Η Μέρκελ θα... λύσει και το Κυπριακό για τον Αλέξη Τσίπρα

 
Η Μέρκελ θα... λύσει και το Κυπριακό για τον Αλέξη Τσίπρα

Ενημερώθηκε: 20/06/17 - 09:12

Κάποτε την ήθελε «έξω από την χώρα» και τώρα την παρουσιάζει σαν «μεγάλη σύμμαχο». Ο λόγος για την Άνγκελα Μέρκελ όπου παρουσιάζεται από τον Αλέξη Τσίπρα σαν το «χαρτί» που θα το βοηθήσει να λύσει το Κυπριακό.

Αλέξης Τσίπρας

Στη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς ο έδειξε να πιστεύει πως μετά το Eurogroup η χώρα μπαίνει σε νέα περίοδο και ζήτησε την συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, χωρίς όμως να δείχνει πως θα μπορέσει να τους πείσει.

Νέας Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος της , άλλωστε, στην τελευταία δημόσια παρέμβασή του δεν είχε αφήσει περιθώρια για συνεννόηση. «Μας χωρίζει πολιτική άβυσσος, εκφράζουμε δύο διαφορετικούς κόσμους, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για συνεργασία», δήλωσε την περασμένη, επιμένοντας ταυτόχρονα ότι στην κοινωνία υπάρχει το αίτημα για πολιτική αλλαγή.

Λύση στην Κύπρο με «διαιτητή» τη Μέρκελ

Στις συζητήσεις με τους επικεφαλείς του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για εξελίξεις στην επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μετέφερε στους συνομιλητές του την πληροφορία ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα οριστεί νέα συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον εκπρόσωπο των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί για να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι συνομιλίες, κάτι που συζητήθηκε και συμφωνήθηκε στις συνομιλίες που είχε λίγες ώρες νωρίτερα με την ελληνική κυβέρνηση ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Από τις περιγραφές του κ. Τσίπρα, οι συνομιλητές του αποκόμισαν την εντύπωση ότι στην υπόθεση εμπλέκεται ενεργά η Γερμανία και η καγκελάριος Μέρκελ που θέλει να διαδραματίσει «ρόλο διαιτητή». Κατά τους ισχυρισμούς του, μάλιστα, το Βερολίνο, λόγω και της σχέσης που έχει αναπτύξει ο ίδιος από τις συχνές επαφές που είχε τελευταία με την καγκελάριο, θέλει να μεσολαβήσει η Αθήνα για να υπάρξει επαναπροσέγγιση της Άγκυρας με την Ευρώπη και σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση Ερντογάν να κάνει παραχωρήσεις στο ζήτημα της Κύπρου.

Καθοδηγητής του Τσακαλώτου ο Λε Μερ

Ευκλείδη Τσακαλώτο

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην ορθότητα της διαπραγματευτικής τακτικής που ακολούθησε με τις πολύμηνες διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά την ίδια ώρα εμφανίστηκε διαλλακτικός λέγοντας ότι «ακόμη και αν έγιναν κάποια λάθη, το αποτέλεσμα ήταν επωφελές για τη χώρα μας». Εμφανίστηκε, μάλιστα, ως ευρωπαϊστής και θιασώτης των επιλογών του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο εκθείασε όπως και τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ για τον οποίο είπε ότι «βοήθησε πολύ στο τελευταίο Eurogroup και ήταν εκείνος που καθοδήγησε τον ».

«Διαφημίζει» την απόφαση του Eurogroup

Eurogroup

Χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσει (;) την αντιπολίτευση πως η απόφαση του ήταν καλή για την Ελλάδα και ανοίγει τον δρομο για έξοδο στις αγορές.

Ο πρωθυπουργός ενημερώνει αναλυτικά για τη συμφωνία και εξηγεί ότι ο συνδυασμός με την απόφαση της 24ης Μαΐου και του 2016 που ορίζει ως ανώτατο όριο το 15% του ΑΕΠ για την πληρωμή των δανείων, τα πρωτογενή πλεονάσματα και οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι το κλειδί ενός αλγόριθμου που προσδιορίζει τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, με αποτέλεσμα αυτό να μπαίνει σε τροχιά βιωσιμότητας.

Ο κ. Τσίπρας επιμένει επίσης στις σαφείς δεσμεύσεις που έλαβε από το Eurogroup για την αναπτυξιακή τράπεζα.

Από το Μαξίμου δεν αναμένουν κάποια θετική ανταπόκριση από τους πολιτικούς αρχηγούς. Άλλωστε δεν είναι το ζητούμενο κάποια συναίνεση ή σύγκλιση. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η αντιπολίτευση και ειδικά η αξιωματική θα συνεχίσει τη σκληρή κριτική. Εκτιμούν όμως ότι ο καθαρός πολιτικός ορίζοντας είναι δεδομένος πλέον μετά τη συμφωνία και αυτή η κριτική θα πέφτει στο κενό, αφού δεν υπάρχει κάποιο «δια ταύτα» - δηλαδή δεν τίθεται καν θέμα σεναρίου εκλογών για τους επόμενους πολλούς μήνες!

Το πρωί της Τετάρτης αναμένεται να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος της πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης της συμφωνίας, καθώς θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι αλλάζει στον Κανονισμό της Βουλής-Για ποιους ανοίγει η πόρτα

Κικίλιας: Μείωση της φορολογίας και μείωση των δαπανών του κράτους το πρώτο μέλημα της ΝΔ

Υπ. Εργασίας: Οι Ρομά και θέλουν και μπορούν να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας μας