Θρίλερ με την διαπραγμάτευση για συντάξεις και εργασιακά

 
Θρίλερ με την διαπραγμάτευση για συντάξεις και εργασιακά

Ενημερώθηκε: 29/03/17 - 23:16

Διαψεύδει η κυβέρνηση συμφωνία με τους "θεσμούς" για συντάξεις και εργασιάκα, την οποία δεν επιβεβαιώνει και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως σχολίαζε κυβερνητική πηγή, με αφορμή δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο "οι δανειστές και η Αθήνα κατέληξαν σε συμφωνία για σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις και μειώσεις συντάξεων στις συνομιλίες για την αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης".

Συγκεκριμένα, η ίδια πηγή σημείωνε: "Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή ". Το δημοσίευμα του Reuters δεν επιβεβαίωνε ούτε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ, ερωτηθείσα σχετικώς κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Τζανακόπουλος: "Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει αν δεν υπάρξει πρώτα συνολική συμφωνία"

"Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει αν δεν υπάρξει πρώτα συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος ωστόσο εξέφρασε τη «βαθιά πεποίθηση» ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: «Επομένως, η πορεία των πραγμάτων θα έχει ως εξής: Τεχνική συμφωνία, στη συνέχεια διαπραγμάτευση για τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και για τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2019 και στη συνέχεια η νομοθέτηση του κύριου όγκου των συμφωνηθέντων. Από εκεί και πέρα, μεταξύ της τεχνικής συμφωνίας και της απόφασης για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, αν θέλετε, υπάρχει πιθανότητα να νομοθετηθούν κάποια δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα, τα οποία θα έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Για παράδειγμα, σήμερα μπήκε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Τέτοιου είδους ζητήματα που δεν δημιούργησαν πολιτική σύγκρουση».

Για το θέμα της ΔΕΗ σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι «συμπαγής» στην υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της και σε ερώτηση για τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών για «βαποράκια συμφερόντων» απάντησε: «Η θέση της κυβέρνησης, η οποία έχει πάρα πολλές πιθανότητες επιτυχίας, είναι ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και ως προς αυτό είμαστε απολύτως συμπαγείς. Ο κ. Σκουρλέτης δεν μιλάει για πολιτικά βαποράκια. Μιλάει για βαποράκια ιδιωτικών συμφερόντων, τα οποία, είναι γνωστό στην Ελλάδα της κρίσης, λόγω της πτώσης των τιμών έχουν πολλές φορές την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της δημόσιας περιουσίας. Και ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, αυτής τουλάχιστον της κυβέρνησης, είναι να μην επιτρέψει κάτι τέτοιο. Και γι' αυτό τον λόγο διαπραγματευόμαστε. Δεν μπορούμε να δίνουμε δημόσιες υποδομές κάτω του κόστους, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε αιτήματα των δανειστών. Θα υπερασπιστούμε τη δημόσια περιουσία».

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και πολύ περισσότερο στο λοκ άουτ και υπογράμμισε: «Τα εργασιακά, έχω την εντύπωση, ότι θα είναι τόσο θετικά που θα χαρούμε κιόλας να τα νομοθετήσουμε». Για το συνταξιοδοτικό σημείωσε πως «γίνεται προσπάθεια να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος για μια ήπια προσαρμογή».

Σχολιάζοντας δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας για τις θέσεις του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε: «Δεν μας είπε κάτι καινούριο. Αυτό το οποίο λέει το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα, είναι πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαφωνεί με πάγωμα επιτοκίων. Ωστόσο, η ρύθμιση του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να γίνει με επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων, αλλά και με άλλες τεχνικές ρυθμίσεις. Επομένως δεν μαθαίνουμε κάτι νέο».

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν ο κ. Σόϊμπλε αρνηθεί να συζητήσει μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ή αν το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Η εκτίμηση μου -και γι' αυτό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τόσο εντατικούς ρυθμούς- είναι ότι κανείς δεν θέλει αυτή τη στιγμή να δημιουργήσει μια ακόμα τεράστια κρίση στο εσωτερικό της Ευρώπης».

Υπενθύμισε ότι η Γερμανία είναι εκείνη η οποία θέτει ως προϋπόθεση για τη συνέχιση του προγράμματος τη συμμετοχή του ΔΝΤ και παρατήρησε: «Επομένως, θα πρέπει και η Γερμανία -και νομίζω ότι το καταλαβαίνουν αυτό από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης- να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα του ΔΝΤ, στο βαθμό που θέλει να συνεχίσει το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα».

Σε ερώτηση αν φοβάται κάποιο «ατύχημα», όπως είπε στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε αρνητικά και εξήγησε: «Δεν φοβάμαι κανένα ατύχημα. Δεν υπάρχουν ατυχήματα, όταν κρίνεται το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης. Όλοι έχουν τη σωφροσύνη και την υπευθυνότητα να σταθεροποιήσουμε την ελληνική οικονομία».

Βούτσης: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με τους θεσμούς

"Είμαστε κοντά σε συμφωνία. Τις επόμενες ημέρες θα την έχουμε και θα την μελετήσουμε» είπε ο πρόεδρος της Βουλής από το βήμα ημερίδας που διοργάνωσε η Ενωτική Κίνηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Ο Νίκος Βούτσης επανέλαβε πως η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης δεν οφείλεται στην κυβέρνηση. Ωστόσο συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Βουλής «έχει φτάσει η ωρίμανση» μετά από την πάροδο τόσου χρόνου, ώστε να κλείσει η συμφωνία και να προχωρήσουμε παρακάτω. Ο Νίκος Βούτσης εκτίμησε ότι τελικά το κείμενο της συμφωνίας θα είναι κοινωνικά βιώσιμο και διαχειρίσιμο.
«Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τη συμφωνία και θα την συζητήσουμε» είπε και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και η χώρα κάθε φορά που επίκειται κλείσιμο αξιολόγησης. «Θα δώσουμε τις μάχες , είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Βούτσης και τόνισε τις προσπάθειες ορισμένων στο εσωτερικό να καταστήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αριστερή παρένθεση. «Νομίζω ότι γινόμαστε για τρίτη φορά παρένθεση» είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ούτε οι Ευρωπαίοι επιβεβαιώνουν το "κλείσιμο" της αξιολόγησης

Ούτε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν το... «κλείσιμο της αξιολόγησης» στα ανοιχτά θέματα των εργασιακών και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων, όπως μετέδιδε νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, ωστόσο κάνουν λόγο για σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις το προηγούμενο 24ωρο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, Αθήνα και θεσμοί κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για το θέμα των εργασιακών και συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και αυτό της ενέργειας. Επικαλούμενο μάλιστα δύο αξιωματούχους, το πρακτορείο σημειώνει ότι η Ελλάδα θα μειώσει τις δαπάνες για τις συντάξεις σε ποσοστό έως 1% του ΑΕΠ το 2019. Παράλληλα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η μείωση του αφορολόγητου στις περίπου 6.000 ευρώ με στόχο την εξοικονόμηση, 1% του ΑΕΠ, είναι κάτι που επίσης έχει συμφωνηθεί.

Η σημερινή μέρα αναμένεται να είναι κρίσιμη για το κατά πόσο θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, καθώς σχετική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί στο αυριανό Euroworking Group, με πιο πιθανή ημερομηνία να θεωρείται η ερχόμενη Δευτέρα, 3 Απριλίου.

Ακόμα κι αν συμβεί αυτό, ωστόσο, στις τέσσερις μέρες που μεσολαβούν μέχρι το επόμενο Eurogroup - αυτό της Μάλτας στις 7 Απριλίου - o ρεαλιστικός στόχος είναι μία συμφωνία επί της αρχής και όχι τεχνική συμφωνία (staff level agreement). Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο θα μπορούσε να είναι αρκετό για να ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις των ευρωπαϊκών θεσμών με το ΔΝΤ για την συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που θα εξασφαλίσουν την συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Ενδιάμεσα από τα δύο Eurogroup, αυτό στις 7 Απριλίου και το επόμενο στις 22 Μαΐου, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται όλα τα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, το χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή, αλλά και η ψήφισή τους.

Το γεγονός ότι τα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν πριν τη συνολική συμφωνία για το χρέος, επιβεβαίωναν δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην «Κ», παρά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, που υποστήριξε ότι δεν θα ψηφιστούν τα μέτρα, αν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία.

Μαξίμου: Οταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως

Όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως σχολίαζε κυβερνητική πηγή. «Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή».

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, η Ελλάδα δεν θα κληθεί να προχωρήσει στην περαιτέρω απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, όπως απαιτούσε αρχικά το ΔΝΤ, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες είχαν αποδυναμωθεί στο πλαίσιο του προγράμματος το 2012, αναμένεται να αναβιώσουν μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018.

Ήδη από χθες, η Καθημερινή μετέδιδε την βεβαιότητα κυβερνητικών στελεχών για τη δυνατότητα επίτευξης τεχνικής συμφωνίας μέχρι τις 7 Απριλίου.

Εξάλλου, βεβαιότητα για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους θεσμούς πολύ γρήγορα εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά αποδεχθεί μέτρα 2% του ΑΕΠ, για μετά το 2018, με μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, καθώς και μια σειρά από παρεμβάσεις σε ευαίσθητους τομείς, όπως η ενέργεια και η αγορά εργασίας.

Τα μέτρα θα έρθουν πρώτα και θα ακολουθήσει η συζήτηση για ρύθμιση του χρέους. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, η συμφωνία με τους θεσμούς (SLA) θα έχει κλείσει έως τις 7 Απριλίου. Οι αποφάσεις για το χρέος τοποθετούνται μεταξύ του Πάσχα (το ΔΝΤ έχει την εαρινή του Σύνοδο στις 21-23 Απριλίου) και του Μαΐου (το επόμενο Eurogroup είναι στις 22 Μαΐου).

Μιλώντας στο συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα στείλει ένα ισχυρό σήμα στις αγορές, καθώς και για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Υπάρχει συμφωνία σε όλα τα βασικά κεφάλαια της αξιολόγησης, είπε χθες ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, εκτός από ένα «πολύ μικρό θέμα στα εργασιακά, που είναι ακόμη ανοικτό».

Σχετικά Θέματα:

Δ.Τζανακόπουλος: Πρώτα συνολική συμφωνία και μετά νομοθέτηση