Ιστορίες απίστευτης φοροδιαφυγής στην Ελλάδα του 2017

 
Ιστορίες απίστευτης φοροδιαφυγής στην Ελλάδα του 2017

Ενημερώθηκε: 19/03/17 - 18:36

Οι Έλληνες πάντα χαρακτηρίζονταν για την ευστροφία και την εφευρετικότητά τους. Τα "ταλέντα" αυτά έχουν καλλιεργηθεί ακόμα περισσότερο εν μέσω της κρίσης.

Η είσοδος του "πλαστικού χρήματος" στις οικονομικές συναλλαγές δεν θα μπορούσε να μην... κινητοποιήσει και την φαντασία αρκετών επαγγελματιών και καταστηματαρχών. Ο λόγος; Πέραν του δημιουργικού του θέματος, είναι και η αβάσταχτη φορολογία που "στραγγαλίζει" κάθε ελπίδα για κέρδη.

Τα παραδείγματα πολλά και μερικά εξ' αυτών εξόχως πρωτότυπα, καθώς άλλοι διαθετούν "πειραγμένα" POS που στέλνουν τις αποδείξεις στο εξωτερικό. Άλλοι χρησιμοποιούν αποδείξεις από... άλλα καταστήματα και άλλοι παρουσιάζουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις τους ως ΜΚΟ.

Με μια στις δυο επιχειρήσεις να φοροδιαφεύγουν, ακόμα και ιερείς δεν ξεφεύγουν από το κανόνα, με τους ελεγκτές της εφορίας να εμφανίζονται μέχρι και οι ίδιοι εντυπωσιασμένοι από το επίπεδο εφευρητικότητας των φοροφυγάδων.

Ο ιερέας, η ταβέρνα της παπαδιάς και το "θαύμα" των αποδείξεων

Συνεργείο ελεγκτών από τη Ρόδο βρέθηκε στην Κω, όπου εντόπισαν έναν ιερέα, ο οποίος διοργάνωνε θρησκευτικές εκδρομές - προσκύνημα σε μοναστήρι. Οργανωμένη επιχείρηση.

Η μεταφορά των πιστών γινόταν με ιδιωτικό πουλμανάκι, ενώ η εκδρομή περιλάμβανε και γεύμα. Μετά το προσκύνημα στη Μονή, ο ιερέας μετέφερε τους πιστούς σε ταβέρνα της περιοχής. Μόνο που η ταβέρνα ανήκει στη γυναίκα του, την παπαδιά. Και όπως διαπίστωσαν οι εφοριακοί δεν έκοβε ούτε μια απόδειξη.

Τα στελέχη της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) που εντόπισαν τις παραβάσεις εφάρμοσαν το, νόμο και έβαλαν 48ωρο «λουκέτο» στη ταβέρνα της παπαδιάς προκαλώντας την οργή του ιερέα, ο οποίος έφθασε στο σημείο να διαμαρτυρηθεί στον Μητροπολίτη. Του ζήτησε να παρέμβει για να ξανανοίξει το κατάστημα της συζύγου του, χωρίς όμως να έχει κανένα αποτέλεσμα.

Η σχολή χορού που ήταν... ΜΚΟ

Η φαντασία στη φοροδιαφυγή δεν γνωρίζει όρια. Σχολή χορού στον Πύργο της Ηλείας λειτουργούσε -άγνωστο με ποιο τρόπο- με καθεστώς ΜΚΟ. Τι έκανε; Όπως όλες οι σχολές παρέδιδε μαθήματα χορού και εισέπραττε δίδακτρα 25 ευρώ την ώρα. Η "ΜΚΟ" σχολή δεν έκοβε ούτε μια απόδειξη και οι ελεγκτές έσπευσαν να την κλείσουν για δύο ημέρες.

Τζίρος 8 εκατ. ευρώ με αποδείξεις "μαϊμού"

Οι ελεγκτές εντόπισαν έναν ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος έκοβε και έδινε αποδείξεις τους πελάτες του. Οι δουλειές του πήγαιναν τόσο καλά που έκανε τζίρο 8 εκατ. ευρώ από τις αρχές του 2015 μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου που πιάστηκε στα πράσα από τους εφοριακούς. Ο συγκεκριμένος επαγγελματίες εξέδιδε τις αποδείξεις από υπολογιστή - ηλεκτρονικό φορολογικό μηχανισμό, ο οποίος δεν είχε δηλωθεί στην εφορία.

Οι αποδείξεις που έκοβε ήταν «μαϊμού» και τα έσοδα που εισέπραττε δεν φαίνονταν πουθενά, αφού ήταν «μαύρα» και αφορολόγητα.

Το επίπεδο της φοροδιαφυγής είναι πλέον τόσο υψηλό, όπου οι ελεγκτές κάθονται ξανά στα θρανιά και εκπαιδεύονται για να μπορούν να αναγνωρίζουν τα «πειραγμένα» POS και να διενεργούν τους ελέγχους στα ηλεκτρονικά συστήματα των επιχειρήσεων.

Προσφέρουν εκπτώσεις για να πάρουν μετρητά

Η ανάγκη για "ζεστό" χρήμα που δεν εντοπίζεται το ίδιο εύκολα από τις αρχές έχει οδηγήσει πολλούς επαγγελματίες να προσφέρουν εκπτώσεις για να γίνονται οι αγορές με μετρητά.

Όταν αυτό δεν επιτυγχάνεται, υπάρχουν περιπτώσεις όπου δίνουν στους πελάτες, αποδείξεις από... άλλα καταστήματα και επιχειρήσεις!

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Σε καφετέρια ο πελάτης επιμένει για απόδειξη όταν του έχουν πει ότι το μηχάνημα (POS) είναι χαλασμένο και προσπαθούν να το φτιάξουν. Όταν ο πελάτης γίνεται λίγο πιο φορτικός, του φέρνουν μία απόδειξη από διπλανό μαγαζί, που, σύμφωνα με την ένδειξη, δραστηριοποιείται σε «Βιβλία Χαρτικά»!

Σε παραγγελία μαρμάρων για τοποθέτηση σε σπίτι, ο μαρμαράς προτείνει να δώσει στον πελάτη μία εικονική απόδειξη με μικρό ποσό και την ένδειξη «ρετάλια»!

Κάποιος παραγγέλνει ζευγάρια παπούτσια από την Κίνα. Παραλαμβάνει παπούτσια για το δεξί πόδι. Στο δελτίο αποστολής γράφει, «για δειγματισμό». Λίγες μέρες μετά, παραλαμβάνει και τα αριστερά κομμάτια με την ένδειξη, «για δειγματισμό»!

Εστιατόριο ταχυφαγίας προσφέρει έκπτωση 10% σε όποιον πληρώνει μετρητοίς και χωρίς απόδειξη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Β.Κορκίδης: Να μειωθεί άμεσα η υπερφορολόγηση

Τα προβλήματα που "βουλιάζουν" τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το 68% των Ελλήνων χρησιμοποιεί πλαστικό χρήμα