Τομσεν: Κάναμε λάθος για το πλεόνασμα ωστόσο δύσκολη η κατάσταση για την Ελλάδα

 
Τομσεν: Οι Έλληνες θα βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση για αρκετά χρόνια

Ενημερώθηκε: 21/04/17 - 19:32

Συνεχίζει να κρατάει την Ελλάδα στα σχοινιά υπό την «δαμόκλεια σπάθη» του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν που προανήγγειλε πάντως την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα την ερχόμενη εβδόμαδα.

ΕΛΣΤΑΤ

Ο κ. Τόμσεν παραδέχθηκε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοινώθηκε σήμερα από την ήταν πολύ υψηλότερο απ' ότι ανέμενε το ΔΝΤ, αλλά παράλληλα σημείωσε πως η δύσκολη θέση των Ελλήνων αναμένεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα για πάρα πολλά χρόνια ακόμα.

ΔΝΤ

Αναφερόμενος στο κατά πόσο μπορεί να υπάρξει αποπληρωμή των δανείων που έχει παράσχει το προς την Ελλάδα με κεφάλαια του ESM, υποστήριξε ότι πρόκειται για μία κίνηση η οποία μπορεί να βοηθήσει στο να υπάρξει καλύτερη πορεία για το ελληνικό χρέος και αυτό να καταστεί περισσότερο βιώσιμο, προσθέτοντας, όμως, ότι είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

χρέους

Θέλοντας να «παγώσει» τις ελπίδες της Ελλάδας για μια ευτυχή έκβαση στο ζήτημα του , ο Πολ Τόμσεν τόνισε πως ο ακριβής χρόνος κατά τον οποίο η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, δεν μπορεί να διευκρινιστεί, τονίζοντας την αμφιβολία του για την επιτυχία ενός τέτοιου στόχου.

Χαρακτηριστικά δήλωσε πως «γνωρίζουμε ότι εάν πιέσουμε λίγο από εδώ, λίγο από εκεί θα επιτευχθεί αυτό το πλεόνασμα. Αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος μας, καθώς το Ταμείο επιθυμεί να τίθενται ρεαλιστικοί στόχοι».

Ο κ. Τόμσεν επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία τόσο για το θέμα του χρέους όσο και για το έως πότε η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τότε το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει.

Τι ζητάει το ΔΝΤ για συμμετοχή στο ελληνικό Πρόγραμμα

Ο Πολ Τόμσεν τόνισε πως το Ταμείο έχει 2 απαιτήσεις για να συμμετάσχει στο ελληνικό Πρόγραμμα σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Για πόσο διάστημα η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πλεόνασμα στο 3,5% και από πότε θα πρέπει να ξεκινήσει να το επιτυγχάνει αυτό, ενώ θα πρέπει να υπάρξει επίλυση του θέματος του χρέους, ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμο.

«Εάν λυθούν αυτά τα δύο θέματα, τότε μπορούμε να εισέλθουμε και εμείς στην όλη διαδικασία με ένα νέο πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης, είναι θέμα των Ευρωπαίων εάν θα προχωρήσουν ή όχι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ» σημείωσε ο Πολ Τόμσεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι συμφώνησαν Λαγκάρντ και Τσακαλώτος στην Ουάσιγκτον

ΕΛΣΤΑΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,9% του ΑΕΠ το 2016

Κόντρα Σόιμπλε με Λαγκάρντ: Η Ελλάδα πιο ρεαλιστική από το ΔΝΤ