Από αυτούς θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι της εφορίας το νέο έτος

 
elegxos-eforia

Ενημερώθηκε: 20/12/23 - 14:10

Εντατικοί οι φορολογικοί έλεγχοι από τον Ιανουάριο του 2024 για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής με τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων που μισθώνουν ακίνητα μέσα από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb να είναι πρώτοι στη λίστα αυτών που θα ελεχθούν.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα ενεργοποιήσουν για πρώτη φορά POS, οι 20.000 επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα, αλλά υψηλές δαπάνες, και όσοι αγόρασαν ακίνητα με μετρητά μπαίνουν και αυτοί σε πρώτο πλάνο για έλεγχο από την ΑΑΔΕ και τον ελεγκτικό μηχανισμό το νέο έτος.

Παράλληλα στο στόχαστρο θα βρεθούν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις που έλαβαν επιστροφές φόρων (εισοδήματος και ΦΠΑ), καθώς τα στοιχεία των ελέγχων δείχνουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να ελεγχθούν εις βάθος για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι η επιλογή των υποθέσεων που ελέγχονται κατά προτεραιότητα το 2024 γίνεται ανά ελεγκτική υπηρεσία με βάση ένα αυτοματοποιημένο μοντέλο αντικειμενικής αξιολόγησης κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ. Υποθέσεις που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση ελέγχονται κατά προτεραιότητα.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις. Η αλλαγή της νομοθεσίας για όσους διαθέτουν περισσότερα από δύο ακίνητα και η αύξηση των προστίμων ενεργοποιούν τον μηχανισμό της ΑΑΔΕ. Από το νέο έτος οι έχοντες σε πλατφόρμες (Airbnb) τρία ακίνητα θα πρέπει να προχωρήσουν στο άνοιγμα βιβλίων, ενώ παράλληλα θα είναι υπόχρεοι σε ΦΠΑ. Η ΑΑΔΕ το επόμενο διάστημα αναμένεται να λάβει από τις πλατφόρμες, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουν υπογράψει, όλα τα στοιχεία των μισθώσεων για το έτος 2023. Παράλληλα, η ΑΑΔΕ θα λάβει και τα στοιχεία από τα πιστωτικά ιδρύματα για τα ποσά που έχουν εισπράξει. Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρωθούν και σε όσους διαπιστωθούν αποκλίσεις θα κληθούν να πληρώσουν τον επιπλέον φόρο που προκύπτει και τα σχετικά πρόστιμα. Σημειώνεται ότι με τον πρόσφατο νόμο έχουν γίνει αυστηρότερα τα πρόστιμα για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Το νέο πρόστιμο ορίζεται, ανά φορολογικό έτος, στο 50% των ακαθάριστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστον 5.000 ευρώ.

POS σε 35 κλάδους. Από το νέο έτος θα πρέπει να διαθέτουν POS μεταξύ άλλων οι ταξιτζήδες, οι επαγγελματίες στις ασφάλειες ζωής και τις λαϊκές αγορές, οι μεσίτες και οι ασφαλιστικοί πράκτορες στις αγοραπωλησίες ακινήτων κ.λπ. Σημειώνεται ότι οι νέοι υπόχρεοι σε τερματικά θα πρέπει να δηλώσουν τα POS που διαθέτουν στο μητρώο που έχει δημιουργηθεί. Εκτός από τα τερματικά που συνεργάζονται με ελληνικές τράπεζες, θα δηλωθούν και τα POS που έχουν έδρα το εξωτερικό. Οι επαγγελματίες υποχρεωτικά θα αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα πληρωμών και μέσα πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, όπως την υπηρεσία IRIS online payments. Στους επαγγελματίες που δεν αποδέχονται τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Επίσης, σε όσους επαγγελματίες δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Καλούνται 20.000 επαγγελματίες οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στην εφορία, καθώς όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών και της φορολογικής διοίκησης είναι αδύνατο να διαβιώνεις, για παράδειγμα, με 250.000 ετησίως και να δηλώνεις εισοδήματα 10.000 ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση και των πρόσθετων ελέγχων, σε κάποιους φορολογουμένους θα κοινοποιηθεί φύλλο ελέγχου και ορισμένοι θα κληθούν να αποδείξουν ότι δεν έχουν φορολογικές παραβάσεις. Οσοι δεν καταφέρουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με ελέγχους σε βάθος πενταετίας, ενώ θα επιβληθούν οι φόροι και τα πρόστιμα που προβλέπονται στις περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης.

Μεγάλα εισοδήματα. Στο στόχαστρο θα βρεθούν και οι επαγγελματίες αλλά και όσοι δηλώνουν υψηλά εισοδήματα, αλλά ακόμη μεγαλύτερες δαπάνες. Θα γίνει νέα διασταύρωση.

Ακίνητα με μετρητά. Τη διαδρομή του χρήματος και συγκεκριμένα 462 εκατ. ευρώ θα αναζητήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με τα οποία αγοράσθηκαν με μετρητά 42.613 ακίνητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας myPROPERTY, τον Μάρτιο του 2021, σχεδόν μία στις τέσσερις μεταβιβάσεις έγιναν με μετρητά. Συγκεκριμένα έχουν καταχωριστεί 42.613 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων, το τίμημα των οποίων εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά και ανέρχεται στα 462.493.710,3 ευρώ. Με ειδικές διασταυρώσεις και ελέγχους θα διερευνηθεί εάν τα χρήματα με τα οποία αγοράσθηκαν κατοικίες και οικόπεδα με μετρητά είναι δηλωμένα στις φορολογικές δηλώσεις των αγοραστών ή εάν πρόκειται για ξέπλυμα χρήματος ή αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής.

Μρ πληροφορίες από το kathimerini.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ