Ρύθμιση «ανάσα» για τους οφειλέτες στα Ταμεία

 
Ρύθμιση «ανάσα» για τους οφειλέτες στα Ταμεία

Ενημερώθηκε: 09/05/17 - 10:05

Ρύθμιση «ανάσα» για τους οφειλέτες ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού για χρέη στα ταμεία ακόμα και κάτω από 3.000 ευρώ, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος.

«κόκκινα» δάνεια

δόσεις

Μιλώντας στο συνέδριο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ο υφυπουργός για τα δήλωσε πως «Αυτά τα ποσά θα ρυθμίζονται μέχρι 36 , ενώ τα πάνω από 3.000 ευρώ έως και σε 120 δόσεις. Ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα η ρύθμιση να μην χάνεται ακόμη και αν την απωλέσει κανείς για τρεις μήνες».

Διευκρίνισε επίσης ότι θα υπάρξουν κριτήρια για να υπαχθεί κάποιος σε μία από τις έξι κλίμακες που θα δημιουργηθούν με παραμέτρους το χρέος, τις δόσεις και την έκπτωση, καταλήγοντας ότι «δεν θα ισχύουν οι 120 δόσεις και για αυτόν που έχει να πληρώσει, γιατί έτσι ουσιαστικά θα τον δανείζαμε». Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής θα υπάρχει πλήρης διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων.

Στα «κόκκινα» τα ταμεία λόγω των οφειλών «μαμουθ»

Σχετικά με την απαλλαγή των στελεχών του Δημοσίου και των τραπεζών από την ποινική ευθύνη ο κ.Πετρόπουλος τόνισε: «Δεν μιλάμε για ποινική απαλλαγή. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκείνο που προβλέπεται είναι μία διαδικασία, ώστε εκεί που προκύπτει αμφιβολία για την ορθότητα της επίλυσης των χρεών θα υπάρχει δυνατότητα ελέγχου ώστε η λύση που θα επιλέγεται να είναι ικανοποιητική και για το Ταμείο και να μπορεί να πληρωθεί από τον οφειλέτη. Δηλαδή να υπάρχει καλή απόδοση χωρίς φόβο για τον υπάλληλο».

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο κ. Τάκης Καλόφωνος, Χρηματοικονομικός Σύμβουλος Καταναλωτών (ΕΝΚΕ), τόνισε ότι σήμερα το 35% των «κόκκινων» δανειοληπτών είναι άνεργοι. Ο μέσος δανειολήπτης έχει 4,43 δάνεια κα η μέση οφειλή του είναι 94.000 ευρώ
Ανησυχητικά στοιχεία παράθεσε και ο κ. Μάριος Μπάχας, Νομικός Σύμβουλος Attica Bank, επισημαίνοντας: «Το ιδιωτικό χρέος είναι 240 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ υπάρχουν δεσμεύσεις λογαριασμών, 800 με 1.000 την ημέρα. Όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες είναι 95,29 δισ. ευρώ και αφορούν 4 εκατομμύρια οφειλέτες, από τους οποίους 850.000 βρίσκονται μπροστά σε αναγκαστική πληρωμή που επίκειται και για άλλο 1,6 εκατομμύριο φορολογούμενους».

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του κ. Ν. Γεωργακόπουλου, Καθηγητης Έρευνας Stern School of Business N.Y, ο οποίος ανέφερε την προσωπική του εμπειρία, τονίζοντας: «Προ κρίσεως, ρώτησα τον Νουριέλ Ρουμπινί τι να κάνω αν επιστρέψω στην Ελλάδα. Με είχε συμβουλεύσει να ασχοληθώ με τις τράπεζες, γιατί όταν θα μεταφερθεί η κρίση των ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η χώρα μας θα καταρρεύσει. Εάν δεν λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα, χρηματοδοτώντας βιώσιμες επιχειρήσεις, το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων δεν θα λυθεί ποτέ. Πρέπει να βελτιωθεί και ο κοινωνικός πλούτος, ώστε να αντιμετωπιστεί και το θέμα της ανεργίας».

Για τις «φουσκωμένες» οφειλές προς τις ΔΟΥ μίλησε ο κ. Απόστολος Αλωνιάτης, Φοροτεχνικός επισημαίνοντας: «Τον Φεβρουάριο του 2010, οι εφορίες είχαν 54,3 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα που ξεκινούσαν από το 1976. Μέχρι το 2016, προστέθηκαν άλλα 40 δισ. και φτάσαμε στα 95,6 δισ. ληξιπρόθεσμα, από τα οποία όσα αφορούν χρέη ως το 2009, δεν αναμένεται να εισπραχθεί τίποτα, γιατί δεν υπάρχουν οι εταιρείες που τα χρεώθηκαν. Σημειώστε μόνο πόσο "φουσκωμένες" είναι αυτές οι οφειλές, από τα πρόστιμα που βεβαίωσαν σε αυτές τις εταιρείες, εφοριακοί, παίρνοντας μπόνους! Περισσότερα πρόστιμα, μεγαλύτερο μπόνους! Αλλά και σήμερα, εταιρεία που λειτούργησε μετά το 2009, επέζησε για 1,5 χρόνο, "έγραψε" 2,1 εκατ. τζίρο και χρεώθηκε σε φορολογικό έλεγχο 6,5 εκατ. ευρώ. Και δεν είναι μόνο τα χρήματα που χάνονται, είναι και φόροι που δεν πληρώθηκαν γιατί δεν προβλέπονται, όπως τα επισκευαστικά που έδιναν οι τράπεζες μαζί με τα στεγαστικά και δεν φορολογούνταν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαλαρώνουν τα capital controls-Όλες οι αλλαγές

Τρέχει η κυβέρνηση για να περάσουν 140 προαπαιτούμενα

Handelsblatt: Αυτό είναι το τελικό κείμενο του Μνημονίου