Πως το ΔΝΤ κρατάει μακριά την Ελλάδα από τις αγορές

 
Πως το ΔΝΤ κρατάει μακριά την Ελλάδα από τις αγορές

Ενημερώθηκε: 03/07/17 - 13:04

Δρόμος μετ' εμποδίων για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές καθώς το ΔΝΤ παρουσιάζει νέα προβλήματα στην κυβέρνηση μετά την συμφωνία στο Eurogroup.

ΔΝΤ

Η απόφαση για αναμονή 4 μηνών ώστε να επανεξεταστεί το ζήτημα του χρέους, πρέπει να οριστικοποιηθεί με Μνημόνιο του που θα υπογράψει η κυβέρνηση, με τη μορφή της επιστολής προθέσεων.

χρέος

Το ελληνικό προβληματίζει κυβέρνηση και δανειστές, καθώς παραμένει ο χαρακτηρισμός «εξαιρετικά μη βιώσιμο», καθώς το Ταμείο έχει δηλώσει καθαρά ότι οι δεσμεύσεις των Ευρωπαίων στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν είναι επαρκείς.

Το σημείο όμως που είναι πιο κρίσιμο είναι το διάστημα που θα δώσει το Ταμείο στους Ευρωπαίους ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες διευκρινίσεις και την ποσοτικοποίηση των μέτρων για το χρέος, με τις εκλογές στην Ευρώπη να αποδεικνύονται τεράστιοι σκόπελοι για την Ελλάδα.

μέτρων

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Παράλληλα κυριαρχεί ο φόβος για λήψη νέων , με τον γερμανό υπουργό οικονομικών να τονίζει ότι αν τελικά επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ, τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί να πάρει νέα μέτρα. Διαφορετικά, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών και της Ελλάδας, τότε η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει κανονικά το τρίτο πρόγραμμα χωρίς πρόσθετα μέτρα.

Σε δεύτερη ανάγνωση, αυτό σημαίνει ότι αν υπάρξει απόκλιση στους στόχους του 2018 και του 2019, τότε η Ελλάδα θα πληρώσει με νέα μέτρα τη διόρθωση της απόκλισης, όπως έγινε και φέτος με την προνομοθέτηση μέτρων για το 2019 και το 2020.

Τα σενάρια που βρίσκονται μπροστά για την Ελλάδα

αγορές

Με αυτά τα δεδομένα τα σχέδια για την έξοδο στις έστω και δοκιμαστικά περιπλέκονται. Αν γίνει μια δοκιμαστική έκδοση μέσα στο μήνα είτε ως αναχρηματοδότηση του τριετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2014 με ένα νέο που θα λήγει το 2021 είτε η αντικατάστασή του με ένα πενταετές, θα δώσει μεν κάποια πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, αλλά θα αργήσει να έχει συνέχεια. Τούτο διότι την Πέμπτη ο κ. Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει τον περιορισμό του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης και αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αλλαγή στρατηγικής στα χαρτοφυλάκια των ομολόγων των θεσμικών επενδύσεων που θα επηρεάσει την Ελλάδα έστω και αν δεν συμμετέχει στο QE.

Η εναλλακτική θα είναι να επιχειρηθεί μια έκδοση λίγο πριν από το τέλος του χρόνου, όταν αναμένεται να έχουμε καλύτερη εικόνα για μέτρα για το χρέος και στην προσπάθεια η Ελλάδα να πετύχει ένα καλύτερο επιτόκιο λόγω του θετικού μομέντουμ.

Η τρίτη εναλλακτική είναι να επιχειρηθεί μια έκδοση στις αρχές του 2018, όταν θα υπάρχουν στοιχεία για τις επιδόσεις της οικονομίας το 2017 και τα πράγματα θα είναι σαφώς πιο ώριμα, αφού οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να οριστικοποιήσουν και να εφαρμόσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σε λίγους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρέγκλινγκ: Εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές

ΤτΕ: Αυξήθηκε η μισθωτή εργασία έπεσε όμως η παραγωγικότητα εξαιτίας ευτελών αποδοχών

Σόιμπλε: Δεν κόβω εγώ τις συντάξεις στην Ελλάδα, αλλά ο Τσίπρας-Ας τα έπαιρναν από τους εφοπλιστές!