Κυπριακό... ώρα μηδέν-Νέα πρόκληση: Η Αγκυρα φρέναρε τη διάσκεψη

 
Νέα σφαγή σε φυλακή της Βραζιλίας-Αποκεφαλίστηκαν κρατούμενοι (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενημερώθηκε: 15/01/17 - 10:44

Η Τουρκία τα θέλει στο Κυπριακό και προκαλεί. Η παρουσία της Τουρκίας στη Διάσκεψη της Γενεύης έγινε για την κατάθεση των γνωστών της θέσεων και για αξιοποίηση πολιτικών πλεονεκτημάτων και όχι για να προχωρήσει η διαδικασία. Αυτό προκύπτει από το παρασκήνιο που διαδραματίσθηκε το τετραήμερο των διεργασιών για το Κυπριακό.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπέβαλε την ιδέα για τη σύσταση Ομάδας Εργασίας, ώστε να αποτρέψει συνέχιση των συζητήσεων σε πολιτικό επίπεδο, που είχε προγραμματισθεί από τον ΟΗΕ να διεξαχθούν και την Παρασκευή. Οι εμπλεκόμενοι είχαν ενημερωθεί για ολοήμερες συζητήσεις στις 13 Ιανουαρίου. Όπως πληροφορούμαστε, μετά το τελετουργικό, στο γεύμα της περασμένης Πέμτπης, άρχισε η συζήτηση στη διάρκεια της οποίας τόσο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί (ποιο έντονος από ό,τι πληροφορούμαστε) επέμειναν σε εγγυήσεις και παραμονή στρατευμάτων.

Ο Ακιντζί πολλές φορές επανέλαβε ότι ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων συνδέεται με την παρουσία της Τουρκίας στο νησί. Στην αντίπερα όχθη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Νίκος Κοτζιάς απέρριψαν την τουρκική θέση. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών έκανε γενικές τοποθετήσεις αποφεύγοντας την ουσία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε προσυνεννόηση μεταξύ Άγκυρας, Λονδίνου και ανθρώπων του ΟΗΕ για έναρξη την περασμένη Παρασκευή των συζητήσεων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, έχοντας ετοιμάσει ανακοίνωση ακόμη και για την ώρα έναρξης. Τούτο, όταν αποκαλύφθηκε, προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα να την αποσύρει.

Στο μεταξύ, σε σχέση με την πρόθεση του Έσπεν Μπάρθ Άιντα να παρουσιάσει ιδέες για την Ασφάλεια, αυτό δεν έγινε επειδή η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της σύστασης Ομάδας Εργασίας, που έγινε, μάλιστα, μέσα από αντιπαραθέσεις (κυρίως Ελλάδος και Τουρκίας). Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», στην πρότασή του ο κ. Άιντα αναφέρεται στα διάφορα επίπεδα ασφάλειας (εξωτερική, εσωτερική, εφαρμογή συμφωνίας).

Παράλληλα σε μια προσπάθειά του να δελεάσει την Αθήνα επικαλείται στις ιδέες του το Σύμφωνο Φιλίας που έχει προτείνει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Σπεύδει, ωστόσο, να προσθέσει την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων και εγγυήσεων για μεταβατική περίοδο, θέσεις που δεν γίνονται αποδεκτές από την Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Κυπριακό-Κατρούγκαλος: «Θετική η Γενεύη, οι λεονταρισμοί δεν ωφέλησαν ποτέ κανένα»

Οργισμένο tweet του Νίκου Κοτζιά στους επικριτές του για το Κυπριακό

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Αναστασιάδη

Γιούνκερ: Η Κομισιόν θα διαθέσει 3,1 δισ. σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού

Κυπριακό... ώρα μηδεν-Νέα πρόκληση: Ο Ερντογάν ζητά εδάφη