Κατευθυντήριες οδηγίες στους Έλληνες γιατρούς για τον κορονοϊό θα δώσει σήμερα ή το αργότερο αύριο η ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων που έχει αναλάβει αυτήν την αποστολή από την ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.
Ο επικεφαλής της επιτροπής, Π. Γαργαλιάνος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, μιλώντας αποκλειστικά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο και τον Μ. Κεφαλογιάννη εξηγεί:
«Ο αλγόριθμος αυτός θα δίνει κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες στους θεράποντες γιατρούς, ώστε με αυστηρές προϋποθέσεις να συνεχίσουν να χορηγούν φάρμακα ή συνδυασμούς φαρμάκων με βάση την πραγματική κλινική εμπειρία που έχουμε ως σήμερα από επίσημες αναφορές που έρχονται από την Κίνα και παρατηρήσεις από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ».
Ο κ. Γαργαλιάνος, συντονιστής θέσεων ομοφωνίας των Ελλήνων λοιμωξιολόγων, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ που αφορά τις κλινικές μελέτες που γίνονται για γνωστά φάρμακα που ενδεχομένως βοηθούν στον έλεγχο της λοίμωξης από κορονοϊό, τονίζει:
«Σε έναν μήνα θα έχουμε τα πρώτα δεδομένα από τις κλινικές μελέτες που γίνονται στην Αμερική για το αντιικό φάρμακο Ρεντεμσιβίρ που χορηγείται για τον ιό έμπολα και υπάρχει και στην Ελλάδα ως παρηγορητική αγωγή».
Σημειώνεται, ότι αυτό το φάρμακο ήδη χορηγείται από λοιμωξιολόγους σε νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό στη χώρα μας.
Ερωτηθείς εάν είναι πολύ πρόωρο να δίνονται φάρμακα στους ασθενείς που νοσούν βαριά από κορονοϊό, χωρίς να έχουμε σαφείς αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα τους, η απάντηση του κ. Γαργαλιάνου είναι ξεκάθαρη:
«Ο κλινικός γιατρός δεν μπορεί να μείνει απαθής όταν συμβαίνει αυτό που συμβαίνει στη γειτονική Ιταλία. Υπό προϋποθέσεις, όπως οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, η συγχορήγηση άλλων φαρμάκων, η γενική εικόνα της πορείας του ασθενούς, και με εμπεριστατωμένη εξέταση του ασθενούς, ο θεράπων γιατρός θα μπορεί να χορηγεί θεραπεία ή συνδυασμό θεραπειών που έχουν αναφερθεί διεθνώς ότι πιθανώς έχουν όφελος για τον ασθενή».
Τέλος, ο κ. Γαργαλιάνος επισημαίνει ότι σε κάθε θεραπεία είναι βασική η τήρηση της ηθικής και δεοντολογίας στη χορήγηση φαρμάκων και υπογραμμίζει πως ο ασθενής ή οι συγγενείς του, αν δεν είναι σε θέση ο ίδιος, πρέπει απαραίτητα να ενημερώνονται για τη χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων.