"Η απάντηση της Ελλάδας στην προκλητική ρητορική Ερντογάν, είναι η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο" τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Νίκος Βούτσης κηρύσσοντας απόψε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου «Η πολιτική κληρονομιά του Ελευθερίου Βενιζέλου - Συνέχειες & Ασυνέχειες».
Το συνέδριο συνδιοργανώνουν, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από το θάνατο του Ελ. Βενιζέλου, το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και το Μουσείο Μπενάκη στην αίθουσα της Γερουσίας στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου.
«Οι εθνικές επιλογές του Ελευθερίου Βενιζέλου, ή αν θέλετε, η συμβολή του στη χάραξη των διεθνών ισορροπιών και του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο καθόρισαν –και καθορίζουν μέχρι και σήμερα- τα σύνορα του ελληνικού κράτους. Βεβαίως, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη συγκυρία η συζήτηση αυτή να είναι ίσως πιο επίκαιρη από ποτέ, μετά την συνεχιζόμενη, κλιμακούμενη και προκλητική ρητορική του Προέδρου Ερντογάν, που το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανίζεται ως «αναθεωρητής» της Συνθήκης της Λωζάνης. Η απάντηση, προφανώς, δεν μπορεί παρά να είναι η σταθερή και διαχρονική προσήλωση της Ελλάδας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στην διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», τόνισε ο Νίκος Βούτσης.
Αναφερόμενος στην πολιτική κληρονομιά του Ελ. Βενιζέλου ο Πρόεδρος της Βουλής στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη μιας «συνολικής και χωρίς εμμονικές προκαταλήψεις προσέγγιση της προσωπικότητας του Ελ. Βενιζέλου που ενισχύει και ενδυναμώνει την διαχρονική και διακομματική αποδοχή του στο σύνολο του πολιτικού κόσμου», λέγοντας :
«Φέρνοντας, λοιπόν, στον νου μας, χάριν εμπλουτισμού της συζήτησης, την αναμφισβήτητα θετική για τα εθνικά μας συμφέροντα έκβαση του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, με την πρωταγωνιστική συμβολή και υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, οφείλουμε επίσης να σταθούμε και να αναλύσουμε τη σταδιακή απομείωση της επιρροής της κοινωνικής βάσης του βενιζελισμού, που είχε ως κύριο λόγο τη συσσώρευση αρνητικής εμπειρίας στα λαϊκά στρώματα από την διαρκή παράταση της εμπόλεμης κατάστασης της χώρας και οδήγησε, τελικά, στην εκλογική συντριβή του Βενιζέλου τον Νοέμβριο του 1920. Επίσης, ακόμη και ως προς τον εθνικό διχασμό, για τον οποίο η συλλογική ιστορική μνήμη αποδίδει κεντρική ευθύνη στο βασιλικό στρατόπεδο, εάν θέλουμε να εξάγουμε εποικοδομητικά συμπεράσματα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το «τανγκό» χορεύεται πάντοτε από δύο. Ή, τέλος, το ζήτημα της ψήφισης και εφαρμογής του περίφημου «ιδιώνυμου», που ευλόγως και διαχρονικά έβαζε στην ατζέντα της σχετικής συζήτησης η Αριστερά, δημιουργεί γόνιμο έδαφος συζήτησης περί του πεδίου προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών στις αρχές του 20ού αιώνα».
Στο συνέδριο παρευρέθηκε, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό και ο εγγονός του Ελ. Βενιζέλου κ. Λευτέρης Βενιζέλος, ο οποίος εξέφρασε τη βαθύτατη συγκίνησή του που βρέθηκε ξανά «στον ιερό χώρο της Βουλής, στον οποίο πριν 65 χρόνια είχε εισέλθει ως βουλευτής».
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο κ. Π. Σούρλας, Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η κα Ειρήνη Γερουλάνου, Μέλος της Διοικητικής και Εκτελεστικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη και ο κ. Γ. Πρασσανάκης, Πρόεδρος του Παραρτήματος Αττικής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Παρευρέθηκαν επίσης ο Ά Αντιπρόεδρος της Βουλής Αναστάσιος Κουράκης, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο Γ.Γ. της Βουλής κ. Κ. Αθανασίου, πρώην Υπουργοί, Βουλευτές κ.α.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Βέμπερ: Ο Ερντογάν να σεβαστεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα