H Αθήνα είπε "ναι" σε νέα μέτρα - Επιστρέφουν οι θεσμοί (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Με απλά λόγια: Η άπιαστη προϋπόθεση για να μην ληφθούν νέα μέτρα -Οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα επηρεάσουν τους πολίτες, το θετικό σενάριο και το χρέος που έμεινε στο...συρτάρι

Ενημερώθηκε: 20/02/17 - 23:34

Σε συμφωνία φαίνεται πως κατέληξε η συνάντηση στις Βρυξέλλες στην οποία συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης και από την πλευρά των θεσμών, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι Πιέρ Μοσκοβισί, Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), ο Τόμας Βίζερ (επικεφαλής EuroWorking Group), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και οι Ντέλια Βελκουλέσκου, Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ).

H ελληνική πλευρά δέχθηκε τη λήψη μέτρων για το 2019, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μέσα στις ερχόμενες ημέρες.

Με απλά λόγια:Τί δώσαμε τί πήραμε,τί...ξεχάσαμε

Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, με μία προϋπόθεση: να πιαστεί ο δυστυχώς άπιαστος στόχος του 3,5% πλεονάσματος σε σύγκριση με το ΑΕΠ. Αυτό θα επιτευχθεί με αύξηση εσόδων για το κράτος, δηλαδή φόρους!
Η κυβέρνηση όμως δεσμεύτηκε για διαρθρωτικά μέτρα μεταξύ των οποίων μείωση του αφορολόγητου ορίου και μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση θέλει στις 7.000 ευρώ, το ΔΝΤ στις 5.000 ευρώ.

Το θετικό σενάριο

Εάν τελικά ο στόχος για το πλεόνασμα πιαστεί, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει την ευχέρεια να επιστρέφει στην οικονομία την υπέρβαση στον προϋπολογισμό, με μειώσεις φόρων και παροχές προς τα ασθενέστερα στρώματα. Όμως μέχρι τότε, πρέπει να γίνουν τα παραπάνω.

Ξέχαστηκε το χρέος

Η ποσοτική χαλάρωση δεν έχει ακόμα κλείσει και όπως φαίνεται θα συζητηθεί στο Βερολίνο, στις συναντήσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Το 2018,έτος λήψης των σκληρών μέτρων, το ΔΝΤ θα κληθεί ξανά να αποφασίσει αν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Εκεί θα χρειαστεί μία πολιτική απόφαση για το χρέος, με μία επιμήκυνση, ή να κλειδώσουν τα επιτόκια, ή να δοθεί μια περίοδο χάριτος για αποπληρωμή του χρέους. Σε καμία περίπτωση όμως για διαγραφή.

Επιμένει σκληρά το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι έτοιμο ακόμα για συμφωνία συμμετοχής στο Ελληνικό Πρόγραμμα και πιστεύει ότι απαιτείται αρκετή δουλειά ακόμα και σε συμφωνία σε άλλα σημαντικά θέματα που εγείρει προς την Αθήνα και τους άλλους δανειστές.

Το Ταμείο ανακοίνωσε την επιστροφή της Αποστολής του υπό την κ. Ντέλια Βελκουλέσκου. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας οι θέσεις του ΔΝΤ δεν άλλαξαν ούτε στη σημερινή συνεδρίαση και αυτό κατέστησε σαφές ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν που παραβρέθηκε στο Eurogroup με την κ. Βελκουλέσκου. Δεν συμμετείχε η κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε ανακοίνωση μετά το πέρας του Eurogroup, το ΔΝΤ αναφέρει τα εξής: “Χαιρετίζουμε την πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Θεσμών σε βασικούς τομείς. Σε αυτή τη βάση, έχουμε συμφωνήσει να στείλει την Αποστολή (στην Αθήνα). θα απαιτηθεί μεγαλύτερη πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε άλλα σημαντικά ζητήματα, και είναι πολύ νωρίς για να προβούμε σε εικασίες σχετικά με την προοπτική για την επίτευξη συμφωνίας (staff agreement)κατά τη διάρκεια αυτής της Αποστολής.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Πράσινο φως για την επιστροφή των Θεσμών

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών της ζώνης του ευρώ Γερούν Ντάισελμπλούμ εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι μετά από εντατικές συνομιλίες οι υπουργοί αποφάσισαν να ανάψουν το πράσινο φως για την επιστροφή στην Αθήνα των θεσμικών εκπροσώπων των δανειστών.

Τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλούμ όσο και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ανέφεραν ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα προς συζήτηση, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη εξόδου από τις πολιτικές λιτότητας.

Χαιρέτησαν επίσης τόσο τη δημοσιονομική εξυγίανση όσο και τη σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της η ελληνική πλευρά μέσω κυβερνητικών πηγών τονίζει ότι δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο λιτότητας. Για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019.

Η Ελλάδα δέχθηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. Πρακτικά, επισημαίνουν, στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Επίσης, ως πολύ σημαντική τονίζουν τη δέσμευση, από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας, τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Όπως σημειώνουν, πως τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Εν τω μεταξύ νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε, τόνιζε ότι «Δεν περιμένουμε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα φτάσουν σε συμφωνία σήμερα για την Ελλάδα» για να συμπληρώσει πως «Δεν αναμένουμε μια τελική συμφωνία από τη συνάντηση του Eurogroup, πρόκειται μάλλον για αποτίμηση μιας έκθεσης προόδου, και με αυτές τις προσδοκίες αναχώρησε ο υπουργός για τις Βρυξέλλες». «Ελπίζουμε ότι οι θεσμοί θα μπορέσουν να επιστρέψουν σχετικά σύντομα στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.