Παυλόπουλος: Η Ελλάδα είναι η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας...

 
Την επιθυμία του Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί επισήμως την Αθήνα μετέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός στον  Προκόπη Παυλόπουλου

Ενημερώθηκε: 19/06/17 - 16:46

Μπιναλί Γιλντιρίμ

Το δικό του μήνυμα για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος αφού καλωσόρισε τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εμείς οι Έλληνες πάντα επιθυμούσαμε, επιθυμούμε και θα επιθυμούμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, πάντα πιστεύαμε ότι εκείνα που μας χωρίζουν πολύ λιγότερα από αυτά μας ενώνουν, ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον Τούρκο πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας, λέγοντας πως «η Ελλάδα είναι η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας για την Ευρώπη», και προσθέτοντας ότι για να μπορεί να ανήκει κανείς στην ευρωπαϊκή οικογένεια πρέπει να σέβεται στο ακέραιο το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Με «πυξίδα» τη φράση αυτή, ό,τι χωρίζει τις δύο χώρες, μπορεί να αντιμετωπισθεί με βάση το διεθνές δίκαιο, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος στη συνέχεια αποδέχθηκε την πρόταση του Μπ. Γιλντιρίμ για επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα.

Υπό τον όρο, διευκρίνισε ο Πρ. Παυλόπουλος, ότι θα προετοιμασθεί καλά για να έχει αποτελέσματα, ούτως ώστε να ανοίξει νέα σελίδα στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. «Οι λαοί θέλουν να ζήσουν ειρηνικά» έκλεισε ο Πρόεδρος, με την πρόσθετη επισήμανση ότι για τα λάθη ευθύνονται οι ηγεσίες τους.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον ΠτΔ και του μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, του κυρίου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και την επιθυμία του επισκεφθεί επισήμως την Αθήνα.

«Ήσασταν ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που επισκέφθηκε την Τουρκία 65 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη που πραγματοποίησε Έλληνας Πρόεδρος Δημοκρατίας» είπε πριν αναφερθεί το ζήτημα της καλής γειτνίασης αλλά και της ενταξιακής πορείας την Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Φυσικά, υπάρχουν θέματα για τα οποία σκεπτόμαστε με διαφορετικό τρόπο. Ωστόσο αυτά που μας ενώνουν, τα θέματα για το οποία έχουμε κοινή προσέγγιση, είναι πολυάριθμα. Ως εκ τούτου, φρονώ ότι μία θετική προσέγγιση σ’αυτή την θετική ατζέντα, θα αποβεί επ’ωφελεία των δύο λαών και των δύο χωρών» τόνισε.

Και συνέχισε λέγοντας «Εμείς μοιραζόμαστε κοινό γεωγραφικό πλάτος. Και όπως λένε η γεωγραφία είναι μέρος της μοίρας ενός λαού. Άρα έχουμε μία κοινή μοίρα, ένα κοινό μέλλον να μοιραστούμε. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι η συνεργασία στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και του σεβασμού της κυριαρχίας της καθεμιάς χώρας, θα συμβάλει να προχωρήσουμε έτι περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Έχουμε πλήρη συνείδηση της συμβολής της Ελλάδας στις προσπάθειες της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για όλα όσα κάνατε ως χώρα. Ωστόσο, εάν ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τα πεπραγμένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τελευταίο έτος, νομίζω ότι η Ευρώπη θα ‘έμενε στην ίδια τάξη’. Δεν έχει δώσει τον καλύτερό της εαυτό, για να μπορέσει να προχωρήσει στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. »