Σε εκταμίευση της δόσης και ελάφρυνση του χρέους προσδοκά η κυβέρνηση από το σημερινό Eurogroup

 
Σε εκταμίευση της δόσης και ελάφρυνση του χρέους προσδοκά η κυβέρνηση από το σημερινό Eurogroup

Ενημερώθηκε: 24/05/16 - 07:55

Τις αποφάσεις του σημερινού Eurogroup για αξιολόγηση, δόση και συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα περιμένουν στην κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσουν την κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου που θα εκτείνεται ως το 2020.

Θα αφορά δηλαδή την τετραετία 2017 - 2020 και όχι τα έτη 2016 - 2019 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του Προγράμματος. Κανονικά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα έπρεπε να είχε έρθει μαζί με τον προϋπολογισμό του 2016 στη Βουλή.

Από τη στιγμή όμως που οι δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ασφαλιστικό - φορολογικό, παρέμεναν σε εκκρεμότητα, κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν να πάει πιο πίσω η κατάθεση του στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Έτσι μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα των 5,4 δις. ευρώ που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ (ασφαλιστικό, εισόδημα, έμμεσοι φόροι) αλλά και του «κόφτη» στις δαπάνες ( σ.σ. προβλέπει περικοπές μέχρι του ύψους του 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ) οι δανειστές ειδοποίησαν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη να προχωρήσει στην κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό θα περιγράφονται τα πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το 2017, το ύψος των οποίων μόνο από τις αλλαγές στους έμμεσους φόρους ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ ή στο 0,61% του ΑΕΠ, όπως επίσης και γι' αυτά που θα έρθουν με τον προϋπολογισμό του 2018 και θα φτάνουν στα 405 εκατ. ευρώ. Για το 2016 οι πρόσθετες εισπράξεις για τον προϋπολογισμό φθάνουν στα 364 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για παρεμβάσεις με τις οποίες θα διασφαλίζονται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018, οι οποίοι στην πάροδο των αξιολογήσεων από τους δανειστές είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν.

Στα 11,1 δις. ο λογαριασμός

Αν σε αυτά τα μέτρα προστεθούν και τα 5,7 δισ. ευρώ της διετίας 2015-2016, τότε τα βάρη που θα επωμιστούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φορολογούμενοι στην τετραετία 2017–2020 φτάνουν τα 11,1 δις. ευρώ ( 5,7 δις. + 5,4 δις.) Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι ο «λογαριασμός» θα αυξηθεί έτι περαιτέρω από τη στιγμή που μέσα στο Μεσοπρόθεσμο υπάρχει ο «αστερίσκος» για την άμεση διόρθωση των δημοσιονομικών αστοχιών με την εφαρμογή του δημοσιονομικού «κόφτη». Από τον οποίο δεν θα γλιτώνουν ούτε τα κονδύλια που προορίζονται για την κάλυψη μισθών και συντάξεων.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της διαβεβαιώνει ότι ο «κόφτης» δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί και για την ώρα κινείται στον «αστερισμό» της δόσης που θα εκτιμάται ότι θα εγκρίνει το σημερινό Eurogroup και η οποία θα κυμαίνεται μεταξύ 9 και 11 δις. ευρώ.

Μέρος αυτής της δόσης, ήτοι 3,8 δις. ευρώ που δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί εάν θα δοθεί αυτούσια ή «σπαστή», θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου που σήμερα φθάνουν τα 7 δις. ευρώ.

Οδικό χάρτη για το χρέος

Δεύτερη προσδοκία της κυβέρνησης από την σημερινή συνεδρίαση των «19» είναι μία σαφή - ει δυνατόν ακόμη και γραπτή - δέσμευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με συγκριμένα χρονοδιαγράμματα με την οποία θα δίνεται σήμα και στις αγορές. Έναν αναλυτικό «οδικό χάρτη», τον οποίο η κυβέρνηση θα μπορεί να αξιοποιήσει πολιτικά στο εσωτερικό της χώρας.

Η πρόταση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που πρότεινε το ΔΝΤ και δεν άρεσε καθόλου στους Ευρωπαίους κάνει λόγο για επιμήκυνση των λήξεων των δανείων των τριών Μνημονίων έως το 2070 (αντί του 2080, που προέβλεπε το περιληπτικό σημείωμα), παράταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων έως το 2040 και «κλείδωμα» των επιτοκίων στο 1,5%.

Επιπλέον, προτείνει στο τέλος του 3ου Μνημονίου να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αυτόματης διασύνδεσης της εξυπηρέτησης του χρέους με την πορεία της οικονομίας.