Βασίλης Αυλωνίτης: Εγώ και… ο «άγνωστος» παππούς μου

 
Βασίλης Αυλωνίτης: Εγώ και… ο «άγνωστος» παππούς μου

Ενημερώθηκε: 02/09/23 - 14:07

Ο παππούς του υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες ηθοποιούς που έμειναν στην Ιστορία, όχι μόνο ως κωμικός αλλά και δραματικός ηθοποιός με υπέροχη φωνή. Λατρεμένος και ένας από τους πιο εμπορικούς Ελληνες ηθοποιούς όλων των εποχών!

Ο εγγονός, από την άλλη, κατάφερε να είναι, εκτός από πολύ μεγάλος ποδοσφαιριστής, και επιχειρηματίας αρωμάτων. Ο λόγος για τον Βασίλη Αυλωνίτη. Τον παλιό αλλά και τον… νεότερο! Είναι ο άνθρωπος που κρατάει στα χέρια του τη διαιώνιση του ονόματος, αφού ο ίδιος έχει αποκτήσει και το μοναδικό δισέγγονο στην οικογένεια, δίνοντας το όνομα του μεγάλου ηθοποιού.

Ο ίδιος σπάνια έχει μιλήσει δημοσίως για το βαρύ φορτίο που κουβαλάει στις πλάτες του, αλλά και το τεράστιο αρχείο που έχει στην κατοχή του και θα περάσει στα χέρια της κόρης του, για να θυμίζει σε εκείνη ποιος ήταν ο προπάππους της.

Ο τζούνιορ Αυλωνίτης είναι κάθετος σε οποιαδήποτε εκμετάλλευση τόσο του ονόματός του όσο και των κειμηλίων που έχει στην κατοχή του. «Δεν πρόκειται ποτέ και για κανέναν λόγο να ξεπουλήσω τα ιερά και τα όσια της οικογένειάς μας. Οσοι προσπάθησαν μέχρι σήμερα να εκμεταλλευτούν το όνομα Αυλωνίτης βρήκαν τοίχο. Πλέον θα βρίσκουν και μαντρότοιχο» λέει με χιούμορ και ανοίγει την καρδιά του σε μια από τις πολύ σπάνιες εξομολογήσεις του. Επιτυχημένος επιχειρηματίας αρωμάτων από το Παρίσι, ο Βασίλης Αυλωνίτης τζούνιορ ξέρει να λέει μόνο αλήθειες!

Βαρύ φορτίο στις πλάτες σου το όνομα «Αυλωνίτης». Τον παππού τον γνώρισες;

Δυστυχώς δεν τον γνώρισα. Ημουν μόλις ενός έτους όταν έφυγε από τη ζωή. Ομως έμαθα τα πάντα για τη ζωή του από τον μπαμπά μου, τον περίφημο Γιαννάκη Αυλωνίτη!

Τι σου είχε πει ο μπαμπάς σου για τον παππού;

Ο παππούς ήταν υπέροχος χαρακτήρας. Σοβαρός άνθρωπος. Δεν ήταν αυτό που βλέπουμε όλοι στις ταινίες. Οικογενειάρχης, δουλευταράς και η ζωή του ήταν το θέατρο. Γύριζε σπίτι από το θέατρο στις 2 με 3 τα ξημερώματα. Ξυπνούσε γύρω στις 11 το πρωί, έπινε τον καφέ του, διάβαζε εφημερίδες και γύρω στις 4 το απόγευμα έφευγαν για το θέατρο. Ο πατέρας μου, ο περίφημος Γιαννάκης Αυλωνίτης, από την ηλικία των 16 ετών ήταν οδηγός του πατέρα του και παππού μου. Παρανόμως βέβαια οδηγούσε, αλλά ποιος θα μιλούσε στον γίγαντα Αυλωνίτη εκείνη την εποχή; Ο παππούς μου δεν οδηγούσε και οδηγούσε ο πατέρας μου, ο οποίος είχε παίξει και σε έξι ταινίες δίπλα στον πατέρα του ως κομπάρσος. Απλά δεν «τα έλεγε» ο μπαμπάς κι έτσι δεν συνέχισε την πορεία του παππού μου. Ο μπαμπάς μου από πολύ μικρή ηλικία ήταν πάρα πολύ δεμένος με τον παππού. Παντού μαζί πήγαιναν. Γι’ αυτό και όταν ο παππούς μου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών και άφησε τον Γιαννάκη 28 ετών ορφανό, ο πατέρα μου έμεινε σύξυλος. Εμεινε στον αέρα, γιατί η ζωή του ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με τον γίγαντα Αυλωνίτη.

Ο παππούς έβγαλε χρήματα;

Πάρα πολλά. Ολη η οικογένεια ζούσε πλουσιοπάροχα. Ομως ο παππούς δεν άφησε τίποτα πίσω -και καλά έκανε, αφού δικά του ήταν τα χρήματα-, με αποτέλεσμα μετά τον θάνατό του να υπάρχουν δυσκολίες. Οπως έλεγε ο πατέρας μου, ο παππούς μου έκανε πολλή παρέα με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον παλιό. Και έλεγε ο Καραμανλής συνέχεια στον παππού μου: «Ρε Βασίλη, να βγάλουμε μια άδεια προ-πό ή ταξί στον γιο σου;» Και ο παππούς μου αντιδρούσε γιατί ήταν πολύ περήφανος άνθρωπος. Ποτέ, μα ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκε τις γνωριμίες του για προσωπικό του συμφέρον. Και η εξέλιξη ήταν ο παππούς να φύγει από πνευμονικό οίδημα ξαφνικά και όλη η οικογένεια να μείνει στον αέρα.

Φαντάζομαι είσαι πολύ περήφανος για το όνομα «Βασίλης Αυλωνίτης»…

Πάρα πολύ, όμως είμαι και πολύ ντροπαλός απέναντι στην ιστορία της οικογένειάς μας. Για 15 ολόκληρα χρόνια υπήρξα επαγγελματίας ποδοσφαιριστής σε πολύ μεγάλες ομάδες, όπως οι Φωστήρας, Χαϊδάρι, Ρόδος, Νάξος, Λαμία. Κανένας αθλητικογράφος δεν ήξερε ότι είμαι εγγονός του Αυλωνίτη. Αυτό σημαίνει ότι είμαι περήφανος για μένα που φέρω αυτό το επώνυμο και όχι για τους γύρω μου. Δεν έκανα ποτέ σημαία το επώνυμό μου! Και για να σου αποδείξω πόσο υπερήφανος είμαι, θα σου πω μόνο τούτο: Το επώνυμο «Αυλωνίτης» από τον παππού δεν συνεχίζεται. Είμαι ο μόνος που έχω απόγονο μια κόρη. Εδωσα το όνομα Βασιλεία Αυλωνίτη στην κόρη μου για να συνεχιστεί το επώνυμο. Αυτό νομίζω λέει πολλά!

Ο παππούς έμενε στη Ριζούπολη, αν δεν κάνω λάθος…

Βεβαίως. Οδός Δαναΐδος 58. Το σπίτι αυτό πουλήθηκε πριν από πολλά χρόνια!

Ο παππούς είχε και ένα πάθος: τον ιππόδρομο!

Ναι, είναι γνωστό ότι έπαιζε και στον ιππόδρομο, αλλά και χαρτιά. Ωστόσο, έπαιζε τα χρήματα τα οποία έβγαζε από τη δουλειά του. Ποτέ δεν δανείστηκε, ποτέ δεν άφησε την οικογένεια χωρίς φαγητό. Η οικογένεια ζούσε πλουσιοπάροχα. Αντί να γυρίζει δεξιά και αριστερά, απλά έπαιζε. Αυτό είναι όλο!

Ο περίφημος Γιαννάκης Αυλωνίτης, ο μπαμπάς σου, που ποτέ δεν μίλησε δημοσίως, πώς έφυγε από τη ζωή;

Δυστυχώς, τα τελευταία 15 χρόνια είχε πολλά προβλήματα υγείας. Είχε πάθει εγκεφαλικό, έσπασε το ισχίο του και τέρμα. Εσβησε κάθε επαφή με το περιβάλλον!

Τη γιαγιά σου τη γνώρισες;

Φυσικά και τη θυμάμαι, και πολύ καλά. «Εφυγε» έπειτα από έξι χρόνια από τότε που πέθανε ο παππούς. Η περίφημη Γιωγιώ. Πολύ αγαπημένο ζευγάρι με τον παππού μου. Επειδή θέλω να βάλω κάποια πράγματα στη θέση τους σε σχέση με όλα τα ανιστόρητα θέματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τον παππού μου. Η «Μηχανή του χρόνου» πριν από λίγα χρόνια είχε κάνει αφιέρωμα στον παππού μου. Τότε είχαν βγει κάποιοι στην εκπομπή ως ανίψια του, που δεν είχαν καμία σχέση με την οικογένεια. Παίρνω τον παρουσιαστή της εκπομπής, τον Χρίστο Βασιλόπουλο, και του κάνω παράπονο ότι δεν είναι αληθή όλα αυτά που βγήκαν. Μέχρι σήμερα παίζουν αυτά στο διαδίκτυο χωρίς να έχουν σχέση όλοι αυτοί μ’ εμάς. Επίσης, έβγαλε η ίδια εκπομπή ότι η γιαγιά μου ήταν Γαλλίδα. Ψέματα. Η γιαγιά μου ήταν από την Πρίγκιπο της Κωνσταντινούπολης. Ολα αυτά αλλοιώνουν το επώνυμο «Αυλωνίτης» και οφείλω να το υπερασπιστώ μέχρι τέλους, και μετά θα το υπερασπίζεται η κόρη μου η Βασιλεία.

Είχε φιλίες μέσα στο θέατρο ο παππούς Αυλωνίτης;

Φυσικά και είχε με όλους, αλλά όχι όλα αυτά που λέγονται. Και με τη Βασιλειάδου έκαναν παρέα, και με τον Βουτσά, και με τον Χατζηχρήστο. Πολλή παρέα έκανε με τον Νίκο Ρίζο και την οικογένειά του. Κολλητιλίκια εκτός θεάτρου δεν έκανε.

Κάποια στιγμή τη δεκαετία του ’90 είχε δημιουργηθεί μέγα θέμα με τα οστά του παππού σου, τα οποία πήγαν να τα πετάξουν…

Το οστεοφυλάκιο ήταν στη Ριζούπολη, στο Γ΄ Νεκροταφείο, όπου βρίσκονταν και τα οστά του παππού. Οι άνθρωποι του κοιμητηρίου δεν είχαν ειδοποιήσει ποτέ τον γιο του Γιάννη για να πληρώσει το αντίτιμο, ως όφειλε. Κάποια στιγμή βγαίνει ο Νίκος Ευαγγελάτος και λέει για τα οστά του Αυλωνίτη. Και μένουμε πραγματικά άφωνοι στην οικογένεια, γιατί ποτέ κανένας δεν μας είχε ειδοποιήσει για το θέμα αυτό. Τελικά, το πήρε πάνω του ως δήμαρχος ο Αβραμόπουλος και έφτιαξε και το μνήμα του παππού κι έτσι έληξε το θέμα αυτό!

Εσύ πώς και δεν ακολούθησες το επάγγελμα του παππού σου;

Αν και πολλοί μου έλεγαν ότι το ‘χα με το κωμικό, από πιτσιρικάς ασχολήθηκα με τον αθλητισμό και δεν το έψαξα το θέμα της υποκριτικής τέχνης.

Πηγή: Espresso

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ