Δεν κρύβουμε τις διαφορές από το μακρινό παρελθόν, λύση με βάση το Διεθνές Δίκαιο

 
Δεν κρύβουμε τις διαφορές από το μακρινό παρελθόν, λύση με βάση το Διεθνές Δίκαιο

Ενημερώθηκε: 11/10/18 - 14:11

Την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ θα αποτελέσει την αφορμή για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο διάλογο που είχε με τον κ. Σταινμάιερ, ενώπιον τηλεοπτικών συνεργείων, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αφήσουν πίσω τα 8 χρόνια των Μνημονίων και τα εκατέρωθεν στερεότυπα, που δηλητηριάζουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας προσβλέποντας σε ένα μέλλον ισότιμης συνεργασίας.

Ταυτόχρονα είπε ότι δεν πρέπει να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τις όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν, για τις οποίες σημείωσε ότι «πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε» και να δουλέψουν σκληρά προκειμένου να περιορίσουν τις ακραίες και λαϊκιστικές φωνές στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου, ένα θαρραλέο βήμα που νομίζω ότι συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και κατ επέκταση στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ.

Συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού ζήτησε ο Πρόεδρος της ΟΔΓ 

Από την πλευρά του ο Γερμανός πρόεδρος ξεκινώντας από το γεγονός ότι στην αρχή της επίσκεψής του στην Ελλάδα επισκέφθηκε το στρατόπεδο στο Χαϊδάρι «ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης που έγιναν φρικαλεότητες, όπου από εκεί εκτοπίστηκαν σε Αουσβιτς και Νταχάου. Αυτό που κάνουμε είναι να τιμήσουμε τους νεκρούς και να ζητήσουμε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες αυτές» απάντησε ότι «δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν ούτε να παραβλέψουμε την ηθική και πολιτική ενόχη που μας βαρύνει».

«Ανεξαρτήτως των νομικών θέσεων που έχουμε θεωρούμε υποχρεώσή μας να πράξουμε κάτι που να είναι αντιστάθμισμα των πράξεων που εκπορεύονται από τη γερμανική πλευρά. Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε όσα έγιναν αλλά κυρίως θέλουμε να δώσουμε στις νέες γενιές τα διδάγματα μας από την περίοδο αυτή, να επιτρέψουμε τη συνύπαρξη των ανθρώπων χωρίς ο ένας να μισεί τον άλλο».

Aναγνώρισε τον «επώδυνο δρόμο με τις μεταρρυθμίσεις» προσθέτοντας ότι «γνωρίζω πόσο δύσκολο ήταν για εσάς προσωπικά και πόσο δύσκολα ήταν για τους ανθρώπους που σήκωσαν το βάρος» προκειμένου η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική σταθερότητά της.

«Επειδή είχαμε συζήτησει τόσο συχνά τα ζητήματα αυτά στο παρελθόν βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω το σεβασμό μου γιατί κάτω από δύσκολες συνθήκες πηρατε το τιμόνι και οδηγήσατε τη χώρα εδώ που φτάσατε έξω από τα Μνημόνια. Αλλά όχι μόνο να εκφράσω το σεβασμό σε εσάς αλλά και σε όλο το λαό γιατί παρα τις τεράστιες δυσκολίες η συντριπιτική πλειοψηφία πιστευω ότι ήταν υπέρ της Ευρώπης» είπε ακόμα ο κ. Σταϊνμάιερ.

Ο Γερμανός πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών εκφράζοντας τη λύπη του «γιατί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν δόθηκε μια τελική λύση». «Η μεγάλη πλειοψηφία όσων πήγαν να ψηφίσουν ήταν υπέρ της συμφωνίας, αλλά αυτο δεν αρκούσε» πρόσθεσε.

Τόνισε, ακόμα, την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση στο θέμα μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής