Τα «δύο συν δύο» νέα προαπαιτούμενα που «μπλόκαραν» την δόση των 7,5 δις.

 
Τα «δύο συν δύο» νέα προαπαιτούμενα που «μπλόκαραν» την δόση των 7,5 δις.

Ενημερώθηκε: 07/06/16 - 07:48

Την δέσμευση πως θα κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες όλα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα προκειμένου να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην διαδικασία έγκρισης της δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και τα ξένα κοινοβούλια - και στεγνώσει από ρευστό η χώρα - ανέλαβε στη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG) η κυβέρνηση.

Ποιές είναι οι εκκρεμότητες; Η πιο σημαντική είναι η ιδιωτικοποίηση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό και ακολουθεί η μεταφορά του υπόλοιπου 5% των μετοχών του ΟΤΕ από το Δημόσιο στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Αυτές οι δύο εκκρεμότητες πρέπει να ρυθμιστούν μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Το ίδιο πρέπει να πράξει το οικονομικό επιτελείο και με τους δύο νέους αστερίσκους που έβαλαν ξαφνικά χθες στη λίστα οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Πρόκειται για την δυνατότητα διαβίβασης προσωπικών φορολογικών στοιχείων ανά ΑΦΜ από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προς την ΕΛΣΤΑΤ και το θέμα της επανεξέτασης του νόμου με τα κριτήρια και τις διαδικασίες αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών.

Και να ήταν μόνο αυτές. Υπάρχει, επίσης, και μία σειρά από άλλες τις οποίες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης υποσχέθηκε ότι το τοπίο με αυτές τις διατάξεις – τροπολογίες θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι το Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για την αναμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για μεγάλους καταναλωτές, τη μεταρρύθμιση για την διοίκηση των τραπεζών, το θέμα του ΑΔΜΙΕ, τη μεταρρύθμιση της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας που θεωρείται από τους θεσμούς απαραίτητη για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων και ορισμένοι αστερίσκοι στο ασφαλιστικό.

Το Φθινόπωρο, λοιπόν, αναμένεται όχι ζεστό, καυτό και μία πρώτη γεύση θα πάρει η ελληνική πλευρά στο Euro Working Group που συνεδριάζει ξανά μεθαύριο, Πέμπτη διά ζώσης στο Ελσίνκι της Φινλανδίας και είναι αυτό που θα προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup που θα γίνει μία εβδομάδα μετά, στις 16 Ιουνίου.

Μάλιστα σε αυτή συνεδρίαση – όπου η Ελλάδα θα είναι πάλι κεντρικό θέμα αυτή της ατζέντας - θα εξετασθεί και ο μηχανισμός με τον οποίο θα διασφαλίζεται ότι τα κεφάλαια για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου που θα λάβει η Αθήνα θα φθάνουν στους δικαιούχους και δεν θα λιμνάζουν στα κρατικά ταμεία για να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις.

Μέχρι τότε όμως υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να κλείσει αυτή η αξιολόγηση. Όσοι πίστεψαν ότι η χθεσινή διαδικασία για την έγκριση της δόσης θα ήταν τυπική για την Αθήνα έπεσαν παταγωδώς έξω. Ο Τόμας Βίζερ, όμως, είχε άλλη άποψη...

Μπορεί η έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρέθηκε στο τραπέζι να ήταν θετική για την ελληνική πλευρά και επαναλαμβανόταν συνεχώς η λέξη «πρόοδος,» πλην όμως τα βεγγαλικά για την δόση των 7,5 δισ. ευρώ δεν άναψαν και η Αθήνα θα πρέπει να κάνει υπομονή ως την νέα συνεδρίαση του EWG την προσεχή Πέμπτη. Ίσως και νωρίτερα καθώς πηγή της ευρωζώνης τόνιζε ότι χθες «μας αρκεί πλέον μια επιστολή - επιβεβαίωση από την Κομισιόν για να θεωρήσουμε την αξιολόγηση ως ολοκληρωμένη».

Σε περίπτωση που η πρώτη αξιολόγηση κλείσει πράγματι σήμερα το μεσημέρι, θα υποβληθεί η συμφωνία για επικύρωση στα 5 κοινοβούλια κρατών μελών, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμά τους. Εάν όλα πάνε καλά, αυτό θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Και στη συνέχεια, ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ αναμένεται να εισηγηθεί στο Δ.Σ. του Οργανισμού την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ .