Νέες αποδείξεις για ύπαρξη νερού στο Διάστημα

Νέες αποδείξεις για ύπαρξη νερού στο Διάστημα
19/04/2017 - 11:21

Νέες αποδείξεις για την ύπαρξη νερού και σε άλλους πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα είναι οι μεγάλες κατολισθήσεις που λαμβάνουν χώρα στο νάνο πλανήτη Δήμητρα. Οι επιστήμονες κατέγραψαν τα φαινόμενα αυτά σημειώνοντας ότι έχουν κοινά σημεία με την Γη.

Η Δήμητρα, που βρίσκεται στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία, δείχνει να διαθέτει μεγάλες ποσότητες νερού σε μορφή πάγου λίγο κάτω από την επιφάνειά της.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Μπρίτνεϊ Σμιντ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια (Georgia Tech) στην Ατλάντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience», μελέτησαν στοιχεία που έστειλε το διαστημικό σκάφος «Dawn» (Αυγή) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Η ανάλυση των στοιχείων αποκάλυψε ότι στην επιφάνεια της Δήμητρας, που έχει μέγεθος περίπου όσο η πολιτεία του Τέξας, λαμβάνουν χώρα τριών διαφορετικών ειδών κατολισθήσεις, που μοιάζουν αντίστοιχα με ανάλογα φαινόμενα κίνησης παγετώνων, χιονοστιβάδων και τήξης πάγων στο δικό μας πλανήτη. Το 20% έως 30% των κρατήρων της διαμέτρου άνω των δέκα χιλιομέτρων εμφανίζουν κατολισθήσεις.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα γεωλογικά αυτά φαινόμενα δείχνουν πως η Δήμητρα καλύπτεται από ένα μίγμα βράχων και πάγων, κάτι που έχει παρατηρηθεί μόνο στη Γη και στον Άρη. Οι εκτιμήσεις για τις ποσότητες πάγου στη Δήμητρα κυμαίνονται μεταξύ 10% και 50% του συνολικού όγκου του ανώτερου γεωλογικού στρώματος κάτω από την επιφάνειά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Διάστημα οι δύο πρώτοι ελληνικοί μικροδορυφόροι (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

CERN: Βρέθηκαν στοιχεία πιθανών αποκλίσεων από το Καθιερωμένο Πρότυπο της σωματιδιακής φυσικής

Διεθνής διαστημικός διαγωνισμός της ΝΑSA σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ