Τέλεια μελιτζανοσαλάτα της Αργυρώς

 
Τέλεια μελιτζανοσαλάτα της Αργυρώς

Ενημερώθηκε: 20/02/17 - 14:34

Έχετε πεθυμήσει νόστιμη μελιτζανοσαλάτα; Δείτε τα υλικά που θα χρειαστείτε και την εκτέλεση της συνταγής που προτείνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Υλικά Συνταγής

3 μελιτζάνες φλάσκες
1/2 φλ. ταχίνι
3 κ.σ. λευκό βαλσαμικό ξίδι
λίγες σταγόνες λεμόνι
2-3 σκ. σκόρδο
λίγη σκόνη τσίλι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο ή φρέσκο κόλιανδρο
αλάτι
ρόδι καθαρισμένο
πίτες αραβικές για το σερβίρισμα


Παραλλαγές

μαγιονέζα
γιαούρτι
καρυδόψιχα
φυστίκι Αιγίνης ψίχα
πιπεριά Φλωρίνης ψητή

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC. Αν θέλουμε να δώσουμε καπνιστό άρωμα στη μελιτζάνα, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να τρυπήσουμε με πιρούνι ολόγυρα και να την καρφώνουμε στο πιρούνι. Το χρησιμοποιούμε σαν λαβίδα και καψαλίζουμε για 5-10′ σε ανοιχτή φλόγα.

Αν δεν σας αρέσει η διαδικασία καπνίσματος ή το άρωμα καπνού, απλά βάλτε τις μελιτζάνες σε ταψί και ψήστε τις μέχρι να μαλακώσουν καλά περίπου για 30′.
Αφήνουμε να γίνουν χλιαρές και τις καθαρίζουμε. Τις βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Με πιρούνι τις λιώνουμε ή μπορούμε να τις πολτοποιήσουμε στο μπλέντερ να γίνουν αλοιφή.

Σερβίρουμε την baba ganoush δροσερή, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε λίγη σκόνη τσίλι και σπόρους ρόδι, καθώς και ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο. Συνοδεύουμε με ψητές αραβικές πίτες κομμένες σε τρίγωνα και ψημένες να τραγανίσουν.

Για τις παραλλαγές, αντικαθιστούμε το ταχίνι με γιαούρτι ή μαγιονέζα και προσθέτουμε ψιλοκομμένη ψητή πιπεριά ή ξηρό καρπό χοντροκομμένο.