάρα ή σε καθαρή πετσέτα, για να μη νοτίσει και να παραμείνει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά. Για έξτρα τραγανή κόρα το τελευταίο εικοσάλεπτο βγάζουμε από την γαστρα και το ψήνουμε σε σχάρα.