Παρενέργειες στην ελληνική οικονομία από το Brexit

 
Παρενέργειες στην ελληνική οικονομία από το Brexit

Ενημερώθηκε: 24/06/16 - 07:50

Σοκ στις παγκόσμιες αγορές προκάλεσε η πρωινή εκτίμηση για νίκη του Brexit επί του Bremain. Ήδη αναμένεται η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Βρετανίας και της ΕΚΤ για να αντιμετωπίσουν το σοκ στις διεθνείς αγορές, με την πρώτη να καλείται να προστατεύσει την στερλίνα που καταρρέει και την δεύτερη να διασφαλίσει τους κραδασμούς που ήδη είναι ισχυροί στις αγορές. Και ενώ η στερλίνα καταρρέει από νωρίς το πρωί καταγράφοντας πτώση -0,5% έναντι του δολαρίου, μειώθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, εξαιτίας του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος και το χρηματιστήριο του Τόκιο έπεφτε κατά 5% , εξαιτίας του φόβου του Brexit, οι παρενέργειες στην ελληνική οικονομία είναι ορατές ενόψει της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Ήδη με την προεξοφληθείσα πτώση της στερλίνας έναντι του ευρώ γίνεται αυτομάτως ακριβότερος ο τουρισμός για τους Βρετανούς στην ευρωζώνη άρα και στην Ελλάδα.

Οι συνέπειες, θα έρθουν κατά ριπάς απειλώντας να επιδεινώσουν την ήδη προβληματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Το πρώτο πρόβλημα έχει να κάνει με την λύση του χρέους, θέμα για το οποοίο "φλέγεται" η ΑΘήνα, η οποία θλύση αναμένεται να γίνει πιο σκληρή αφού τα ευρωσκεπτικιστικά και αντιευρωπαϊκά κόμματα «παίρνουν τα πάνω τους» μετά το Βrexit και ως εκ τούτου αναμένεται να αυξήσουν την επιρροή τους πιέζοντας τις κυβερνήσεις τους να είναι λιγότερο ελαστικές με την Ελλάδα.

Πέραν τούτου, το Brexit μεταφράζεται και ως αποχώρηση της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της ΕΕ, κάτι που οδηγήσει σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και θα οδηγήσει σε οικονομική επιβράδυνση των μελών της νομισματικής ένωσης, με τις παρενέργειες να επηρεάζουν την ευαίσθητη και ευπαθή ελληνική οικονομία περισσότερο.

Συν τοις άλλοις, θα επηρεαστεί και το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με τον πρώην εταίρο της και ενώ σήμερα εξάγονται σε ετήσια βάση προϊόντα αξίας 2,6 δισ. ευρώ προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ισοζύγιο όμως θα επιδεινωθεί και εκ του γεγονότος ότι το Brexit θεωρείται βέβαιο ότι θα υποτιμήσει την λίρα έναντι του δολαρίου και του ευρώ, κάτι που θα έχει επιπτώσεις και στον τουρισμό, αφού η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός θα γίνει πιο ακριβός για τους Βρετανούς σε συνδυασμό με το ότι τα ελληνικά προϊόντα θα είναι ακριβότερα και άρα μη ανταγωνιστικά για την αγγλική αγορά. Η Ελλάδα δέχεται σήμερα πάνω από 2 εκ. Άγγλους τουρίστες οι οποίοι αφήνουν έσοδα 1,5 δισ. ευρώ.

Με το Brexit, αν όχι φέτος, (αφού τα τουριστικά πακέτα είναι κλεισμένα εδώ και μήνες) τον επόμενο χρόνο θα έχουμε μείωση της τουριστικής κίνησης από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συν τοις άλλοις είναι ορατός ο κίνδυνος να απαιτηθούν όρια περιουσιακά και καταθέσεων για να ζήσει ένας Έλληνας στην Αγγλία συν το ότι ενδέχεται να δουν οι Έλληνες φοιτητές στα Αγγλικά πανεπιστήμια να δουν τα δίδακτρά τους να αυξάνονται.

Brexit και άνοδος του ευρωσκεπτικισμού σημαίνει πως είναι πιθανό είναι επίσης να μειωθούν και τα χρήματα που δίνονται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με την Ελλάδα να είναι ο εταίρος που θα πληγεί περισσότερο από μια τέτοια εξέλιξη.