ΔΝΤ: Ανάπτυξη στο 2,6% προβλέπει φέτος για την Ελλάδα

 
δντ

Ενημερώθηκε: 11/04/23 - 18:23

Βελτιωμένες προβλέψεις για την Ελλάδα καταθέτει το ΔΝΤ, στις εαρινές του προβλέψεις για την οικονομία, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 2,6% έναντι 1,8% στις φθινοπωρινές του εκτιμήσεις. Την ίδια ώρα, η πρόβλεψη για ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι στο 0,8%. Ωστόσο, στην έκθεσή του, το ΔΝΤ «ανεβάζει» και την εκτίμησή του για τον πληθωρισμό στο 4% από το 3,2% τον περασμένο Οκτώβριο. Σημειωτέον ότι το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ανάπτυξη φέτος στο 2,3% και μέσο ετήσιο πληθωρισμό στο 4,5%.

Παράλληλα, για το 2024, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα υποχωρήσει στο 1,5% από 1,4% που προέλεπε πριν, ενώ για τον πληθωρισμό προβλέπει ότι θα αποκλιμακωθεί στο 2,5% από 4% φέτος. Σύμφωνα με το Ταμείο, η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει στο 11,2% φέτος από 12,2% πέρσι, ενώ προβλέπει ότι θα μείνει ελαφρώς πάνω από το 10% (συγκεκριμένα στο 10,2%) και για το 2024.

Αυξημένο, όμως, συνεχίζει να είναι και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο το ΔΝΤ το τοποθετεί για το 2023 στο 8% του ΑΕΠ (από 9,7% του ΑΕΠ πέρυσι) και στο 6% του ΑΕΠ το 2024.

Ως προς το χρέος, το ΔΝΤ προβλέπει ότι από το 177,4% του ΑΕΠ το 2022 θα υποχωρήσει στο 166% του ΑΕΠ φέτος και θα φθάσει στο 160,5% του ΑΕΠ το 2024, ενώ έως το 2028 θα διαμορφωθεί στο 143,6% του ΑΕΠ. Το Ταμείο τονίζει ότι η Ελλάδα αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη αναφορικά με την πορεία μείωσης του χρέους της το οποίο από 200,7% του ΑΕΠ το 2021 υποχώρησε στο 177,4% το 2022.

Η βελτιωμένη πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία γίνεται εν μέσω ασταθούς ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, για την οποία το Ταμείο σημειώνει ότι οι προοπτικές ανάπτυξης την επόμενη πενταετία είναι οι χαμηλότερες εδώ και δεκαετίες.

Χαμηλότερη ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία

Ελαφρώς χαμηλότερα έθεσε τον πήχυ της διεθνούς ανάπτυξης για φέτος το ΔΝΤ λόγω της επιβράδυνσης που προκαλούν τα υψηλά επιτόκια, ενώ προειδοποίησε ότι στην περίπτωση σοβαρής αναταραχής στο τραπεζικό σύστημα η παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω. Ειδικότερα, το Ταμείο διαβλέπει ανάπτυξη 2,8% φέτος και 3% του χρόνου, έναντι 2,9% και 3,1% αντίστοιχα που προέβλεπε τον Ιανουάριο. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για σημαντική επιβράδυνση από το 3,4% του 2022.

Το ΔΝΤ σημείωσε ότι ο κίνδυνος τραπεζικού ντόμινο έχει μεν συρρικνωθεί σημαντικά, αλλά η πρόσφατη αναταραχή στον κλάδο ενέτεινε την αβεβαιότητα εν μέσω ενός περιβάλλοντος υψηλού πληθωρισμού και των επιπτώσεων από τον ρωσοουκρανικό πόλεμο. «Με την πρόσφατη αύξηση της αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών, η αβεβαιότητα στις οικονομικές προοπτικές έχει ενισχυθεί», σημείωσε το ΔΝΤ. «Η αβεβαιότητα είναι υψηλή και η ζυγαριά κλίνει σταθερά υπέρ των κινδύνων, ενόσω ο χρηματοπιστωτικός τομέας παραμένει ασταθής», συμπληρώνει το Ταμείο.

Σημειώνεται πως οι προβλέψεις για τις ΗΠΑ βελτιώθηκαν ελαφρώς, με το ΔΝΤ να διαβλέπει ανάπτυξη 1,6% φέτος (έναντι πρόβλεψης για 1,4% τον Ιανουάριο. Ωστόσο, επί τα χείρω αναθεώρησε τις προβλέψεις για ορισμένες μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, που τώρα προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 0,1% το 2023 και της Ιαπωνίας με ανάπτυξη 1,3% φέτος αντί 1,8% που προβλεπόταν τον Ιανουάριο.

Πληθωρισμός

Το ΔΝΤ αναμένει πλέον υψηλότερο πληθωρισμό στο 5,1% το 2023, από την πρόβλεψη 4,5% του Ιανουαρίου, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει κορυφώσει ακόμη σε αρκετές χώρες παρά την αποκλιμάκωση στην ενέργεια και τα τρόφιμα. «Η συμβουλή μας είναι για τη νομισματική πολιτική να παραμείνει εστιασμένη στη μείωση του πληθωρισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Pierre-Olivier Gourinchas.

Τραπεζική αναταραχή

Ο Gourinchas δήλωσε, επίσης, ότι στην περίπτωση σημαντικής επιδείνωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών ενδέχεται να υπάρξει έντονη ύφεση. Σε ένα «εύλογο» σενάριο, η πίεση στις ευάλωτες τράπεζες δημιουργεί μια κατάσταση όπου «οι συνθήκες χρηματοδότησης για όλες τις τράπεζες γίνονται αυστηρότερες, λόγω μεγαλύτερης ανησυχίας για τη φερεγγυότητα των τραπεζών και τα πιθανά ανοίγματα σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα», ανέφερε το ΔΝΤ. Στο σενάριο αυτό, η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνόταν στο 2,5% φέτος.

Στο χείριστο σενάριο, βάσει του οποίου η ανάπτυξη υποχωρεί στο 1%, περιλαμβάνει απότομες περικοπές στον δανεισμό στις ΗΠΑ και σε άλλες προηγμένες οικονομίες, σημαντική μείωση των δαπανών των νοικοκυριών και φυγή επενδυτικών κεφαλαίων σε ασφαλή καταφύγια. Άλλοι κίνδυνοι είναι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, η κλιμάκωση του πολέμου και «πισωγυρίσματα» στην ανάκαμψη της Κίνας.

Αναφορικά με τα επιτόκια, σημειώνει ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν τις αυξήσεις τους καθώς είναι λίγες οι ενδείξεις υποχώρησης του δομικού πληθωρισμού. «Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις του κόστους δανεισμού, εγείροντας ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους κάποιων χωρών».

Ωστόσο, για την Ελλάδα τονίζει ότι είναι λιγότερο εκτεθειμένη από ό,τι άλλες χώρες στο να δημιουργήσει νέα κόκκινα δάνεια, καθώς κατά την πολυετή οικονομική κρίση η πιστωτική επέκταση ήταν αρνητική, ενώ ο μεγάλος αριθμός των κόκκινων δανείων έχει αποσυρθεί από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Η δε αύξηση των επιτοκίων αποτρέπει τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών για επενδύσεις σε ακίνητα και πολύ περισσότερο σε δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Επιπλέον, η Ελλάδα σήμερα έχει ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα ιδιωτικού δανεισμού σε όλη την Ευρώπη.

Πετρέλαιο

Στις προβλέψεις του ΔΝΤ δεν περιλαμβάνεται ο αντίκτυπος της αιφνίδιας περικοπής στην παραγωγή πετρελαίου που αποφάσισε ο ΟΠΕΚ+. Το Ταμείο υποθέτει πως η μέση παγκόσμια τιμή του πετρελαίου το 2023 θα διαμορφωθεί στα 73 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τις τιμές των προθεσμιακών του Brent, που έφτασαν τα 84 δολάρια χθες.

Σε κάθε περίπτωση για κάθε αύξηση της τιμής κατά 10%, το ΔΝΤ διαβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα και παράλληλη άνοδο του πληθωρισμού κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ