Ποια είναι η χώρα που δεν γεννιούνται παιδιά με σύνδρομο Down

 
Ποια είναι η χώρα που δεν γεννιούνται παιδιά με σύνδρομο Down

Ενημερώθηκε: 16/08/17 - 20:48

Το σύνδρομο Down μπορεί να μην αποτελεί ασθένεια αλλά δημιουργεί δυσκολίες στους ανθρώπους με αυτή την ξεχωριστή ιδιαιτερότητα καθώς η κοινωνία δείχνει τώρα να κάνει πλέον τα πρώτα της βήματα για να υπάρχει ομαλή ένταξη.

Οι άνθρωποι με σύνδρομο Down μπορούν να έχουν έναν δυναμικό ρόλο στην κοινωνία και να εκπληρώσουν στόχους, ενώ αξιοθαύμαστο είναι η δύναμη που έχουν. Πολλές φορές όμως το άκουσμα της είδησης πως ένα έμβρυο θα γεννηθεί με σύνδρομο Down τρομάζει τους μελλοντικούς γονείς που αποφασίζουν την έκτρωση.

Ισλανδία

κύησης

Στην , το ποσοστό ανθρώπων που γεννιέται με σύνδρομο Down είναι μηδενικό, καθώς ειδικές προγεννητικές εξετάσεις που εισήχθησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και διαδόθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο, διαπιστώνουν από νωρίς την περίπτωση μιας που το έμβρυο πάσχει από σύνδρομο Down, παρέχοντας ενημέρωση στους γονείς ώστε να πάρουν καίριες αποφάσεις.

Παρόλο που οι εξετάσεις είναι προαιρετικές, το 85% των γυναικών επιλέγουν να τις κάνουν. Για τη διεξαγωγή τους χρειάζεται αίμα της μέλλουσας μητέρας, ένα υπερηχογράφημα ενώ συνυπολογίζονται και παράγοντες όπως η ηλικία της γυναίκας. Με την ολοκλήρωσή τους, διαπιστώνεται εάν το έμβρυο έχει κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία, η συνηθέστερη από τις οποίες οδηγεί στο σύνδρομο Down.

άμβλωση

Ο νόμος στην Ισλανδία επιτρέπει την μετά από 16 εβδομάδες εάν το έμβρυο έχει κάποιου είδους παραμόρφωση και το σύνδρομο Down περιλαμβάνεται σε αυτήν την κατηγορία. Κατά μέσο όρο, ένα ή δύο παιδιά με σύνδρομο Down γεννιούνται στην Ισλανδία κάθε χρόνο. Μερικές φορές, αυτό οφείλεται στα λάθος αποτελέσματα μιας εξέτασης.

«Στην Ισλανδία εξακολουθούν να γεννιούνται μωρά με σύνδρομο Down», είπε μιλώντας στο CBS η Hulda Hjartardottir, επικεφαλής της μονάδας διάγνωσης προγεννητικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Landspitali, συμπληρώνοντας πως κάποιες περιπτώσεις δεν φάνηκαν στα διαγνωστικά τεστ. Η γυναικολόγος Helga Sol Olafsdottir συμβουλεύει τις γυναίκες που σκοπεύουν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους κατά τη διάρκεια μιας εμβρυϊκής ανωμαλίας πως πρόκειται για τη δική τους ζωή και έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν πώς αυτή θα μοιάζει.

«Δεν θεωρούμε πως η έκτρωση είναι δολοφονία σε καμία περίπτωση», σημειώνει, ενώ εξηγεί πως η ζωή δεν είναι μαύρο και άσπρο, υπάρχει και η ενδιάμεση πλευρά. «Το να βάζεις τέλος σε μια ζωή που θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα δεν είναι αμαρτία και νομίζω πως είναι μικρότητα να πιστεύει κάποιος κάτι τέτοιο», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Stealthing»: Η νέα επικίνδυνη «μόδα» στο σεξ – Τι να προσέχετε

Καλοκαίρι 2017: Ασφαλές σεξ: Προειδοποιήσεις και συμβουλές των ειδικών

Δεκαπενταύγουστος: Το πιθανό θέμα υγείας των ημερών που ίσως παραμελείτε