Νέα «βόμβα» από ΔΝΤ που ζητάει νέα μέτρα

 
Νέα «βόμβα» από ΔΝΤ που ζητάει νέα μέτρα

Ενημερώθηκε: 20/04/17 - 09:41

Στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ η κυβέρνηση έδειχνε να έχει εναποθέσει τις τελευταίες της ελπίδες για το χρέος για να προχωρήσει στη συμφωνία με τους δανειστές και να προχωρήσει η αναδιάρθρωση.

κυβέρνηση

Ελλάδα

Δεν ξέρουμε πως θα το εκλάβουν στην με το οικονομικό επιτελείο να αναχωρεί σήμερα για Ουάσιγκτον έχοντας να διαχειριστεί την «έκρηξη» 2 βομβών που επιφύλασσε το ΔΝΤ για την .

Κριστίν Λαγκάρντ

πλεονάσματα

Σε εκδήλωση της εαρινής συνόδου του Ταμείου η επικεφαλής , μετά την προχθεσινή απαίτηση για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων ώστε να επιστρέψει το ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα, θέτει υπό αμφισβήτηση και τα που έχουν τεθεί για τα επόμενα 10 χρόνια.

Συγκεκριμένα η διευθύντρια του ΔΝΤ σημείωσε πως τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά, ούτε υλοποιήσιμα και αυτό είναι γνωστό.

Η Κρ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ακόμη πως «δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι' αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα». Παραδέχεται όμως πως υπάρχει πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις αλλά ανέφερε πως το χρέος είναι μη βιώσιμο. «Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πρέπει να διεξαχθεί βάσει λογικών προβλέψεων» τόνισε.

Οι μεταρρυθμίσεις στη Ελλάδα, ανέφερε, πρέπει «να οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη και να μην έχουν προσωρινά αποτελέσματα όπως έχει γίνει κάποιες φορές στο παρελθόν».

Επισήμανε ακόμη πως οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι απολύτως απαραίτητη και πως το σημερινό σύστημα οδηγεί σε αθροιστικά συσσωρευμένο έλλειμμα.

Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης

Η Αθήνα αντέδρασε... αλλά με μέτρο στις ανακοινώσεις του Ταμείου. Πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι «σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018, καθώς το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων έχει λυθεί ήδη από τον Μάιο του 2016, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής». Επομένως το Μαξίμου εννοεί ότι αν υπάρξει απόκλιση το 2018 θα επέμβει ο κόφτης 2019, δίχως ωστόσο να διευκρινίζει ότι και ο κόφτης συνεπάγεται μέτρα (κυρίως μείωση συντάξεων και μισθών στο Δημόσιο).

Οι κυβερνητικοi κύκλοι στάθηκαν επίσης στα εξής:

1. Το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% για το 2016. «Αντί αυτού, τώρα αποδέχεται την υπεραπόδοση σχεδόν κατά 7 φορές πάνω από τον στόχο του 0,5% στο 3,3% ή αλλιώς κατά 5,8 δισ. ευρώ πάνω από αυτό που προέβλεψε το φθινόπωρο του 2016!», τονίζουν.

2. «Οι προβλέψεις για το 2017 είναι στο 1,8% (από 0,7% που προέβλεπε πριν), επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος».

3. Η πρόβλεψη για το 2018 είναι στο 2,0%, αντί για 1,6% που προέβλεπε τον Οκτώβριο του 2016 και «ο στόχος για το 2018, βάσει του προγράμματος, είναι στο 3,5%, στόχος που σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την κυβέρνηση θα επιτευχθεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,3% του ΑΕΠ για το 2016 εκτιμά το ΔΝΤ

Ρέγκλινγκ: Θέλουμε και ελπίζουμε σε παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα

"Οι φτωχοί πληρώνουν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα"