Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή, θα έχει αντίκτυπο στις τιμές των αγαθών τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του έτους. Τυχόν αυξομειώσεις στην τιμή του πετρελαίου, είναι πιθανό να τον αναγκάσουν εκ νέου να προσαρμόσει την στρατηγική του, ώστε να διατηρήσει τις τιμές πέριξ του 90$ μπρέντ/ανά βαρέλι. Ο ΟΠΕΚ+ έχει την επιλογή να μειώσει τα δικά του επίπεδα παραγωγής προκειμένου να περιορίσει την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και να αυξήσει τις τιμές.
Η αυξομείωση της παραγωγής, αποτελεί εργαλείο για την σταθεροποίηση των τιμών πετρελαίου. Η συγκυρία που ο ΟΠΕΚ+ επέλεξε να προβεί σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής, δεν είναι τυχαία. Πέρα από την γεωπολιτική διάσταση, υπάρχει και η οικονομική. Το τελευταίο διάστημα,έχουμε παρατηρήσει αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου αλλά και ευρύτερα των τιμών της ενέργειας, γεγονός που μας έδινε ελπίδα πως θα επιστρέψει το 2024 ο πληθωρισμός στο 2%. Σε αυτό το σημείο βέβαια οφείλουμε να επισημάνουμε ότι παρά το γεγονός ότι οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν, οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.
Η πτώση της τιμής του μπρέντ στα επίπεδα των 72$ το βαρέλι τον Μάρτιο, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα και από τον Ιανουάριο του 2022 (80$ το βαρέλι), πριν δηλαδή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή για να μην υποχωρήσει περαιτέρω η τιμή του πετρελαίου. Οι χώρες- μέλη του ΟΠΕΚ+μη ξεχνάμε άλλωστε ότι βασίζουν το ΑΕΠ και τον προϋπολογισμό τους, σχεδόν αποκλειστικά στα έσοδα από τέτοιου είδους δραστηριότητες.
Εύλογα θα αναρωτιέται κάποιος, γιατί ο ΟΠΕΚ+δεν “κράτησε” χαμηλά τις τιμές ώστε να τονωθεί η ζήτηση για πετρέλαιο και να αυξήσει έτσι τα έσοδά του;
Φαίνεται ότι ο ΟΠΕΚ+ “βλέπει” ότι η γενικότερη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και η μείωση των εισοδημάτων, δεν θα επιτρέψει βραχυχρόνια την αύξηση κατανάλωσης από χαμηλότερες τιμές, οπότε δεδομένου ότι η ζήτηση ενέργειας βρίσκεται στο ανελαστικό τμήμα της καμπύλης, ο μόνος τρόπος για να περιφρουρήσουν τα έσοδά τους, είναι η μείωση της παραγωγής για αύξηση της τιμής.
Ο ΟΠΕΚ+ έτσι, ακολούθησε την δική του στρατηγική, η οποία όμως “θα κρατήσει” τον πληθωρισμό υψηλά και δυσκολεύει τις κεντρικές τράπεζες οι οποίες θα αναγκαστούν να συνεχίσουν τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Βέβαια, ανεξάρτητα από αυτό το γεγονός, οι κεντρικές τράπεζες θα συνέχιζαν έτσι και αλλιώς τις επιτοκιακές αυξήσεις, πόσο μάλλον τώρα. Η κατάσταση αυτή, θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους μεταφοράς και κατ’ επέκταση σε νέες αυξήσεις στα βασικά αγαθά. Από την ερχόμενη εβδομάδα, θα φανούν επίσης τσουχτερές τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και στην τιμή της βενζίνης, η οποία φτάνει και πάλι στα 2€.
*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.