Οι τζιχαντιστές βρίσκονται στην Ελλάδα-Εξαρθρώθηκαν 2 κυκλώματα

 
Οι τζιχαντιστές βρίσκονται στην Ελλάδα-Εξαρθρώθηκαν 2 κυκλώματα

Ενημερώθηκε: 13/11/16 - 22:02

Υπάρχουν τζιχαντιστές στη χωρα μας. Σχεδόν 60.000 μετανάστες υπάρχουν στην Ελλάδα σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, εκ των οποίων οι περίπου 30.000 μπορούν να φύγουν ακόμη και αυτή την στιγμή.

«Τα hotspot που φιλοξενούν πρόσφυγες θα καίγονται γιατί οι πρόσφυγες εξεγείρονται γιατί δεν θέλουν να μείνουν στην χώρα μας» τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ότι συμβαίνει» στο κανάλι «Ε».

Ο κ.Μουζάλας είπε ότι «μέσα στα κύματα προσφύγων που έχουν μπει στη χώρα μας, καταφέραμε να εξαρθρώσουμε δύο κυκλώματα Τζιχαντιστών και η κυβέρνηση είναι συνέχεια πάνω στο θέμα αυτό».

Ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής επισήμανε ότι «τα νησιά έχουν μεγάλο πρόβλημα,δοκιμάζονται από το προσφυγικό-μεταναστευτικό, γιατί η αύξηση του πληθυσμού εκεί δημιουργεί προβλήματα,τα οποία το κράτο προσπαθεί να τα λύσει και δεν είναι απών από το πρόβλημα αυτό.Ασφαλώς οι συνθήκες στα νησιά δεν είναι και οι καλύτερες,πρέπει να τις βελτιώσουμε και ζητάμε σε αυτό την βοήθεια των τοπικών φορέων».

Ο κ.Μουζάλας είπε ότι «στην χώρα μας υπάρχουν τώρα 60.000 μετανάστες,από τους οποίους οι 30.000 μπορούν να φύγουν, ενώ θα δούμε τι θα γίνει και με τους υπόλοιπους».

Οι έρευνες στην Ελλάδα

Μετά από έρευνα των ελληνικών αρχών σε συνεργασία με υπηρεσίες από την Ιταλία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ πρέκυψαν στοιχεία για στρατολογήσεις τζιχαντιστών στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου αλλά και για παρουσία στην Αθήνα στελεχών του ISIS. Σύμφωνα με την έρευνα οι απάνθρωπες συνθήκες μέσα στις οποίες διαβιούν οι πρόσφυγες στερημένοι από κάθε ελπίδα να περάσουν τα σύνορα, παρέχουν πρόσφορο έδαφος στους τζιχαντιστές να αναπτύξουν τις ριζοσπαστικές ιδέες τους.

Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα οι στρατολογήσεις τζιχαντιστών στην Ελλάδα φέρονται να πραγματοποιούνταν μέσω chat room στον ιστότοπο Paltalk.

Κεντρικό ρόλο μάλιστα είχαν στελέχη του ISIS που ζούσαν στη Νορβηγία, αλλά και στην Ιταλία, πολλοί από τους οποίους έδιναν "παρών" στη χώρα μας.

Στελέχη των ελληνικών αρχών εκφράζουν φόβο για τυχόν δραστηριοποίηση 150 φανατικών ισλαμιστών που έχουν εκπαιδευθεί στο Κόσοβο και στη Βοσνία.

Το θέμα της στρατολόγησης τζιχαντιστών στην Ελλάδα έγινε γνωστό για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2015 και μετά από πολύμηνη έρευνα οδήγησε στη σύλληψη 13 ατόμων σε Ιταλία, Βρετανία και Νορβηγία. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η ελληνική διάσταση είναι πολλαπλή καθώς όπως προέκυψε από τις συνομιλίες στο chat room στρατολόγησης προσδιορίστηκε η παρουσία μελών στην Ελλάδα.

Πέρασμα η χώρα μας

Όπως προαναφέραμε οι στρατολογήσεις τζιχαντιστών στην Ελλάδα φέρονται να πραγματοποιούνταν μέσω chat room στον ιστότοπο Paltalk. Ακόμη δύο συνεργάτες του καθοδηγητή έκαναν επισκέψεις στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον Αλγερινό Ουμά Ομάρ Σεμπλάλ και τον Αρφάν Γκάντι Μπχάτι, ενώ ακόμη και δύο ηγετικά στελέχη του δικτύου, ο Αλί Αμποντουλάχ Σαλίχ και ο Αμπντούλ Ταχμάν Νουρόζ είχαν έλθει στην Ελλάδα από την Ιταλία. Ένας ακόμη επικίνδυνος τζιχαντιστής, που συνελήφθη πριν από λίγους μήνες στις Βρυξέλλες, πέρασε από την Λέρο το Σεπτέμβριο του 2015 για να μεταβεί στην Ευρώπη.

Οι βελγικές αρχές τον είχαν συλλάβει μαζί με τον Μοχάμεντ Αμπρινί, που θεωρείται, ότι συμμετείχε στην πολύνεκρη επίθεση στο Παρίσι, καθώς και τον Οσάμα Κραγιέμ, που κατηγορείται ότι συμμετείχε στο μακελειό των Βρυξελλών και ο οποίος μπήκε στην Ευρώπη από τη Λέρο για να βρεθεί στην Αυστρία, τη Γερμανία και κατόπιν, στο Βέλγιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων των ερευνών, δεκάδες μέλη του ISIS πέρασαν από την χώρα μας, για να βρεθούν στην στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις βελγικές αρχές, ο Κραγιέμ χρησιμοποιούσε το όνομα Ναΐμ Αλ Χαμέντ και θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνος. Ερευνάται αν συνόδευε τον βομβιστή του μετρό, Χαλίντ Μπακράουι, στην πολύνεκρη επίθεση.

Οι αρχές θεωρούν ότι ο Κραγέμ βρέθηκε στη Λέρο συνοδευόμενος από έναν ακόμη άνδρα, με το όνομα Μονίρ Αχμέντ Αλλάτζ, το Σεπτέμβριο του 2015. Ακολούθως ταξίδεψαν μέσα από την Αυστρία για να φτάσουν σε κέντρο προσφύγων στο Ουλμ, της Γερμανίας. Ο Κραγέμ διέμενε στο Μάλμοε της Σουηδίας και ήταν γνωστός στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της χώρας, δήλωσε στο CNN ο Σουηδός ειδικός κατά της τρομοκρατίας, Μάγκνους Ράνστορπ. Στο παρελθόν είχε δημοσιεύσει στο διαδίκτυο φωτογραφίες του με αυτόματα όπλα από το έδαφος της Συρίας. Σύμφωνα με τη Le Monde, DNA του 28χρονου τζιχαντιστή βρέθηκε στο διαμέρισμα από το οποίο αναχώρησαν οι τρεις βομβιστές του αεροδρομίου των Βρυξελλών.

Ο βομβιστής του μετρό των Βρυξελλών, Χαλίντ ελ Μπακράουι, βρέθηκε το καλοκαίρι του 2015 στην Αθήνα. Το δίκτυο Sky Italia μετέδωσε ότι στις 23 Ιουλίου 2015, ο Χαλίντ ελ Μπακράουι, έφτασε στο αεροδρόμιο της ιταλικής πόλης Τρεβίζο με πτήση της εταιρίας Ryanair, προερχόμενος από τις Βρυξέλλες. Την επομένη, στις 6 το πρωί, επιβιβάσθηκε από το αεροδρόμιο Μάρκο Πόλο της Βενετίας σε πτήση Volotea με προορισμό την Αθήνα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Επιπλέον, σύμφωνα με την επίσης ιταλική εφημερίδα La Republica λίγες μόνο μέρες αργότερα στην Ελλάδα έφτασε μέσω Ιταλίας και ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος είχε ενεργό συμμετοχή στις επιθέσεις στο Παρίσι και κρατείται από τις βελγικές Αρχές.

Η Europol υπολογίζει σε 3 έως 5 χιλιάδες τους ευρωπαίους υπηκόους που έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου.


Πηγές: Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ και zougla.gr