Μέτρα 3,6 δισ. ευρώ για την επιστροφή των δανειστών

 
Μέτρα 3,6 δισ. ευρώ για την επιστροφή των δανειστών

Ενημερώθηκε: 21/03/17 - 10:49

Δεν ήρθε το αποτέλεσμα που ήλπιζε η κυβέρνηση από το Eurogroup, με το ΔΝΤ να αρνείται να επιστρέψει στην Αθήνα και το ελληνικό οικονομικό επιτελείο να βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς πρέπει πλέον να προχωρήσει σε ακόμη μια άτακτη υποχώρηση.

Εργασιακά και Ασφαλιστικό παραμένουν τα βασικά "αγκάθια" όπως και τα Ενεργειακά, και κρατούν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την υπουργό εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, στις Βρυξέλλες για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ παρόλαυτα δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος ούτε καν για τεχνική συμφωνία (staff level agreement) ως το προσεχές Eurogroup στις 7 Απριλίου, προς απογοήτευση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Από την γαλλική πλευρά που φάνηκε να τάσσεται υπέρ της Ελλάδας πριν το Eurogroup ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι αναμένει συνολική συμφωνία κάποια στιγμή τις επόμενες... εβδομάδες χτυπώντας καμπανάκι για τις επιπτώσεις της καθυστέρησης για την οικονομία και την εμπιστοσύνη.

Η σκληρή Βελκουλέσκου και οι... ελπίδες

Η σκληρή Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ δείχνει την σκληρή γραμμή των δανειστών, καθώς η δική της άρνηση να επιστρέψει στην Αθήνα, έχει οδηγήσει το ελληνικό οικονομικό επιτέλειο σε "τοίχο", καθώς πρέπει να ληφθούν άμεσα, όχι μόνο δεσμεύσεις, αλλά και να προχωρήσουν σε νομοθετήσεις των νέων μέτρων.

Κυβερνητικές πηγές προσπαθώντας να περισώσουν οτι γίνεται από το χθεσινό δύσκολο Eurogroup, πιστεύουν πως υπάρχει ακόμα περιθώριο διαπραγμάτευσης. Παράλληλα υπάρχει η ελπίδα πως υπήρξε πρόοδος για τα αντισταθμιστικά που θα ενεργοποιηθούν αν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3.5%. «Το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε πάει σε αυτή τη συζήτηση» ανέφερε σχετικά.

Αυτό που συζητείται στις Βρυξέλλες σύμφωνα με την ίδια πηγή είναι ένα πακέτο μέτρων της τάξεως του 2% επί του ΑΕΠ, δηλαδή 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία χωρίζονται σε 1,8 δισ. ευρώ από την πλευρά των εσόδων και έπειτα 1,8 δισ. ευρώ από τις δαπάνες.

Τα αγκάθια που κρατούν τους δανειστές μακριά από την Αθήνα

Οι κύριες και επικουρικές συντάξεις γίνονται "Ιφιγένεια"

Το ζήτημα των συντάξεων είναι από τα βασικά πεδία "μάχης" μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με την "προσωπική διαφορά" να είναι το "αγκάθι". Σύμφωνα με την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου, οι δανειστές εκφράζουν την δυσπιστιά πως το ποσό μπορεί να είναι μέχρι 1 δισ. ευρώ.

Η τρόικα επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2020 με το κόψιμο και των κύριων και των επικουρικών συντάξεων. Μια ανάλογη περικοπή θα φέρει απώλειες ως 700 ευρώ το χρόνο για τους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίες μαζί τις απώλειες από το κόψιμο του αφορολόγητου περίπου στις 5.600 ευρώ θα φτάσουν τα 1.300 ευρώ, δηλαδή δύο συντάξεις το μήνα.

Τα εργασιακά κρατούν το ΔΝΤ μακριά από την Αθήνα

Τα εργασιακά αποτελούν ακόμη ένα βασικό ζήτημα όπου η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεχάσει τις κόκκινες γραμμές. Το ΔΝΤ δεν υποχωρεί ούτε βήμα από τη θέση για τις συλλογικές συμβάσεις και τις ομαδικές απολύσεις, όπως και το λοκάουτ.

Από την άλλη πλευρά, η Κομισιόν αναγνωρίζει πως "πρέπει να δοθεί κάτι στη κυβέρνηση, για να κλείσει η συμφωνία", και δέχεται μια πιο ... εξευγενισμένη εκδοχή των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στις οποίες δεν θα συμπεριλαμβάνεται η συμφωνία για τον κατώτατο μισθό η οποία θα γίνεται από το κράτος σε συνεργασία με την τρόικα όσο είμαστε ακόμη σε μνημόνια.

Από την άλλη πλευρά προβλέπεται η επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και στα μη μέλη των αντίστοιχων κλαδικών εργοδοτικών ενώσεων. Εκεί εκφράζονται αντιρρήσεις από το ΔΝΤ για το αν θα πρέπει να υποχρεώνονται κάποιες επιχειρήσεις να ακολουθούν και παράλληλα το Ταμείο λέει όχι στην υπερίσχυση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυβερνητικές πηγές: Ως την ερχόμενη Πέμπτη θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup-Ντάισελμπλουμ: Παραμένουν ανοιχτά ορισμένα βασικά ζητήματα

Και ο Σόιμπλε υπέρ της διάλυσης της τρόικας