19 Απριλίου 1824: Πεθαίνει ο Λόρδος Μπάϋρον στο πολιορκημένο Μεσολόγγι

 
7 Απριλίου 1824: Πεθαίνει ο Λόρδος Μπάϋρον στο πολιορκημένο Μεσολόγγι

Ενημερώθηκε: 19/04/24 - 20:15

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Στις 19 Απριλίου 1824 πεθαίνει στο πολιορκημένο Μεσολόγγι ένας από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς Φιλέλληνες, ο Άγγλος ποιητής και πολιτικός Λόρδος Μπάϋρον, σε ηλικία μόλις 36 ετών!

Ο Λόρδος Μπάϋρον, θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς Βρετανούς ποιητές του ρομαντισμού του 19ου αιώνος, παραμένοντας δημοφιλής ως τις μέρες μας, κυρίως με τα έργα του «Δον Ζουάν» και «Το προσκύνημα του Τσάϊλντ Χάρολντ».

Πριν έλθει στην Ελλάδα, για να βοηθήσει την επανάστασή της εναντίον των Οθωμανών Τούρκων, ο Λόρδος Μπάϋρον ταξίδεψε στην Ιταλία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Η ζωή του υπήρξε γεμάτη σκάνδαλα, οικονομικά και ερωτικά, με κορυφαίο όλων τη φημολογούμενη ερωτική σχέση του με την ετεροθαλή αδελφή του. Η μόνη νόμιμη κόρη του υπήρξε η Έιντα Λάβλεϊς, η οποία θεωρείται η πρώτη προγραμματίστρια, γνωστή για τη συμβολή της στη δημιουργία της «αναλυτικής μηχανής» του Τσαρλς Μπάμπατζ. Από τα νόθα τέκνα του, η Αλλέγκρα Μπάϋρον πέθανε σε μικρή ηλικία, ενώ φήμες θέλουν να απέκτησε και μια κόρη, την Ελίζαμπεθ Μεντόρα Λη, από την ετεροθαλή αδελφή του!

Στις 22 Ιανουαρίου 1788, ο Λόρδος Μπάϋρον γεννήθηκε στο Λονδίνο, χωλός στη δεξιά του κνήμη, και ήταν γιός του Πλοιάρχου του Βασιλικού Ναυτικού Τζων Μπάϋρον και της δεύτερης συζύγου του, Κάθριν Γκόρντον, που ήταν αριστοκρατικής καταγωγής ως απόγονος του Εδουάρδου Γ’.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο νεαρός Μπάϋρον τα πέρασε στο Αμπερτήν της Σκωτίας, κοντά στη μητέρα του, καθώς ο πατέρας του είχε διαφύγει – λόγω χρεών – στη Γαλλία.

Στις 19 Μαΐου 1798 πέθανε ο αδελφός του παππού του, από τον πατέρα του, Ουίλλιαμ Μπάϋρον, και έτσι ο 10ετής νεαρός, ο οποίος ήταν πρώτος στη σειρά διαδοχής, κληρονόμησε τον τίτλο του Βαρόνου Μπάϋρον.

Το 1823 ταξιδεύει προς την Ελλάδα, μετά από σχετική παρότρυνση της Φιλελληνικής Επιτροπής του Λονδίνου, με πρώτο σταθμό την Κεφαλλονιά, όπου παρέμεινε επί εξάμηνο. Αν και αρχικός προορισμός του ήταν η Πελοπόννησος, τελικώς ο Λόρδος Μπάϋρον, εγκαθίσταται στο Μεσολόγγι, όπου έρχεται σε επαφή με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, τον οποίο και υποστηρίζει οικονομικώς.

Στο μεταξύ έχει ο Μπάϋρον με τα χρήματά του είχε σχηματίσει έναν «ιδιωτικό στρατό», αποτελούμενο από 40 Σουλιώτες «μισθοφόρους», υπό τους Δράκο, Τζαβέλλα και Φωτομάρα, ενώ διατηρούσε πυκνή αλληλογραφία με Άγγλους επιχειρηματίες, προκειμένου να εξεύρει χρήματα για τους επαναστατημένους Έλληνες!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπάϋρον ήταν ένας από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν τις φοβερές συνέπειες που θα είχε για την Ελλάδα και τους επαναστατημένους Έλληνες το δάνειο, αν αυτό χρησιμοποιείτο όχι για εθνικούς σκοπούς και λόγους, αλλά για τη χρηματοδότηση των πολιτικών διαμαχών των επαναστατημένων Ελλήνων.

Στις 19 Απριλίου 1824, ο Λόρδος Μπάϋρον πέθανε από υψηλό πυρετό στο Μεσολόγγι που τόσο αγάπησε, μέσα σε γενικό πένθος για τον θάνατό του. Ο μετέπειτα Εθνικός μας Ποιητής Διονύσιος Σολωμός συνέθεσε στη μνήμη του, μακρά ωδή («Ωδή εις τον θάνατο του Λόρδου Μπάιρον»), ενώ οι πρόκριτοι του Μεσολογγίου, μόλις έγινε γνωστός ο θάνατός του, αποφάσισαν να ριχθούν 36 κανονιοβολισμοί από την ανατολή του ηλίου, μία κάθε λεπτό, όσα και τα χρόνια του.

Συμφώνως με τον ιστορικό Ντέηβιντ Μπρούερ (wikipedia.org) “μία σειρά από αιτίες-νόσοι είναι πιθανό να ενέχονται για το θάνατό του, καθώς δεν κατέστη ποτέ έως σήμερα, δυνατό να τεθεί η διαφορετική διάγνωση. Ο Μπάϋρον είναι πιθανό, λοιπόν, να πέθανε συνεπεία μίας μοιραίας (από μία σειρά) εγκεφαλικής αιμορραγίας, μίας ουραιμικής δηλητηρίασης, είτε λόγω τυφοειδούς πυρετού, ελονοσίας, ρευματικού πυρετού, ενώ δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ούτε η σύφιλη.

Ένας από τους στενούς φίλους του Μπάϋρον στο Μεσολόγγι ήταν ο επίσης σπουδαίος φιλέλληνας Αμερικανός ιατρός, από τη Βοστώνη, Σάμιουελ Γκρίντλεϋ Χάου (1801-1878), ο οποίος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, νεαρός τότε μόλις απόφοιτος του Πανεπιστημίου, είχε έλθει στην Ελλάδα και για έξι χρόνια πρόσφερε εθελοντικά τις ιατρικές του υπηρεσίες στους Έλληνες αγωνιστές.

Μετά τον θάνατο του Λόρδου Μπάϋρον ο Χάου κράτησε ως κειμήλιο της φιλίας το αγγλικό κράνος – περικεφαλαία του Μπάϋρον, το οποίο αργότερα, το 1925, το έφερε στην Ελλάδα η μικρότερη κόρη από τα 6 παιδιά του, η Μωντ Χάου (1855 - 1948, Αμερικανίδα συγγραφέας τιμημένη με το βραβείο Πούλιτζερ, παντρεμένη με τον Άγγλο διακοσμητή/ζωγράφο Τζον Έλλιοτ), και το δώρισε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας».

Τέλος, αλλά όχι και τελευταίο, την ημέρα θανάτου του Λόρδου Μπάϋρον τιμάται η «Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης», για τους χιλιάδες Φιλέλληνες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οποίοι αγωνίστηκαν στη διάρκεια της Επαναστάσεως του 1821 για την Ελευθερία της Ελλάδος, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες, ενώ πολλοί από αυτούς και την ίδια τους της ζωή!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ