Τροφές για να αυξήσετε την γονιμότητα σας!

 
Τροφές για να αυξήσετε την γονιμότητα σας!

Ενημερώθηκε: 11/01/17 - 14:34

Υπάρχουν τροφές που ενισχύουν την γονιμότητα; Και όμως ναι! Αν εντάξουν στον καθημερινό τους διατροφικό πρόγραμμα τις παρακάτω τροφές, οι γυναίκες θα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα γονιμότητας! Και φυσικά ακόμα καλύτερα αν και οι ερωτικοί σύντροφοι ακολουθούν την ίδια διατροφή.

Μια σωστή διατροφή για να αυξήσει την γονιμότητα πρέπει να είναι:

Πλούσια σε δημητριακά (κυρίως ολικής άλεσης-). Μειώστε την κατανάλωση «άσπρου ψωμιού» και των απλών υδατανθράκων.

Αυξημένη σε φρέσκα-εποχιακά φρούτα και λαχανικά.

Πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που δημιουργούν... γόνιμο έδαφος. Κυρίως προτιμείστε το φυλικό οξύ, τη βιταμίνη C, το λυκοπένιο και τις αντιοξειδωτικές ουσίες (θα τα βρείτε σε φρούτα, πράσινα λαχανικά, όσπρια..).

Τα λιπαρά Ω-3 και Ω-6 θα σας βοηθήσουν και αυτά στην επίτευξη του στόχου σας.(θα τα βρείτε στους ξηρούς καρπούς και στα λιπαρά ψάρια).

Μειωμένη σε λιπαρά. Δηλ. προτείνεται μεγαλύτερη κατανάλωση μονοακόρεστου λίπους, αντί των κορεσμένων trans λιπαρών / υδρογονωμένων λιπών.

Αυξημένη σε φυτική πρωτεΐνη,(κυρίως στα όσπρια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και μειώστε την ζωική (κρέας και προϊόντα κρέατος).Αυξημένη σε κατανάλωση ψαριών και βιολογικών πουλερικών, αντί του κρέατος. Καταναλώστε τα τουλάχιστον 2 με 3 φορές τη βδομάδα.

Επαρκής σε υγρά (νερό)σε ποσότητα περίπου 3 λίτρων τη μέρα, αλλά και φρέσκους χυμούς.

Να περιέχει ξηρούς καρπούς και σπόρους (ανάλατους και άψητους) τα οποία προσφέρουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα λεγόμενα Ωμέγα 3 και Ωμέγα 6 αντίστοιχα τα οποία είναι υπεύθυνα για τη σωστή κατασκευή των κυτταρικών μεμβρανών και κατ'επέκταση των ορμονικών υποδοχέων, των σπερματοζωαρίων, την ισορροπημένη παραγωγή ορμονών και προσταγλανδινών των ομάδων ένα και τρία που καταργούν τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Τα γαλακτοκομικά θα πρέπει να καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες.

Περιλαμβάνει αυγά αλλά και κοτόπουλο.

Αποφυγή από τα τηγανητά, τα αναψυκτικά, τη ζάχαρη και τα γλυκά

Αποφυγή κορεσμένων λιπαρών (τρανς λιπαρά/ υδρογονωμένα λίπη)

Ελάττωση σε: ρύζι, πατάτες και τα ζυμαρικά καθώς και τα ζαχαρούχα αναψυκτικά,

Μείωση της κατανάλωσης Αλκοόλ.

Και φυσικά όχι στο τσιγάρο!

Γράφει η Ελευθερία Σισκόγλου Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc στο Diatrofi.gr