Πέθανε ο ζωγράφος Άλκης Πιερράκος (ΦΩΤΟ)

 
Ο γνωστός ζωγράφος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1920 και πέρασε τα πρώτα του εφηβικά χρόνια στη Γιουγκοσλαβία

Ενημερώθηκε: 23/03/17 - 19:09

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 97 ετών, πέθανε χτες το βράδυ ο γνωστός ζωγράφος Άλκης Πιερράκος.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1920, ο Άλκης Πιερράκος πέρασε τα πρώτα του εφηβικά χρόνια στη Γιουγκοσλαβία.



Ως γιος διπλωμάτη, έζησε εκτός Ελλάδος μέχρι το 1938. Μετά τον πόλεμο, έφυγε πάλι για το εξωτερικό και ταξίδεψε στην Ευρώπη. Σπούδασε στην Ελβετία (Gewerbeschule, Basel, 1949-1951), και στο Λονδίνο (Slade School of Fine Arts και Central School of Arts and Crafts, 1951-1953), όπου μαθήτευσε για ένα διάστημα κοντά στον Oskar Kokoschka.

Κατά την περίοδο των σπουδών του γνωρίστηκε με σημαντικούς διανοούμενους, καλλιτέχνες και συλλέκτες, ασχολήθηκε περιστασιακά με τη σκηνογραφία και, το 1954, παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αγγλία (Heffer Gallery, Cambridge). Το ίδιο έτος (1954) εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι και ανέπτυξε σημαντική καλλιτεχνική και εκθεσιακή δραστηριότητα.

Στην Ελλάδα ξεκίνησε να εκθέτει έργα του από το 1964. Στις αρχικές φάσεις του έργου του είναι εμφανής μια διαδικασία αφομοίωσης επιρροών από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό και τις ακουαρέλες του Kandinsky, μαζί με στοιχεία από τη λυρική αφαίρεση της δεκαετίας του ’50.


Με τον καιρό διαμόρφωσε ένα προσωπικό ύφος, που συνδυάζει τη συγκινησιακή χρήση του χρώματος με την πειθαρχημένη σχεδιαστική οργάνωση της σύνθεσης.

Οι θεματικές αφετηρίες της ζωγραφικής του απηχούν ερεθίσματα και εμπειρίες, τόσο από τον κεντροευρωπαϊκό όσο και από τον μεσογειακό χώρο. Τοπία, κτίσματα, ανθρώπινες μορφές, μεταμορφώνονται σε ελλειπτικές εικόνες ψυχικής έντασης, που κινούνται μεταξύ παραστατικότητας και αφαίρεσης.



Το ίδιο ισχύει και για τα πολύ γνωστά μαυρόασπρα σχέδιά του με σινική μελάνη. Στην πολύχρονη και εξαιρετικά παραγωγική καλλιτεχνική του πορεία, συμμετείχε ενεργά στις καλλιτεχνικές ζυμώσεις της εποχής του, μένοντας πάντα πιστός στις αξίες της μοντέρνας ευρωπαϊκής ζωγραφικής.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας "La Ligne et le Signe" ("Η Γραμμή και το Σημείο", Παρίσι, 1972). Το 1995 ιδρύθηκε στο Παρίσι η APOAP (Association pour la promotion de l' oeuvre d' A. Pierrakos / Εταιρεία για την προώθηση του έργου του Άλκη Πιερράκου).

Είχε κάνει δεκάδες ατομικές εκθέσεις, κυρίως στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Συμμετείχε στα Ευρωπάλια (Βέλγιο, 1982) και σε ομαδικές εκθέσεις, σε Ευρώπη και Αμερική. Αναδρομικές εκθέσεις του παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα το 1997 (Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας και Πινακοθήκη Κυκλάδων, Σύρος), 2003 (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη) και 2007 (Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα).

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, μετέφερε τα θερμά συλλυπητήριά της στους οικείους του, ενώ για τον ίδιο είπε:

«Ο Άλκης Πιερράκος υπήρξε ένα σημαντικός καλλιτέχνης του ελληνικού εικαστικού στερεώματος. Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 97 χρονών, στην πόλη που του διέγειρε την έμπνευση στα τελευταία χρόνια της ζωής του, τη Ναύπακτο. Ακάματος δημιουργός, συνέχισε να έχει απέναντι του τον καμβά και τον χρωστήρα παρά την προχωρημένη ηλικία του. Έλαβε ευρωπαϊκή παιδεία με δάσκαλο τον σπουδαίο Oskar Kokoschka και στην παραπάνω από 70 χρόνια συνεπή και διαρκή καλλιτεχνική του διαδρομή γνώρισε και συνεργάστηκε κορυφαίους εκπροσώπους της μοντέρνας ευρωπαϊκής ζωγραφικής.

Έζησε ένα μεγάλο μέρος του βίου του στο Παρίσι όπου και ενστερνίσθηκε τα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής του. Με την πάροδο του χρόνου διαμόρφωσε το προσωπικό του ύφος, που χαρακτηρίζεται από μία γόνιμη ταλάντευση ανάμεσα στην παραστατικότητα και την αφαίρεση. Πρόσφατα παρουσίασε έκθεση με σχέδια εμπνευσμένα από το ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Στους οικείους του μεταφέρω τα θερμά μου συλλυπητήρια».