Live η συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος

 
Live η συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Ενημερώθηκε: 14/11/18 - 14:02

Ξεκίνησε στη Βουλή η πρώτη συνεδρίαση της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

Η συγκεκριμένη συνεδρίασηάρχισε στις 11 το πρωί και σύμφωνα με την απόφαση τις Διάσκεψης των Προέδρων θα άνοιξε κατάλογος συνολικά 15 ομιλητών, αναλόγως με την κοινοβουλευτική δύναμη του κάθε κόμματος, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν σε έναν κύκλο χωρίς δικαίωμα δευτερολογίας. Στη συζήτηση, αναμένεται, μετά το μεσημέρι, να παρέμβουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Η Ολομέλεια, θα ορίσει την προθεσμία για την υποβολή της έκθεσης της Ειδικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία απαρτίζεται από 46 μέλη και θα επεξεργαστεί τις προτάσεις των κομμάτων.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, θα διεξαχθεί ψηφοφορία για τη λήψη της απόφασης με την οποία θα καθορίζεται η ημερομηνία κατάθεσης της Έκθεσης της Επιτροπής στην Ολομέλεια. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έχει ήδη προϊδεάσει ότι η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της εντός δύο μηνών, προκειμένου, με τις προβλεπόμενες δύο ψηφοφορίες στην Ολομέλεια, να "πέσει" η αυλαία το αργότερο μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.

Το πρωί της Πέμπτης, η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος συνεδριάζει ώστε να εκλέξει το προεδρείο της και άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της.-

  • 14:02

    Κ. Κατσίκης: «Αναγκαίες και επιβεβλημένες οι αλλαγές στο Σύνταγμα. Θα στηρίξουμε στην Επιτροπή τις προτάσεις μας» 

    Έμφαση στις προτάσεις του κόμματός του τις οποίες παρουσίασε αναλυτικά, έδωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, κάνοντας λόγο για αναγκαίες και επιβεβλημένες αλλαγές στο Σύνταγμα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη λήψη απόφασης για την προθεσμία παράδοσης της έκθεσης της Επιτροπής Αναθεώρησης.

    Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Κατσίκης, οι ΑΝΕΛ προτείνουν μεταξύ άλλων:

    - Ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

    - Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του χωρίς όμως το πολίτευμά μας να μετατραπεί σε προεδρευομένη δημοκρατία.

    - Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες ομογενείς.

    - Τροποποίηση του άρθρου 86 για ποινική ευθύνη υπουργών ώστε να λογοδοτούν στη δικαιοσύνη χωρίς καμία ανάμειξη της Βουλής.

    -Τροποποίηση του άρθρου για την ελευθερία του Τύπου με την πρόβλεψη δημοσιοποίησης από τα ίδια τα ΜΜΕ της σύνθεσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, της οικονομικής κατάστασης και των μέσων χρηματοδότησής τους.

    «Καταθέσαμε τις προτάσεις μας με γνώμονα τις γραμμές του κόμματός μας και θα τις στηρίξουμε στην Επιτροπή Αναθεώρησης», τόνισε κλείνοντας ο κ. Κατσίκης.

  • 13:57

    Γιάννης Γκιόκας: Μόνο οι λαϊκοί αγώνες μπορούν να κατοχυρώσουν δικαιώματα 

    «Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει προοδευτικό, συμμετοχικό ή δημοκρατικό Σύνταγμα στο πλαίσιο της σημερινής εξουσίας», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. «Πραγματικά κυρίαρχος μπορεί να γίνει ο λαός όταν θα έχει στην ιδιοκτησία του τον πλούτο που παράγει, και σε αυτό το πλαίσιο μιας νέας κοινωνικής οργάνωσης μπορεί να υπάρξουν λαογέννητοι θεσμοί διακυβέρνησης, εξουσίας» πρόσθεσε.

     

    Το ΚΚΕ παλεύει να διευρυνθούν τα λαϊκά δημοκρατικά δικαιώματα, δήλωσε ο κ. Γκιόκας και θύμισε ότι το ΚΚΕ θέλει αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως να προστατευθεί το δικαίωμα στην απεργία ή να καταργηθούν οι τρομονόμοι και άλλες τέτοιες διατάξεις που απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Αυτούς τους στόχους προωθούμε με την καθημερινή μας πάλη γιατί ο αγώνας του λαού και όχι της δήθεν αλλαγής, από τα πάνω, είναι ο παράγοντας που μπορεί να κατοχυρώσει αυτά τα δικαιώματα. Θα συμμετέχουμε στη διαδικασία αναθεώρησης και προβάλλουμε την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως το άρθρο 48 και ο αντιδραστικός νόμος περί κατάστασης πολιορκίας, στα άρθρα 28 και 80 που αφορούν την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε διακρατικές συμμαχίες και ερμηνεύουν το Σύνταγμα υπό το πρίσμα του ευρωενωσιακού δικαίου, στο άρθρο 27 που αφορά την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, των βάσεων στην Ελλάδα, στο άρθρο 107 που αφορά στην προστασία του ξένου και του εφοπλιστικού κεφαλαίου», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

    Ο κ. Γκιόκας τόνισε ότι δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που ξεκινάει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. «Με τις προηγούμενες αναθεωρήσεις προχώρησαν αλλαγές που αφορούσαν το πεδίο της οικονομίας, σήμερα στόχος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει γίνει ο καλύτερος σύμμαχος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι η δημιουργία συνθηκών πολιτικής σταθερότητας, η διευκόλυνση της συνέχειας των κυβερνήσεων και η αποτροπή της πρόωρης λήξης της κοινοβουλευτικής περιόδου», επισήμανε και παρατήρησε: «Το κέντρο βάρους της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυβερνητική πολιτική σταθερότητα, η κυβερνητική πολιτική συνέχεια, δηλαδή να μη διαταραχθεί η άσκηση της κυρίαρχης πολιτικής».

    «Θέλετε μια σειρά προσαρμογές στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, διότι οι συνθήκες σήμερα δεν επιτρέπουν συγκρότηση σταθερών μονοκομματικών κυβερνήσεων, όπως γινόταν στο παρελθόν, εξ ου και η σύμπτωσή σας με τη ΝΔ, ιδίως στο κομμάτι της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο κ. Γκιόκας και συμπλήρωσε: «Στόχος είναι, επίσης, να ανακτηθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, να αναστηλωθεί το κύρος του πολιτικού συστήματος, που έχει κλονιστεί στα μάτια του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα λόγω της κρίσης και των μέτρων και λόγω της ασυνέπειας λόγων και έργων».

    Ο κ. Γκιόκας υποστήριξε ότι στόχος είναι και να στηθεί διπολικός καυγάς με τα συνθήματα για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, τα κοινωνικά δικαιώματα, με τη δήθεν αντι-νεοφιλελεύθερη ατζέντα, «αλλά είναι θράσος να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για δημοκρατία και κοινωνική προστασία, τη στιγμή που ήταν η πολιτική δύναμη που, ενώ έκανε δημοψήφισμα το 2015, στη συνέχεια υλοποίησε ένα σωρό μέτρα και ΠΝΠ και κατεπείγοντα νομοσχέδια».

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε και την πρόταση για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «περνάει ένας επιχειρηματικός εναγκαλισμός, μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Σε αυτό μπαίνουν αμφισβητούμενες εκτάσεις και νομιμοποιούνται οι κατά καιρούς διεκδικήσεις της Εκκλησίας».

    Για την απλή αναλογική, ο κ. Γκιόκας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τη φέρνει κολοβή, αφού δίνει δυνατότητα διανομής του 10% των εδρών, δηλαδή 30 έδρες, όχι με αναλογικό τρόπο αλλά ως μπόνους στο εκάστοτε πρώτο κόμμα».

  • 13:52

     Κ. Τασούλας: «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για υποκρισία, όλοι θα αναμετρηθούμε με τις ευθύνες μας» 

    «Η ΝΔ αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση του Συντάγματος με όρους που υπαγορεύονται από τις ανάγκες των καιρών και με βάση τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και όχι πρόσκαιρα και κομματικά. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για υποκρισία. Θα αναμετρηθούμε όλοι με τις ευθύνες μας. Η δική μας πρόταση δεν αντιμετωπίζει πλαστά προβλήματα».

    Αυτό τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη λήψη απόφασης για την προθεσμία που η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος θα παραδώσει την έκθεσή της.

    «Αναμετριόμαστε σήμερα με τις ευθύνες μας για να μη γίνει απρόσφορη η αναθεώρηση. Θα ασκήσουμε όλες τις αρμοδιότητες που έχουμε ώστε να γίνει μια τολμηρή αναθεώρηση μέσω της ψήφου του ελληνικού λαού», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για υποκρισία και ότι αντιλαμβάνονται ως ερμηνευτικό περίγελο το Σύνταγμα.

    «Δεν είναι δυνατόν αυτοί που το αντιλαμβάνονται ως ερμηνευτικό περίγελο το Σύνταγμα, που με σφετερισμό προκάλεσαν τη διάλυση της Βουλής και καταχρώμενοι το Σύνταγμα αγνόησαν το δημοψήφισμα που προκάλεσαν, να αναδεικνύουν ότι θέλουν με αυτό τον τρόπο να φέρουν το λαό στο προσκήνιο. Οι ίδιοι που αγνόησαν το Σύνταγμα να κατηγορούν τη ΝΔ ότι το αντιλαμβάνεται ως απειλή», τόνισε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε:

    «Να κατηγορεί εμάς στη ΝΔ που δύο χρόνια πριν έχουμε προτείνει να έρθει απολύτως στο προσκήνιο ο λαός και να αναδείξει το ρόλο του. Ποιος φοβάται το λαό στο προσκήνιο; Αυτός που τον κολακεύει ή αυτός που θέλει να τον καταστήσει κυρίαρχο των προτάσεων του;»

    Και ο κ. Τασούλας συνέχισε:

    «Η πρόταση της ΝΔ δεν αντιμετωπίζει πλαστά προβλήματα. Δεν κινδυνεύει η δημοκρατία στη χώρα μας. Ούτε το Σύνταγμα ήταν η αιτία που χρεοκόπησε η χώρα. Χρεοκόπησε γιατί το πολιτικό προσωπικό και ο δημόσιος λόγος δεν μπόρεσαν να την εκσυγχρονίσουν και να διαπαιδαγωγήσουν τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση προχωρούσε με ρυθμό βάδην και η αντιπολίτευση φώναξε όχι βάδην, τροχάδην».

    «Αν θέλουμε να περιβάλουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος με την πρέπουσα ιστορική διάσταση πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτή η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες του λαού», υπογράμμισε ο κ. Τασούλας ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για εμπαιγμό όταν μιλά για συναίνεση.

    «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην επιστολή που απέστειλε σε πολιτικούς αρχηγούς και “νομίζοντες” πολιτικούς αρχηγούς, γράφει ότι αυτή η αναθεώρηση πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία συναίνεσης, πολιτικής και κοινωνικής. Να μην πέσει όμηρος του βραχέως πολιτικού χρόνου.

    Προφανώς εμπαίζει τους πάντες. Η σημασία της έναρξης της αναθεώρησης του Συντάγματος για εμάς δεν είναι να μετατρέψουμε το Σύνταγμα σε απρόσφορη απόπειρα και να το χρησιμοποιήσουμε για καθαρά προεκλογική σκοπιμότητα. Να αποτελέσει δηλαδή στην ουσία μηχανισμό που θα κάψει, λόγω προθεσμιών βάσει του άρθρου 110, την ουσιαστική αναθεώρηση που χρειάζεται η χώρα για τα επόμενα 10 χρόνια, επαναλαμβάνοντας τις επιπτώσεις της αναιμικής αναθεώρησης του 2008», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Αν το Σύνταγμα νομίζουμε ότι είναι μαγικό, δεν είναι. Και δεν θα λύσει τα προβλήματα όπως φαντάζονται αυτοί που θεωρούν ότι μπορεί να καθιερωθεί Σύνταγμα ευτυχίας και οικονομικής ευμάρειας. Την οικονομική ευμάρεια θα την κάνει η οικονομική πρόοδος και η ανάπτυξη, γι’ αυτό προτείνουμε βάθεμα της αποτελεσματικότητας του κράτους, της διοίκησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε ο κ. Τασούλας.

    «Μη γελιέστε. Το Σύνταγμα δεν θα σας σώσει αλλά θα βοηθήσει μια αποφασιστική κυβέρνηση να λύσει τους γόρδιους δεσμούς που έχει η χώρα. Για να μην πιστεύουμε ότι υπάρχουν μαγικά Συντάγματα εμείς λέμε ότι με μια αποφασιστική κυβέρνηση, αυτήν που θα εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός μετά τις εκλογές, δεν θα αργήσει να έρθει η ώρα που η Ελλάδα θα συμβαδίσει στην ανάπτυξη, στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο, αποφασιστικά και θεσμικά», κατέληξε ο κ. Τασούλας.

  • 13:30

    Ανδ. Λοβέρδος: Να έχει επίκεντρο τον άνθρωπο η Συνταγματική Αναθεώρηση

    «Πάνω από δύο χρόνια περιφέρανε τη Συνταγματική Αναθεώρηση στις γειτονιές και τώρα που ήρθε στη Βουλή αποφασίζουν να το αντιμετωπίσουμε με συνοπτικές διαδικασίες», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

    Από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για το συμφέρον των πολιτών και της Δημοκρατίας.

    Όπως τόνισε, «πρέπει ο πολίτης να αισθανθεί ότι με την αναθεώρηση λύνονται δικά του προβλήματα».

    «Εάν η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και την διευκόλυνση της καθημερινότητάς του θα απευθυνθεί σε ώτα μη ακουόντων.

    «Κύρος από το κύρος του Συντάγματος και μόνο, δεν αντλεί κανένας», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.

  • 13:28

    Γ. Μαυρωτάς: Να καθιερωθεί συνταγματικά ως υποχρεωτική για το κράτος η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού

    H ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους, πρέπει να καθιερωθεί συνταγματικά ως υποχρεωτική για το κράτος και όχι ως απλή δυνατότητα, δήλωσε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

    Κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο κ. Μαυρωτάς σημείωσε ότι πρέπει να συμπεριληφθούν στο Σύνταγμα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα, τα ζώα, τον σεβασμό στο περιβάλλον γενικότερα τον τρίτο πυλώνα, αυτόν της βιώσιμης ανάπτυξης, μαζί με την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

    Είπε επιπλέον ότι υπάρχουν θέματα τα οποία το Ποτάμι στηρίζει, όπως οι διακριτοί ρόλοι Κράτους - Εκκλησίας. «Πιστεύουμε ότι θα είναι προς όφελος και των δύο. Και της Εκκλησίας και του κράτους», διευκρίνισε.

    Ο κ. Μαυρωτάς προειδοποίησε πως «Αν δεν σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και εντάξουμε την όλη διαδικασία στο μικροπολιτικό παιχνίδι, έχουμε χάσει». «Θα μετρηθούμε όλοι μας με την ευθύνη. Αν δώσουμε ιδεολογικό και όχι ορθολογικό χαρακτήρα στη συζήτηση, θα υψώσουμε τείχη», πρόσθεσε.

  • 13:25

    Ν. Βούτσης: «Απύθμενο θράσος από τη Χρυσή Αυγή η αποθέωση του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου»

    Την αντίδραση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση προκάλεσε η αποθέωση στο δικτάτορα Παπαδόπουλο, από βουλευτή της Χρυσής Αυγής, νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια. «Πρόκειται για απύθμενο θράσος τις ημέρες μάλιστα που ο λαός, ιδίως η νεολαία, γιορτάζει την εξέγερση του Νοέμβρη, από το βήμα της Βουλής η Χρυσή Αυγή να αποθεώνει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο», ήταν η οργισμένη αντίδραση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στην ομιλία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ευάγγελου Καρακώστα.

    Ο χρυσαυγίτης βουλευτής, κατά τη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, είπε πως «ο μοναδικός μέχρι σήμερα εκλεγμένος απευθείας από το λαό, μέσω δημοψηφίσματος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο Γεώργιος Παπαδόπουλος».

    «Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος δεν εξελέγη με διαδικασίες δημοκρατικές Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα στη χούντα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ήταν απολύτως παράνομες όλες οι πράξεις της 7ετίας για να μην αναφερθώ και στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν σε εκείνο το ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα, μετά το δήθεν βασιλικό πραξικόπημα», παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Πρόκειται για απύθμενο θράσος τις ημέρες μάλιστα που ο λαός, ιδίως η νεολαία, γιορτάζει την εξέγερση του Νοέμβρη, από το βήμα της Βουλής η Χρυσή Αυγή να αποθεώνει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο».

    Ο βουλευτής Ε. Καρακώστας αναφέρθηκε και στην παρουσία του προέδρου της Βουλής, πριν από λίγες ημέρες, στη δίκη της Χρυσής Αυγής και τον κατηγόρησε ότι με την παρουσία του αυτή, η κυβέρνηση επιχειρεί πολιτική παρέμβαση στη δίκη. «Ο πρόεδρος της Βουλής και κάτι παρατρεχάμενοι του ΣΥΡΙΖΑ που τον συνόδευαν ομολόγησαν την ωμή πολιτική παρέμβαση στην ανεξάρτητη κατά τα άλλα δικαστική εξουσία», είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

    «Η δημοσιότητα της δίκης είναι εγγύηση και εχέγγυο για τη σωστή διεξαγωγή της στη βάση του δικαιϊκού μας συστήματος και ως εκ τούτου η παρουσία μας στη δίκη είναι ένα σήμα για την ανάγκη δημοσιότητας, επιτάχυνσης και απόδοσης δικαιοσύνης», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι η παρουσία στη δίκη ήταν και η ανταπόκριση στο αίτημα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου τα εθνικά κράτη να εντείνουν τον αγώνα τους απέναντι στα φαινόμενα ρατσιστικής, ξενοφοβικής και φιλοφασιστικής βίας. 

  • 12:13

    Ν. Παρασκευόπουλος: Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν τα δικαιώματα όλων, τη χώρα, τη δημοκρατία 

    «Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρείτε ρυθμίσεις, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του. Στο σύνολό τους, οι προτάσεις αφορούν τα δικαιώματα όλων, τη χώρα γενικά, τη δημοκρατία γενικά» ανέφερε ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο πρώτος βουλευτής που έλαβε τον λόγο στην αναθεωρητική διαδικασία που εκκινεί σήμερα με τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

       «Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ενυπάρχουν και προτάσεις που διακινδυνεύουν ακόμη και κόστος ψήφων, προκειμένου να υπηρετηθούν διαχρονικές αξίες, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας» υποστήριξε ο κ. Παρασκευόπουλος, που έκανε την εισήγηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «το Σύνταγμα δεν είναι ένα ξαφνικό συμβόλαιο σοφών, αλλά προκύπτει μέσα από τους αγώνες των λαών και μέσα από κορυφαίες κοινωνικές αντιθέσεις».

       Αναφερόμενος στην πολιτική φυσιογνωμία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, υπογράμμισε ότι «αυτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εμπνέεται από μια ιστορική συγκυρία: αυτή της συνάντησης των αξιών της αριστεράς με τη δημοκρατία». Αν μια έννοια έχει συνδεθεί μέχρι σήμερα με τον πολιτικό λόγο της αριστεράς, διευκρίνισε, αυτή είναι η ισότητα. Στο κλίμα αυτό, ο κ. Παρασκεύπουλος επισήμανε ότι σήμερα η κρίση έχει αυξήσει τους πληθυσμούς των μη εχόντων και τους έχει καταστήσει πλειοψηφικούς, «γι΄αυτό και η ουσιαστική λειτουργία των κανόνων της δημοκρατίας έχει πλέον εξισωτική δυναμική και τείνει προς τις κοινωνικές αλλαγές και μάλιστα τις ριζοσπαστικές».

       Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το κέντρο βάρους της πρότασης Αναθεώρησης του Συντάγματος είναι οπωσδήποτε η «εμβάθυνση της δημοκρατίας» και δομικά στοιχεία στη δημοκρατία είναι η συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις, δηλαδή οι θεσμοί αντιπροσώπευσης. Γι΄αυτό και ο κ. Παρασκευόπουλος πρόταξε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος μέσα στο συνταγματικό κείμενο. «Η τυπική αναβάθμιση της ρύθμισης σε συνταγματική, διασφαλίζει την πρόληψη σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα είχαν βραχυπρόθεσμους κομματικούς ορίζοντες» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

       Ξεχωριστή αναφορά επεφύλασσε και στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 86 του Συντάγματος (ευθύνη μελών κυβέρνησης) για να υπογραμμίσει ότι είναι ζήτημα που αφορά την λειτουργία της δημοκρατίας και την αντιπροσωπευτικότητα και ότι διασφαλίζει τη λογοδοσία των πολιτικών ως στοιχείο της δημοκρατίας.

       Αλλά και για το άρθρο 16 (παιδεία) που δεν έχει ενταχθεί στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι «ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης στην Ελλάδα δεν είναι απλώς αναγκαίος είναι και ζωτικός». Πρόσθεσε δε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για εφαρμογές που προάγουν την ανταγωνιστική θέση των ιδιοκτητών τους. Αντίθετα, στο δημόσιο πανεπιστήμιο οι διδάσκοντες είναι ελεύθεροι να ερευνούν τα πάντα και να αναπτύσσουν γνώμες και απόψεις, ακόμη και κατά του ίδιου του κράτους.