Δ.Τζανακόπουλος: Πρώτα συνολική συμφωνία και μετά νομοθέτηση

 
Τζανακόπουλος: Αισιοδοξούμε, αλλά χωρίς συνολική συμφωνία για το χρέος δεν νομοθετούμε

Ενημερώθηκε: 29/03/17 - 17:13

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει αν δεν υπάρξει πρώτα συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη «βαθιά πεποίθηση» ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, και συνέχισε: «Επομένως, η πορεία των πραγμάτων θα έχει ως εξής: Τεχνική συμφωνία, στη συνέχεια διαπραγμάτευση για τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και για τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2019 και στη συνέχεια η νομοθέτηση του κύριου όγκου των συμφωνηθέντων. Από εκεί και πέρα, μεταξύ της τεχνικής συμφωνίας και της απόφασης για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, αν θέλετε, υπάρχει πιθανότητα να νομοθετηθούν κάποια δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα, τα οποία θα έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Για παράδειγμα, σήμερα μπήκε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Τέτοιου είδους ζητήματα που δεν δημιούργησαν πολιτική σύγκρουση».

Για το θέμα της ΔΕΗ σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι «συμπαγής» στην υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της και σε ερώτηση για τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών για «βαποράκια συμφερόντων» απάντησε: «Η θέση της κυβέρνησης, η οποία έχει πάρα πολλές πιθανότητες επιτυχίας, είναι ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και ως προς αυτό είμαστε απολύτως συμπαγείς. Ο κ. Σκουρλέτης δεν μιλάει για πολιτικά βαποράκια. Μιλάει για βαποράκια ιδιωτικών συμφερόντων, τα οποία, είναι γνωστό στην Ελλάδα της κρίσης, λόγω της πτώσης των τιμών έχουν πολλές φορές την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της δημόσιας περιουσίας. Και ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, αυτής τουλάχιστον της κυβέρνησης, είναι να μην επιτρέψει κάτι τέτοιο. Και γι’ αυτό τον λόγο διαπραγματευόμαστε. Δεν μπορούμε να δίνουμε δημόσιες υποδομές κάτω του κόστους, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε αιτήματα των δανειστών. Θα υπερασπιστούμε τη δημόσια περιουσία».

Όχι στις ομαδικές απολύσεις


Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και πολύ περισσότερο στο λοκ άουτ και υπογράμμισε: «Τα εργασιακά, έχω την εντύπωση, ότι θα είναι τόσο θετικά που θα χαρούμε κιόλας να τα νομοθετήσουμε».

Για το συνταξιοδοτικό σημείωσε πως «γίνεται προσπάθεια να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος για μια ήπια προσαρμογή».

Δεν είναι κάτι νέο οι θέσεις του γερμανικού ΥΠΟΙΚ

θέσεις του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας

Σχολιάζοντας δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας για τις , επισήμανε: «Δεν μας είπε κάτι καινούριο. Αυτό το οποίο λέει το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα, είναι πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαφωνεί με πάγωμα επιτοκίων. Ωστόσο, η ρύθμιση του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να γίνει με επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων, αλλά και με άλλες τεχνικές ρυθμίσεις. Επομένως δεν μαθαίνουμε κάτι νέο».

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν ο κ. Σόϊμπλε αρνηθεί να συζητήσει μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ή αν το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε:

«Η εκτίμηση μου -και γι’ αυτό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τόσο εντατικούς ρυθμούς- είναι ότι κανείς δεν θέλει αυτή τη στιγμή να δημιουργήσει μια ακόμα τεράστια κρίση στο εσωτερικό της Ευρώπης».

Υπενθύμισε ότι η Γερμανία είναι εκείνη η οποία θέτει ως προϋπόθεση για τη συνέχιση του προγράμματος τη συμμετοχή του ΔΝΤ και παρατήρησε: «Επομένως, θα πρέπει και η Γερμανία -και νομίζω ότι το καταλαβαίνουν αυτό από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης- να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα του ΔΝΤ, στο βαθμό που θέλει να συνεχίσει το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα».

Σχετικά Θέματα:

Δ. Τζανακόπουλος: Πολύ σύντομα το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης